ГОРЕЩО: ВДИГАТ ВЪЗРАСТТА В РОДНАТА АРМИЯ!!!

Pan.bg 21 юли 2019 | 08:25 views (14784) commentaries(23)
img
Вдигат възрастта за кандидат-курсанти
otbrana.com

Гражданските лица кандидати за курсанти да да са пълнолетни и не по-възрастни от 31 години. Това е записано в проекта за промяна на Наредбата за условията и реда за приемане на курсанти и военнослужещи във висшите военни училища. Сега изискването е за възраст до 27 години.

През последните четири години значително нарасна потребността от обучение на курсанти във висшите военни училища, се посочва в мотивите към проекта. За учебните 2016/2017 и 2017/2018 години, заявеният брой на места за прием на курсанти в Националния военен университет „Васил Левски“ е бил съответно 257 и 272. За обявените места са приети съответно 194 и 183 курсанти. Останали са между 50 и 80 неусвоени места от заявените от потребителите на кадри бройки.

Поради различни причини (прием в друго висше училище, несъответствие в предварителните очаквания на курсантите и реалните условия, предлагани от Университета, нежелание за обучение в конкретни специализации и др.) броят на приетите за обучение курсанти в Националния военен университет „Васил Левски“ се редуцира значително, като по този начин броят на неусвоените места се увеличава. Това наложило през 2018 г. да се променят част от условията за прием на курсанти във висшите военни училища, като за тази цел се увеличи възрастта за кандидатстване от 23 на 27 години. Освен това се е възприела идеята за организиране на ранен прием във висшите военни училища. В тази връзка в Наредбата е включена процедура за провеждането на две кампании за ранен прием и една редовна приемна кампания във висшите военни училища с цел осигуряване на възможност и по-добра ефективност при попълване на обявените места за курсанти.

Въпреки въведените изменения в Наредбата, за учебната 2018/2019 година от обявените 232 места за прием на курсанти в Националния военен университет „Васил Левски“, са приети 170 курсанти. Независимо, че Наредбата осигурява възможност за усвояване на незаетите места чрез организиране на допълнителен прием от кандидати, които не са се явили пред приемната комисия, броят на приетите курсанти продължава да намалява.

За учебната 2019/2020 година заявеният брой места за прием на курсанти в Националния военен университет „Васил Левски“ и във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ е съответно 231 и 51. Комисията за прием на курсанти във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“
проведе своите заседания (две за ранен прием и една редовна кампания) като заявеният брой места е усвоен. След приключване на изпитните процедури в Националния военен университет „Васил Левски“, за обявените 231 места са класирани 177 кандидат-курсанти. При условие, че бъдат приети всички кандидати, в Университета ще останат незаети 54 места, като отчитайки статистиката от предходни години, техният брой ще се увеличава.

Във връзка с всичко това за по-висока ефективност на процеса по набиране на кандидати за обучение, като курсанти във висшите военни училища, е преценено, че трябва да се предприемат действия за последващи изменения на текстове от Наредба № Н-11/02.05.2018 г. Смята се, че е целесъобразно, с цел осигуряване на възможност по-голям брой кандидати да могат да кандидатстват за курсанти във висшите военни училища, да се прецизират текстовете в Наредбата, отнасящи се до допустима възраст за кандидатстване, която към момента е до 27 години, като условията следва да са налице към 31 декември в годината на кандидатстване. От МО твърдят, че са отчели утвърдения Модел за кариерно развитие на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, с оглед осигуряване на възможност за изпълнение на срока на договора за военна служба (10 години след завършване на обучение във висше военно училище) и последващо обучение във военни академии или приравнени на тях командно-щабни колежи в страната или в чужбина.

Остават в сила останалите изисквания за кандидатите-граждански лица: да имат средно образование; да са годни за военна служба; да са граждани на Република България и да нямат друго гражданство; да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер и срещу тях да няма образувано наказателно производство; да не са освобождавани от военна служба поради наложено дисциплинарно наказание „уволнение“; да не страдат от психично заболяване, удостоверено по съответния ред; да са с минимален ръст 150 см и минимално тегло 50 кг за мъжете и минимален ръст 150 см и минимално тегло 48 кг за жените, а тези за специализация „летец-пилот“ да бъдат с максимален ръст 185 см и максимално тегло 80 кг.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 23

 1. #1
  пощипка 21 юли 2019, 08:33
   
  62
   
  8

  "ГОРЕЩО: ВДИГАТ ВЪЗРАСТТА В РОДНАТА АРМИЯ!!! ПЕНСИОННАТА ЛИ, или тая на АПЗ-тата? С бастуни ли ще я карат службата по-нататък?

 2. #2
  трам-тарам 21 юли 2019, 08:53
   
  40
   
  6

  АПЗ-та и пенсионери щели да налазят висшите военни училища. Това е записано в проекта за промяна на Наредбата за условията и реда за приемане на курсанти и военнослужещи .

 3. #3
  пенсия 21 юли 2019, 11:15
   
  24
   
  1

  На 30 години съм.Ако ме приемат за курсант на колко години трябва да съм че да изляза в пенсия.

 4. #4
  пенсия 21 юли 2019, 11:19
   
  21
   
  0

  Какви са тези глупави промени.От 55 като извадиш 27 е равно на 28 т.с.Ако си приет за курсант на 23 може да дочакаш пенсия.В противен случай да го духат и никой няма да се хване на служба.

 5. #5
  НЕМИЛ-НЕДРАГ 21 юли 2019, 13:01
   
  30
   
  8

  ЩЕ ВДИГАТ ПРЕДЕЛНАТА ВЪЗРАСТ НА АПЗтата и
  КЛАС 'ПРОСЛУЖЕНИ ГОДИНИ", ЩЕ ИМ ДАВАТ ОЩЕ 20 ДЕНА ДОПЪЛНИТЕЛЕН ОТПУСК ЗА САНАТОРИАЛНО ЛЕЧЕНИЕ И ЕКСКУРЗИИ В ЧУЖБИНА,ЧЕ 40 ДЕНА НЕ ИМ СТИГА.....,
  ЩЕ ЗАПОЧНЕ СТРОИТЕЛСТВОТО НА МНОГО ИЗГОДНИ ЦЕНИ НА ЖСК ЗА ГРЪБНАКА НА
  "българската армия'- АПЗ И техните женички!

  "ГОРДЕЯ СЕ" С ВЪРХОВНОТО АПЗ НА РБ(РЕПУБЛИКА БАНАНОВА)-ФАТМАКА румИн
  -на ДесЪ -"мъжа" и Омбудсман- ката -
  кюстендилска слива мая на дявол накденов,
  НАИСТИНА МРАЗЯТ ВОЕННИТЕ!

  АПЗета от ВСИЧКИ в.ф. СЪЕДИНЯВАЙТЕ СЕ!

  ДА ЖИВЕЕ Г€РБ и АБВ -РОДИТЕЛИ НА АПЗ!
 6. #6
  Пръцкин 21 юли 2019, 13:40
   
  16
   
  19

  Това са патриоти, от които чеп за зеле не става, никъде не ги щат, даже от кофите за смет в Германия са ги изгонили, и сега ще стават български офицери.
  Поредната руска тъпотия.
  Никъде по нормалния свят не се плаща на някого да учи ПЕТ години за лейтенант и после да седи младши офицер до пенсия.
  Вземат се готови бакалаври и с една година военно обучение стават лейтенанти.

 7. #7
  Незапознат 21 юли 2019, 17:49
   
  0
   
  0

  Отговор на коментар: #1
  Какво точно е тълкуването на абревиатурата АПЗ?

 8. #8
  Все тая 21 юли 2019, 17:55
   
  13
   
  1

  Отговор на коментар: #6
  Държавата 'плаща', но ако се махнеш дължиш всичките пари за обучението тоест все едно теглиш студентски кредит за да станеш лейтенант, но навсякъде обясняват как те/държавата ти плаща/ат. Найс а?

  Ако се въведе предложеното от теб една година военно обучение и новите лейтенанти нямат дълг от около 25 000 лв към държавата (или повече) явно не си наясно, но болшинството от новите лейтенанти ще си хвърлят пагоните ако не са от някой малък град, където заплатата евентуално ги устройва с уговорката отношението нерви/простотия-заплата да е адекватно също.

  Модела, който предлагаш е приложим само ако заплатите на офицерите са толкова високи, че те няма да имат мотив да се махат, а обратното. Високите заплати съответно ще доведат и до конкуренция кой да е достоен за тази заплата, но уви пари няма и руската система от 5 години май си е най-работеща.

 9. #9
  Дани 21 юли 2019, 17:56
   
  33
   
  6

  Не знам до кога смятат да я карат с тези АПЗ-та, това в никоя армия го няма!

 10. #10
  Дани 21 юли 2019, 17:59
   
  35
   
  9

  Отговор на коментар: #7
  Аванс - пенсия - заплата! Най - облагодетелстваната прослойка за сметка на младите момчета!

 11. #11
  АПЗ-тата отново на далавера 21 юли 2019, 18:24
   
  18
   
  4

  Сметката е елементарно. 31г+27г служба=58 г. Честито вдигане на възрастта за пенсия, колеги! А АПЗ - тата ще са още по-щастливи!

 12. #12
  Не само 21 юли 2019, 20:11
   
  17
   
  2

  Отговор на коментар: #6

  Системата не е само руска. В САЩ,Франция,Британия си имат стандартните военни академии. Друг е въпросът,че и на военните училища викат академии. В "Уест пойнт" срокът на обучение е 4 години и се завършва със звание младши-лейтенант и степен бакалавър. Завършилите имат зъдължението да отсужат задължително 5 години в действащата армия и още 3 години в резерва. В САЩ може да се стане офицер по още 2-3 начина,но успешното кариерто развитие е преди всичко за випускниците от "Уест пойнт". В армията на САЩ заплащането е много диференцирано спрямо образование,различни умения,служба в отдалечени географски райони,вредни условия, рискови условия,рискови военни,зони,театри на които се води война и още десетки видове надбавки,добавки,компенсаторни и какви ли не плащания. Въпреки това и в американската армия има отлив на доброволци. Белокожи са преди всичко летците,подводничарите и всички длъжности където се иска интелект. На терен има малко белокожи и повечето са с дребни криминални проблеми,на които армията е дала приют и изчистване на досието. САЩ имат цели бътъльони в които само командирът на батальона знае английски,а надолу сичкото индианец плещи на латиноски или някакъв друг език.

 13. #13
  Смех 21 юли 2019, 22:58
   
  18
   
  4

  Всяко АПЗ - курсант !!!!

 14. #14
  Говедоит 22 юли 2019, 00:31
   
  10
   
  9

  Подвеждаща информация по-горе.
  В САЩ само около 20% от офицерите са завършили военно училище 4 г. курс. Другите са с около 1 година военна подготовка, бакалаври от цивилни висши училища.
  Първото офицерско звание в САЩ е “лейтенант”, а не “младши лейтенант”. В САЩ има три младши офицерски звания, преди “капитан” има две офицерски звания. Вижте СТАНАГ 2116 и не се опитвайте да заблуждавате.
  Нещо повече, пилотите в американските ВВС учат една година за да получат квалификация летец-пилот, изискването е да са поне бакалаври и за летателна квалификация кандидатстват наравно бакалаври от военни и цивилни училища.
  Див комунизъм и пилеене на пари е българското ПЕТ години за лейтенант.
  Тази простотия върви и спрямо войниците - учат цяла една година допълнително средно образование в сержантски “КОЛЕЖ” (?!?!?), за да станат младши сержанти, а целия нормален свят взема войници със средно образование и за сержантските курсове дава кредити за трупане на бакалавърска степен.

 15. #15
  ККК 22 юли 2019, 07:13
   
  36
   
  2

  Aко ще вдигат възрастта, да разрешат на всички със 27 г. стаж да могат да упражнят право на пенсия, без значение на възрастта, при каквито условия се пенсионираха сегашните АПЗ-та! Откъде накъде за едни да може, а за други не! Едни ще взимат заплата и пенсия години на ред, а други също със стаж 27- 30 г. не! Нека всички да имат равни права за пенсиониране!

 16. #16
  Армията на САЩ 22 юли 2019, 10:53
   
  10
   
  0

  СТАНАГ са стандартизационни споразумения касаещи НАТО,а не армията на САЩ. Випускниците на " Уест пойнт" завършват със звание second lieutenant. Ежегодният випуск е около 900 души. В американската армия звание "лейтенант" ..... няма. Има втори и първи лейтенант. Сержантският ни колеж в Търново е по американски образец,но пари да плаща бъдещо висше на съответния рекрутер българската държава засега няма. Когато САЩ се хвърлят в поредната война желаещите за служба намаляват,а когато като при Тръмп се поограничат конфликтите желанието за служба се завръща. За много латиноси и въобще чужденци армията е начин да получат американско гражданство.

 17. #17
  27 и повече 22 юли 2019, 11:30
   
  17
   
  0

  27 за всички.

 18. #18
  АПЗ 22 юли 2019, 13:50
   
  5
   
  29

  Абе, по-добре да ви закръглят годинките на 30 и да спрете да мрънкате!

 19. #19
  Вентилатор 27 юли 2019, 16:27
   
  4
   
  0

  Отговор на коментар: #6

  Вземат готови бакалаври ама още с вземанато им бецалят 30-40 000 долара и куп още бонуси и привилегии,да не говорим за размера на заплатата. Ще загробя хиляди левове за бакалавър и ще дойда в армията???Алооооу? Ако съм приритал за армейска служба отпердашвам я за САЩ,я за Германия. Меркелица и тая фон дел Лайнен им съсипаха армията на немците и сега се чудят как да прилъжат хора. Немците се разглезиха и сигурно Фридрих Велики,Бисмарк и Хитлер се въртят като вентилатори в гробовете си от яд.

 20. #20
  Сър Дитко 27 юли 2019, 19:15
   
  13
   
  3

  Много хора питат докога АПЗтата ще служат и щре ни се подиграват в очите.Веднага ви казвам-Докато Началникът на генералния щаб е върховно АПЗ на Републиката,промяна не чакайте,демек най мало още 2 години.Да ни е честито.

 21. #21
  така де! 27 юли 2019, 19:55
   
  17
   
  5

  Това с АПЗ-тата не може да продължава така! Привилегия само за някои, почти двойно заплащане за някои ,за една и съща работа. Ама били си заслужили пенсиите! Ами има още стотици, дори хиляди със стаж над 27 г. !Те не са ли заслужили да взимат и те пенсия!? Нагла неравнопоставеност, дискриминация и нарушена принципност на заплащането!Това го няма в никоя друга армия!

 22. #22
  емигрант 28 юли 2019, 19:17
   
  7
   
  9

  Отговор на коментар: #21

  То в целия свят няма такава армия като нашата пълна с тумбаци и мрънкачи.

 23. #23
  Бачо Кико 31 юли 2019, 15:51
   
  2
   
  0

  АПЗ-тата са наглеци безкрайни, това безумие трябва да се спре!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

Advertisement

Login

Remember me on this device

Registration Forgotten password
eXTReMe Tracker