МЕГА ГАЛЕРИЯ: ПАРАШУТИСТИТЕ ЧЕСТВАХА ПРАЗНИКА СИ ЗАЕДНО С ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ

Pan.bg 18 окт 2019 | 22:25 views (5919) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"На 18 октомври 2019 г. пред Паметника на парашутиста до Народното събрание в София се състоя церемония за отбелязване на Празника на военния парашутист и 75 години от началото на бойния път Парашутната дружина.

На церемонията присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, заместник-министър председателят по сигурноста и министър на отбраната Красимири Каракачанов, зам.-началникът на отбраната ген.-лейтенант Димитър Илиев; командващият на СКС ген.-лейтенант Любчо Тодоров; съветникът по военната сигурност на Президента на Републиката бр. ген. Васил Лазаров; секретарят по сигурност и отбрана на президента на Република България Стефан Янев; командирът на СВ ген.-майор Михаил Попов; командирът на Силите за специални операции бр. ген. Явор Матеев; командири на авиобази и формирования на ВВС, офицери от МО, ЩО, СКС, ВВС, СВ, депутати от 44-ото НС, аташетата по отбраната на САЩ, Русия, Украйна, Сърбия, Гърция, Турция, Полша, Китай, ветерани от Силите за специални операции и авиацията, граждани.

Държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев прие рапорта на почетната рота на Силите за специални операции, поклони се пред знамето на 68-а Бригада "Специални сили" и поздрави военнослужещите от Силите за специлани операции.

След това пред Паметника на парашутиста бяха поднесени венци и цветя от името на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, министъра на отбраната Красимири Каракачанов, зам.-началникът на отбраната ген.-лейтенант Димитър Илиев; командващият на СКС ген.-лейтенант Любчо Тодоров; парламентарните групи на ГЕРБ и БСП, от Съюза на парашутистите в България, от името на посолствата на Русия, Китай, Украйна и Сърбия; от името на военния отдел на посолството на САЩ, от името на аташетата по отбраната на Турция, Полша, Гърция и Румъния; от името на СОСЗР; от името на Съюза на военноинвалидите и воннопострадалите; Съюза на ветераните от войните на България; ветерани-парашутисти и граждани.

image
В тържествената си реч командирът на Силите за специални операции бр. ген. Явор Матеев заяви: "18 октомври 1944 г. е началото на един славен и труден път, път поставил началото на днешните Сили за специални операции. С изключителна саможертва българските войни от Парашутната дружина преди 75 години, точно на днешния ден, при Страцин (днешна Северна Македония) доказват, че когато става въпрос за Майка България сантименти няма. Макар и
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
обучавани от своите учители от Вермахта, поради което будели съмнение преди тази дата, българските парашутисти с изключително геройство превземат височината и така дават възможност на Първа българска армия да настъпи в заповяданото направление към Крива паланка и Куманово. В ден като днешния се прекланяме пред саможертвата на първите, поставили началото на военния парашутизъм, на парашутните поделения и на днешните Сили за специални операции. В дни като днешния отдаваме почит и към онези десетки наши колеги загинали през тези 75 години при изпълнение на войнския и граждански дълг в мирно време и по време на операции зад граница. В дни като днешния няма как да не се поклоним пред вас мили наши ветерани и учители за вашия труд през тези 75 години. Ние сме тук пред вас благодарение на вашия труд.
Най-големият капитал днес на Силите за специални операции са днешните мъже и жени от формированието, които със своя труд, навсякъде където ние е изпратила Родината, доказват, че на нас може да се разчита. Доказахме, че Силите за специални операции се приемат от политическото, държавното и военното ръководство като най-силното стратегическо оръжие на Република България за противодействие на съвремените рискове и заплахи. Гарантирам, че с това което разпологаме като въоръжение и снаряжение, ще дадем най-доброто от себе си, за да бъдем на висотата на нашия девиз "Там, където другите не могат". Бъдете живи и здрави! Да живее България!".

След церемонията президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев се ръкува и разговаря с офицерите от Съвместното командване на Силите за специални операции, с ветерани и граждани.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


МЕГА ГАЛЕРИЯ: ПАРАШУТИСТИТЕ ЧЕСТВАХА ПРАЗНИКА СИ ЗАЕДНО С ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ

ПРЕДИШНА СНИМКА 19/23 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка