ТУРЦИЯ СЕ ЯДОСА: ПРЕД ДОГОВОР СМЕ С НАЙ-ДОБРИТЕ ИЗТРЕБИТЕЛИ В СВЕТА - РУСКИТЕ СУ-57! НЕ ВИ ЩЕМ ДЕФЕКТНИЯТ F-35!

Pan.bg 22 окт 2019 | 11:48 views (23527) commentaries(0)
img
Андрей Фролов

https://pogled.info/svetoven/russia/izbirat-novo-pokolenie-ruski-iztrebiteli-za-turtsiya.106928


/Поглед.инфо/ След съобщението на Пентагона за изключването на Турция от програмата F-35 във връзка със закупуването на руските противовъздушни комплекси С-400, Москва предложи алтернатива на Анкара. В четвъртък ръководителят на държавната корпорация „Ростех“ Сергей Чемезов заяви, че Русия е готова да достави на Турция многоцелеви изтребители Су-35 поколение 4++. За Анкара това би било добър вариант, ако се сблъска с необходимостта от спешно закупуване на партида самолети. Но ако говорим за дългосрочна перспектива, тогава би било много по-интересно за турците да закупят руски Су-57 пето поколение.

Сега пред Анкара е настъпило време за подмяна на износените изтребители F-16. Въпреки модернизацията, те постепенно морално и физически остаряват. От една страна, турците самостоятелно развиват изтребители пето поколение TF-X. Но доста голяма част от работата по този проект се извършва на Запад, включително и във Великобритания. Може да се окаже, че поради последните събития, взаимодействието със Запада по тази програма ще се забави. Но дори и това да не се случи, това все пак представлява много дълга история и не е известно дали Турция ще може самостоятелно да създаде и пусне своя изтребител в масово производство.

Оказва се, че към средата на 20-те години републиката ще има остра нужда от нов самолет. Машините от четвърто поколение – европейските „Рафал“, „Юрофайтър“ и „Грипен“ не могат да бъдат разглеждани, както и подобни предложения от други страни. От най-новите самолети на пазара по това време може да има единствено от китайския изтребител J-31 и руския Су-57. Няма от какво да се избира. И ако нуждата от нов самолет за турците е наистина висока, тогава е вероятно те да купят руски машини.

Не е известно дали J-31 ще бъде готов до началото на 2020-те години. И каква ще бъде тази машина, също е под въпрос. А руският Су-57 е почти сериен самолет, а през следващите две до три години ще продължи да се развива. Като продукт за износ, нашият изтребител ще бъде повече, да го кажем така, узрял.

Има още един важен фактор. В историята на закупуването на противовъздушни комплекси за Турция, когато руското предложение беше избрано, американците вече бяха дотолкова отдалечени от Анкара, че не бяха готови да споделят напълно технологичните тайни на техните ракетни системи за
ПВО. Освен това
след опита за военен преврат през 2016 г. републиката е много предпазлива към Съединените щати, защото те всъщност подкрепят основните опоненти на сегашния турски режим - галеристите.

И дори да не вземете предвид политическите и технологичните съображения, F-35, подобно на „Пейтриът“, е доста скъпа и руското предложение ще изглежда по-изгодно.

Ако турците изразят желание да закупят Су-57, мога да се предположи, че Русия ще бъде готова да прехвърли част от технологията и може би да се откаже от производството на някои компоненти. Освен това Москва е много по-лоялна по отношение на политическите въпроси. Вероятно самата Русия няма да спре доставките на автомобили за Турция по някакви политически причини, както направиха Съединените щати. Практически няма такива прецеденти. Единственото изключение е историята на иранския договор за доставка на С-300. Но, първо, отказът на сделката настъпи преди началото на доставките, и второ, причината за това бяха международни споразумения - това не е единствено по волята на Русия. Освен това, ние все пак им поставихме наши комплекси.

Така покупката на руски Су-57 е, първо, с по-малко политически рискове, и второ, носи придобиването на технологично ноу-хау. Но освен това, американският F-35 е един вид "iPhone", който по всяко време може да стане безполезна играчка, ако няма постоянна връзка с Apple Store и редовни актуализации. По същите причини F-35 може да се превърне в купчина скъпо желязо. Производителят може да блокира софтуера по всяко време. Възможностите на Су-57 са класифицирани, но мисля, че не са толкова „цифрови“ като F-35. И дори да са също толкова, вероятността за такъв сценарий е все още по-малка. В същото време Русия никога не е използвала еднолично оръжейно ембарго. Това не е нашият метод.

Да не говорим, че в F-35 има много недостатъци в дизайна. Ако външно му бъдат поставени бомби, стелтът се губи, а вътрешното му отделение не е много голямо. Първоначално F-35 беше създаден като универсален самолет за трите вида въоръжени сили - флота, военновъздушните сили и морския корпус. Това се отрази на спецификата на неговото оформление, което в крайна сметка не беше най-успешно. Су-57 няма такива ограничения, а като ударен самолет може да стане много по-интересен.

Въпреки че решението за изключване на Турция от програмата F-35 вече беше официално обявено, според мен страните все още могат да отстъпят. Те имат възможността да постигнат споразумение и да намерят формула, която ще позволи и двете да запазят името си: Турция не се отказва от C-400, САЩ я оставят в програмата F-35, но в същото време се стремят Анкара да изпълни определени изисквания.

Но ако и двете страни се запънат, тогава вероятността F-35 да не бъдат доставени е доста висока. Поне с настоящите лидери на Турция и САЩ. И тогава Турция може да стане първият чуждестранен клиент на най-новия руски изтребител, което значително ще засили позицията на Русия на световния пазар.

Превод: В.Сергеев
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка