"Медиана": Седмица преди изборите за Фандъкова биха гласували 27,8%, за Манолова - 24,3%

Pan.bg 21 окт 2019 | 08:56 views (782) commentaries(0)
img
Гласове


Социологическо изследване на агенция "Медиана" седмица преди изборите дава 3,5% предимство на кандидата на ГЕРБ за кмет на София Йорданка Фандъкова пред основния й опонент - гражданския кандидат Мая Манолова. За сегашния кмет Фандъкова биха гласували 27,8% от запитаните. За Манолова - 24,3%. Към момента (една седмица преди изборите) може да се каже, че кметските избори в София ще се решат на балотажа на 3-ти ноември , основният извод от изследването.
"Медиана": Седмица преди изборите за Фандъкова биха гласували 27,8%, за Манолова - 24,3%

Кольо Колев, "Медиана"В столицата доминират обществените нагласи за промяна на кмета, но най-малкото на първия тур на изборите те няма да се консолидират около един претендент. Гласовете за промяна се разпръскват в широк диапазон от кандидати. Това дава добри шансове за настоящия кмет, зад който застава напълно консолидираната партия ГЕРБ. Данните показват практически 100% консолидация на симпатизантите на ГЕРБ зад кандидатурата на Йорданка Фандъкова.Данните (към 20-ти октомври) показват леко преимущество (3.5 %) за Йорданка Фандъкова пред основния й опонент Мая Манолова. Борислав Игнатов е трети с близо 10 % от гласовете на избирателите.Запитани, ако днес, сега избирахме смет на София, за кото от кандидатите щяхте да гласувате, отговорите са:Йорданка Фандъкова - 27,%

Мая Манолова - 24,3%

Борислав Игнатов - 9,4%

Ангел Джамбазки -5,1%

Волен Сидеров - 4,3%

Георги Кадиев - 1,8%

Борис Бонев - 1,5%

Минчо Куминев - 1,1%

Десислава Иванчева - 0,9%

Тончо Токмакчиев - 0,7%

За друг - 0,4%

Няма да гласувам - 22,7%Така нареченият патриотичен вот е практически поделен почти поравно между Ангел Джамбазки и Волен Сидеров – съответно четвърти и пети в кметската надпревара. Прави впечатление, че Георги Кадиев успява да отцепи близо 2 % от симпатизантите на БСП, които заявяват, че биха гласували за него, а не за кандидата подкрепен от партията.Запитани какво очакват да се случи в крайна сметка на вота 28% от запитаните посочват "Йорданка Фандъкова да остане кмет", цели 47% - "Да има нов кмет", а 25% - "Безразлично ми е/не знам".Засега изглежда, че местният парламент ще бъде съставен от много широк спектър политически формации и в него ще присъства 10-11 политически сили. Данните показват, че ГЕРБ ще имат най-голяма група, но ще бъдат далече от формиране на мнозинство и възможност за доминация в общинския съвет.Запитани
ако днес бяха местните избори в
София, с листата на коя политическа сила бихте гласували за общински съветници, отговорите на участниците в допитването са:ГЕРБ/СДС - 25,8%

БСП за България - 20,3%

Демократична България - 9,6%

ВМРО - 5,2%

"Атака" - 3,5%

АБВ - 1,5%

Партия на зелените - 1,3%

Движение 21 - 0,9%

Възраждане - 0,9%

Воля - 0,9%

Алтернативата на гражданите - 0,9%

За друга партия - 1,5%

Няма да гласувам - 27,7%На базата на това изследване не може да се прогнозира крайният резултат от кметската надпревара. До голяма степен всичко зависи от тава дали ще наблюдаваме консолидация на гласовете за промяна – накъде ще се насочат избирателите на Игнатов, Джамбазки, Сидеров, Кадиев, Бонев и другите – или пред урните ще отидат само твърдите привърженици на оставащите в състезанието кандидати. (Във втория случай Йорданка Фандъкова ще победи поради пълната консолидация на ГЕРБ зад нейната кандидатура).


На изборите на 27-ми октомври маже да се очаква висока изборна активност - близо 60 % от избирателите вероятно ще гласуват.


Социологическото проучване е проведено сред 551 човека над 18 години, жители на община София. Използваният метод е „Facе-to-face” с интервюта по домовете на респондентите. Проучването е с двустепенна гнездова извадка и е представително за община София.
Проведено е на терен през периода 14 – 19 октомври 2019 г.Изследването е проведено от агенция „МЕДИАНА“ и е реализирано със собствени средства. Проведено е на терен 14 – 19 октомври 2019 г. с 551 човека 18+ години, жители на община София и е представително за общината.Източник: "Епицентър"
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка