Караянчева покани "Росатом" да участва в АЕЦ "Белене"

Pan.bg 25 юни 2019 | 16:32 views (1117) commentaries(10)
img
dnes.dir.bg


Русия е важен партньор на България в енергийната сфера, каза още тя

Цвета Караянчева сподели желанието на страната ни да продължи реализацията на АЕЦ "Белене" и подчерта, че процедурата за търсене на стратегически инвеститор вече тече и всеки участник е добре дошъл да участва в конкурса, включително и "Росатом". Това подчерта председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата си с председателя на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация Валентина Матвиенко, съобщи пресцентърът на НС.

Караянчева каза още, че проектът ще бъде реализиран напълно на пазарен принцип и България няма да предоставя държавни гаранции или договори за изкупуване на електроенергия на преференциални цени.

"Русия е важен партньор на България в енергийната сфера, която заема едно от водещите места в двустранните отношения. България води политика, насочена към гарантиране на енергийната сигурност, както за страната, така и за Европейския съюз. Страната ни подкрепя възможността за преминаване на разклонение на "Турски поток" през нейната територия към Сърбия и Европа. В този контекст бих предложила да наричаме това разклонение "Балкански поток". С доставките на газ по тази тръба ще бъде засилена и ролята на газовия хъб "Балкан", посредством което ще се постигне реална диверсификация на доставките на газ и конкурентни цени, както за България, така и за Европа", отбеляза председателят на българския парламент.

На срещата бяха обсъдени също активизирането на контактите между законодателните институции и волята за развитие на двустранния политически диалог. Изразено беше мнение, че визитата на българските парламентаристи ще даде допълнителни стимули за развитие на двустранния политически диалог и особено на междупарламентарното партньорство.

Председателят на Народното събрание подчерта, че народните представители от групите за приятелство могат да допринесат много за воденето на равнопоставен и взаимноизгоден двустранен политически диалог. "Този факт, наред с традиционно добрите отношения и искрено приятелство между българския и руския народ, биха могли да доведат до много добри резултати в нашето сътрудничество", добави Цвета Караянчева.

Председателките на двете законодателни институции оцениха изключително високо активизирането на двустранните отношения на най-високо политическо ниво, като подчертаха размяната на визити между премиерите и президентите на България и Русия през последните години.

Изразено бе общо задоволство и от възстановяването на работата на Междуправителствената комисия за икономическо и търговско сътрудничество. Заинтересовани сме от политически диалог, при който се ръководим
от своите национални интереси и същевременно се придържаме към общата политика на държавите-членки на ЕС и НАТО, подчерта на срещата Цвета Караянчева. Тя посочи, че като пълноправен член на ЕС и НАТО България може да бъде мост в отношенията между двете организации и Русия.

"Загрижени сме от спада в двустранния стокообмен през 2018 г. в сравнение с предходната година и особено от намаляването на българския износ", отбеляза Цвета Караянчева. Тя посочи, че има потенциал за увеличаване на износа на български изделия, които са добре познати на руския пазар.

Дадена беше висока оценка на положителната динамика в развитието на двустранното сътрудничество в областта на образованието и науката, както и вече установените ползотворни и конструктивни отношения между български средни и висши учебни заведения и техните руски партньори. Обсъдени бяха възможностите за увеличаване на изучаването на български и руски език в двете страни.

По време на срещата Цвета Караянчева постави темата за възможността българските студенти в Руската федерация да могат да работят почасово. От своя страна Матвиенко съобщи, че са предприети законодателни промени и от септември те ще имат тази възможност. Валентина Матвиенко съобщи още, че от догодина руската страна ще увеличи броя на стипендиите за български студенти от 225 на 300.

Председателят на българския парламент сподели желанието на страната ни да продължи да развива сътрудничеството с Русия в областта на икономиката, транспорта, науката и културата. Като особено важни за страната ни бяха подчертани връзките в сферата на туризма. Като пример Караянчева посочи увеличения брой на изнесените бюра за издаване на визи на руски туристи.

На срещата бяха отбелязани вековните традиционно близки връзки между народите на България и Русия.

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание, е на двудневно официално посещение в Москва. В състава на делегацията са съпредседателите на Групата за приятелство България - Русия Красимир Велчев и Антон Кутев, заместник-председателят на групата Волен Сидеров и народните представители Диана Саватева, Боряна Георгиева и Ахмед Ахмедов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 10

 1. #1
  социопат 25 юни 2019, 16:49
   
  2
   
  4

  председателят на Народното събрание Цвета Караянчева,председателя на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация Валентина Матвиенко,Председателките на двете законодателни институции ДЖЕНДЪРСКА ИСТОРИЯ.

 2. #2
  гундяй 25 юни 2019, 18:33
   
  7
   
  11

  Вярна служба на Кремъл. Българите кучета ги яли!
  ТЕ за това са създадени!

 3. #3
  Нено 25 юни 2019, 21:40
   
  5
   
  8

  Нещо пак взехме да се слагаме на руснаците. Това няма да свърши добре.

 4. #4
  Граф 26 юни 2019, 06:59
   
  1
   
  1

  Не виждам зам председателя на ГЕРБ-Алекс Йорданов в състава на делегацията

 5. #5
  Оправия 26 юни 2019, 07:05
   
  1
   
  2

  "от догодина руската страна ще увеличи броя на стипендиите за български студенти от 225 на 300." 300 КАКВО? Камъка,монети,хартийки,КАКВО?

 6. #6
  Минаващ 26 юни 2019, 07:51
   
  3
   
  9

  България поради своето историческо минало и географско положение е осъдена до живот да бъде руска губерния.Затова и умните бягат от тук.

 7. #7
  Щукар 26 юни 2019, 08:17
   
  3
   
  2

  Не само умните бягат,бягат и русите. Но бягат от мизерията и от безхаберието на управляващите.

 8. #8
  трам-тарам 26 юни 2019, 10:00
   
  3
   
  0

  Катаджия спира автомобил,управляван от блондинка:
  - Госпожице,не виждате ли,че това е еднопосочна улица?
  - А аз да не би да карам в две посоки?

 9. #9
  Политиката 26 юни 2019, 12:20
   
  4
   
  1

  е изкуство на възможностите. Видимо не е възможно България да няма положителна политика с Русия. Това е обективната реалност. Реалност не само за България, и Европа,а за света. Не" Русия над всичко", но и не" без Русия във всичко". Дипломация с всички, в интерес на България -лице в лице /на разстояние не по малко от метър/ а не в разни пози и позиции най богато описани в една известна индийска книга.

 10. #10
  НАЦИОНАЛИСТ-АНТИКОМУНИСТ 26 юни 2019, 22:18
   
  4
   
  0

  Отговор на коментар: #6

  Г-Н МИНАВАЩ,
  НЕ МИСЛЯ,ЧЕ ТОЛКОВА УМНИТЕ ЗАМИНАВАТ,
  ПО-СКОРО ОТЧАЯНИТЕ,ЦИГАНИТЕ,
  МЛАДИТЕ ,КОИТО НЯМА КАКВО ДА ГУБЯТ И РОЖБИТЕ НА НОВОБОГАТАШИТЕ...!

  30 г. ПРЕХОД И ВСЕ НИ УПРАВЛЯВАТ
  БИВШИ КОМУНЯГИ
  (ченгета и другари,пожарникар,милиционер и
  Фатмака- пилот)!

  ЗАЩО СЕ ПОЛУЧАВА ТАКА!?

  ЗАЩОТО българинът е БЕЗБОЖНИК,БЕЗЧЕСТНИК ,ЛИЦЕМЕР (Ганьо и Андрешко) И ГОЛЯМ ДЯВОЛ,,
  ВСЕ ЧАКА НЯКОЙ ДРУГ ДА СИ ЗАЛОЖИ ГЛАВАТА И ДА ИЗГОРИ,ПЪК той ПОСЛЕ ДА СЕ ОБЛАЖЕ!

  ПРОДАЖНО ПЛЕМЕ Е българското!

  ВЯРНО Е,ЧЕ В БУЛГАРИСТАН НЯМА ДОБРО НЕНАКАЗАНО,И ЧЕ ТУК Е ПРОКЛЯТИЕ ДА
  СИ ЧЕСТЕН,ПОЧТЕН,КАДЪРЕН,УМЕН И НАДАРЕН!

  ТУК СЕ УСПЯВА ПО ВТОРИЯТ,ТРЕТИЯТ И Т.Н.
  НАЧИН С КОРУПЦИЯ И ШУРОБАДЖИНАЩИНА!

  ТОЗИ народ(мърша) си
  ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ!

  НЕКА УМНИТЕ ДА ПРОМЕНИМ НЕЩАТА,
  А НЕ ДА ЗАМИНАВАМЕ....!!!

  P.S.

  ПОЗНАВАМ ЛИЧНО ФАТМАКА румИн,
  ФАЛШИВ ГЕЙрой ОТ ВСЯКЪДЕ!

  разбойкУ е СРАМ ЗА 13-ВЕКОВНАТА НИ ИСТОРИЯ!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка