Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:14090086:SSL routines:ssl3_get_server_certificate:certificate verify failed in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Warning: getimagesize(https://static.webvariant.com/imagebank/cache/191020233221-660x371.jpg): failed to open stream: operation failed in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Foreign Affairs предложи вариант за компромис между САЩ и Русия

Pan.bg 21 окт 2019 | 05:45 views (623) commentaries(0)
img https://pogled.info/svetoven/Foreign-Affairs-predlozhi-variant-za-kompromis-mezhdu-sasht-i-rusiya.109819


/Поглед.инфо/ Последните четири американски президенти обещаха да установят отношения между САЩ и Русия, но това не се случи. Foreign Affair предлага компромисен вариант за Москва и Вашингтон, който ще бъде подходящ и за двете страни. Както пише авторът на статията, ако Съединените щати биха могли да се споразумеят със Съветския съюз за укрепване на мира и сигурността по целия свят, като в същото време защитават своите интереси и ценности, тогава, разбира се, те ще могат да направят същото днес с Русия.

След края на Студената война всеки американски президент, като дойде на власт, обеща да подобри отношенията с Русия, но всички бяха изправени пред факта, че обещанието не беше нищо повече от илюзия. Според Foreign Affairs политиката на четирите американски администрации се провалила, защото, каквото и да е - било тя е помирителна или конфронтационна, тя винаги се е основавала на постоянна заблуда: ако американската стратегия е правилна, тя ще успее да промени представата на Русия за собствените ѝ интереси и основите на мирогледа и може да бъдат променени.

Според изданието е било грешка да се изгражда американската политика на предположението, че Русия ще се присъедини към общността на либералните демокрации, но също толкова грешка е да се предполага, че по-агресивната политика на САЩ ще принуди Русия да се откаже от жизнените си интереси. В днешната атмосфера повечето американски политически лидери трябва да са наясно, че в практически и идеологически план тясно и устойчиво партньорство между двете страни е просто невъзможно. Въпреки това, е много по-трудно да се признае фактът, че тормозът над Русия и натискът върху нея няма да доведат почти до нищо, но това може да доведе до точно обратния резултат.

Според автора на статията, ако се следва по-балансирана стратегия на сдържано съперничество, това ще създаде механизма за сътрудничество, необходим за преодоляване на глобалните предизвикателства. Освен това, ако изграждането на отношения с Русия е по-интелигентно, това гарантира европейска сигурност и стратегическа стабилност,ще създаде подобие на ред в Близкия изток и спомогне за овладяване и укрепване на Китай. И тъй като американското политическо ръководство изисква сдържаност в поведението от Русия, то трябва да е готово да преразгледа своите непосредствени цели, особено за разрешаване на кризата в Украйна, както и
да формира по-продуктивни отношения с Москва.

„На първо място, американските политици ще трябва да гледат Русия пряко и открито, без сантименталност и идеология. Новата стратегия за Русия ще трябва да се откаже от примитивното мислене на предишните администрации и вярата в чудесата и вместо това да се стреми към поетапни постижения, които допринасят за насърчаването на дългосрочните американски интереси. Вместо да убеждава Москва да преразгледа своите интереси, Вашингтон трябва да покаже, че тези интереси могат да бъдат по-добре защитавани чрез обмислено съперничество и сътрудничество със САЩ “, пише авторът.

Според него проблемите, които Русия създава днес на Съединените щати, не са като борбата за оцеляване в ерата на Студената война, а по-скоро ограничено съперничество между велики сили с различни стратегически интереси и задачи. И ако САЩ могат да постигнат компромис със Съветския съюз за укрепване на мира и сигурността по целия свят, като същевременно защитават собствените си интереси и ценности, тогава, разбира се, те могат да направят същото и днес с Русия.

Като се започне от Европа, американското политическо ръководство трябва да се откаже от всяко желание за напредък на НАТО в постсъветското пространство. Вместо да ухажва страни, които съюзът не е готов да защитава с военни средства, НАТО трябва да укрепи вътрешното си единство и да убеди незащитените членове в своята отдаденост на колективната отбрана. Ако движението на НАТО на изток бъде спряно, основната причина на Русия за посегателство върху бившите съветски републики ще изчезне. Съединените щати обаче все пак ще трябва да си сътрудничат с тези страни по въпросите на сигурността, като правят така, че подобни отношения да са приемливи за Русия.

Освен това политиката спрямо Украйна е много важна. Тук, пише авторът на материала, две взаимни отстъпки са изключително важни. Първо, за да облекчат загрижеността на Русия, САЩ трябва да кажат на Киев, че въпросът за присъединяването към НАТО вече не се обсъжда, но в същото време те трябва да задълбочат двустранното сътрудничество в областта на сигурността с Украйна. Второ, Киев трябва да признае влизането на Крим в Русия, а в замяна Москва трябва да се съгласи с пълното връщане на Донбас в Украйна без специален статут.

Съгласно условията на всеобхватно споразумение, украинците също трябва да получат обезщетение за изгубена собственост в Крим, а Украйна трябва да получи достъп до морски ресурси и гарантирано преминаване на кораби през Керченския проток. В този случай САЩ и ЕС постепенно ще отслабят антируските санкции, но в същото време те ще предложат на Украйна съществен пакет от помощ, насочен към осъществяване на реформи, въз основа на това, че силна и просперираща Украйна е най-добрият начин за възпиране на бъдещата руска агресия.

„В началото този подход ще бъде посрещнат с голямо недоверие и скептицизъм в Киев, Москва и европейските страни. Но Зеленски разчита на уреждането на конфликта в Донбас и Путин ще се радва, че ще може да пренасочи ресурсите и вниманието към противодействието на размириците в Русия поради социално-икономически причини “, отбелязва авторът на Foreign Affair.

За да се изгради по-интелигентна стратегия за Русия, трябва да се вземат предвид и последиците от участието на Кремъл във войната в Близкия изток, където основната опасност е не Русия, а Иран. Подобно на САЩ, Русия не иска Иран да стане притежател на ядрено оръжие, така че ако Съединените щати започнат да вземат предвид ограничените интереси на Русия за сигурност в Сирия и я признаят за регионален играч, те вероятно ще успеят да убедят Кремъл активно да ограничи агресивното поведение на Иран.

Освен това Вашингтон също трябва да промени отношението си към въпросите на контрола върху оръжията. Това, което дава резултати през последните половин век, вече не работи, тъй като светът преминава в многополюсен ред, а Китай модернизира своите въоръжени сили. Съединените щати обаче трябва да разширят Договора за намаляване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия, който приключва през 2021 г. Правителствените лидери трябва да разработят нов режим за контрол на оръжията, който ще отчита иновативните и бързо развиващите се технологии и в който ще участват други водещи държави. В един момент Китай ще трябва да бъде свързан с този процес, но САЩ и Русия трябва да дадат пример как са го правили преди.

„Съединените щати не могат да възпрепятстват укрепването на Китай в областта на стратегическите ядрени оръжия и други въпроси, но те са в състояние да насочат нарастващата сила и влияние на Китай в посока, която е в съответствие с американските интереси. Те трябва да включат Русия в тези усилия, вместо да я тласкат в обятията на Китай, което в момента правят Съединените щати “, пише Foreign Affair..

Съединените щати могат също така да променят фино баланса на силите в Североизточна Азия, който ще служи на американските интереси. За целта американските лидери трябва да помогнат на Русия да намери нови алтернативи на Китай, което ще засили позицията на Кремъл за преговори и ще намали риска от изкривяване на търговските и военните споразумения в полза на Пекин. Когато руско-американските отношения в други области се подобрят, САЩ трябва да се съсредоточат върху премахването на санкциите, които не позволяват на Япония, Южна Корея и Америка да инвестират в руския Далечен Изток и да създават съвместни предприятия с руски фирми в Централна Азия. Ако Русия има по-голям избор и набор от варианти, Кремъл ще има по-съществени лостове за натиск върху Китай, което ще бъде от полза за САЩ.

По отношение на информационната политика, каналът RT, радио “Спутник” и социалните медии, които изданието нарича „руски средства за пропаганда“, представляват труден проблем. Но днес американските медии и политици преувеличават тази заплаха, обвинявайки Русия за вътрешната си борба. Те вдъхновяват участниците в такива дебати, че становищата, съвпадащи с официалните руски предпочитания, са част от кампанията на Кремъл за влияние. Въпреки това, пише вестникът, съществува по-конструктивен подход: САЩ трябва да запознаят хората с изкуството на медийните манипулации и да развият способността си да оценяват критично това, което четат, както правят някои скандинавски и балтийски страни.

Както заключава изданието, в предложената комбинация от компромиси по всички тези въпроси трябва да се вземат предвид реалностите на руските интереси и американското влияние. И въпреки че този подход е много различен от политиките на американските администрации, провеждани след края на Студената война, тази стратегия представлява връщане към традициите на американската външна политика, съществували преди да започне.

„Това бяха величествени и далновидни традиции. САЩ преследваха своята външна политика търпеливо, премерено и се задоволяваха с постепенните постижения. Америка не се страхуваше да прави отстъпки на Москва, защото беше уверена в своите ценности и в своето бъдеще. Спомняйки си и прилагайки своите предимства от миналото, САЩ ще могат да се противопоставят на предизвикателствата на Москва днес “, обобщава американското издание.

Превод: В.Сергеев

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

Източник: Foreign Affair
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка