АКО ОФИЦЕР СЛУЖИ ОЩЕ 3 ГОДИНИ БЕЗ ПРАВО НА ПЕНСИЯ ТАКА ЩЕ СЕ ЗАДЪРЖАТ ПО-ДЪЛГО НА СЛУЖБА КВАЛИФИЦИРАНИТЕ КАДРИ!

Pan.bg 19 яну 2019 | 00:12 views (1774) commentaries(5)
img
Вицеадмирал Емил Ефтимов, заместник-началник на отбраната: Направеното предложение ще намали натиска върху пенсионната система, ще задържи по-дълго на служба квалифицирани кадри и оптимизира разходите за отбрана

1. Наличието на военнослужещи, упражнили и неупражнили правото си на пенсиониране, съществува от 2015 г. с направените промени в КСО. Редно е да се отбележи, че това беше предшествано от въвеждането на осигурителен стаж от 27 години и пределна възраст за различните категории военнослужещи в сила от 01.1.2013 г. Направената промяна доведе до вълна от напускащи и пенсиониращи се военнослужещи през 2012 г., на базата на допускания, че с въвеждането на пределна възраст (а не само на 27 години осигурителен стаж) – няма гаранция за пенсиониране поради несигурност от съкращения, трансформации и нежелание за смяна на гарнизони и местослужене. Извършените промени в КСО от 2015 г. имаха своя ефект по отношение оставането на служба на военнослужещи до навършване на пределна възраст за притежаваното звание. През 2016 г. беше променена пределната възраст за сержантския/старшинския състав, офицерски кандидати и младши офицерски състав до 55 години. Същевременно темпото на напускане на военнослужещи се запази, като преимуществено напускат по-млади сержанти и офицери. Правя извода, че редицата промени в нормативната уредба бяха насочени основно към запазването на военнослужещите в редовете на въоръжените сили. Остана проблемът с набирането на кадри и повишаване привлекателността на военната служба.
2. В тези условия постепенно от 2015 г. се оформиха две групи военнослужещи с различни доходи на базата на упражнено право на пенсиониране и останали на служба и неупражнено право на пенсиониране. Въпреки възможността за упражняване на това право много военнослужещи не се възползваха от него по различни причини. Няма да засягам морални и лични, а обективни като планираното отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии, което не се случи, а се стигна до увеличаване на тавана до 1200 лв. на вече отпуснатите и нови такива. Този факт допълнително води до диспропорции и липса на сигурност в нормативната уредба. В този смисъл се намалява по естествен начин мотивацията за ранно пенсиониране и увеличаването на разделението на военнослужещите на групи от упражнили и неупражнили правото си на пенсия. Това едва ли е желаното крайно състояние по отношение на мотивацията за постъпване на военна служба и преодоляване
на некомплекта от военнослужещи. По тези причини българската армия се превръща в система, която е привлекателна основно на изхода си (след придобиване на осигурителен стаж и определена възраст), което младите хора не могат да приемат като достатъчна аргументация. В тази връзка политиките по отношение на преминаване на военната служба и ресурсите, свързани с тях, трябва да се адресират както входа на системата, преминаване на службата и края на кариерното развитие и пенсиониране. Засягайки ресурсния фактор, допълнителен аргумент в тази насока е и намерението пенсиите на военнослужещите, упражнили правото си на пенсия, да бъдат отчетени в разходите за отбрана. Това ще има своето отражение върху средствата, заделени за отбрана съгласно Националния план за достигане на разходите за отбрана до 2% от БВП. Прякото им отражение ще е върху частта за капиталови разходи, поддръжка и подготовка.
3. Направеното предложение за повишаване с 3 години на пределната възраст на офицери, неупражнили правото си на пенсия по чл. 69 от КСО, ще намали натиска върху пенсионната система, ще задържи по-дълго на служба квалифицирани кадри и оптимизира разходите за отбрана.
Към момента не са коментирани никакви рестрикции спрямо военнослужещи, упражнили това право, а и не са прилагани такива по отношение на кариерно развитие и преминаване на службата. По този начин ще се компенсират тези, неупражнили това право, и мотивират офицерските кадри да служат по-дълго в редовете на БА и ВС. Тенденцията в национален и съюзен формат (страните – членки от НАТО), както и в страните от ЕС, е за увеличаване на пенсионната възраст и за хармонизиране на военното и цивилното законодателство в това отношение. Упражняването на правото на пенсия по чл. 69 от КСО и ресурсното му отражение се явяват като причина за задържането на пределната възраст за офицерските и сержантските/старшинските кадри. Разглеждам евентуалната реализация на направеното дискусионно предложение като междинен етап до осигуряването на адекватно заплащане, условия за преминаване на военната служба, отпадането на тавана на отпусканите пенсии и повишаването на пенсионната възраст на всички категории военнослужещи.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  Гого 19 яну 2019, 03:25
   
  4
   
  0

  Изказването, че няма рестрикции за кариерно развитие на военнослужещи след упражнено законно право на пенсия не е вярно. Продължава да има негласно правило да не се номинират и назначават служители в дирекциите в МО.

 2. #2
  "ВРАГ НА НАРОДА" 19 яну 2019, 09:25
   
  6
   
  3

  АПЗетата ВЪН!

  ТОКОВА ЖИВОТНО АПЗ ИМА САМО В ЧЕРВЕНОТО село Булгаристан,
  "държавицата" на БКП и КДС!

  СРАМОТА! ЦИНИЗЪМ! КОМУНИЗЪМ!


  АПЗетата ВЪН! КОЙТО ИСКА ПЕНСИЯ + ЗАПЛАТА
  ДА СЕ ТРУДИ В ЧАСТНИЯТ СЕКТОР!

  КОМУНИСТИЧЕСКАТА "държавица" МРАЗИ И Е ВРЕДНА ЗА МЛАДИТЕ ХОРА!!!

  ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ Г€РБ$П СЕ ГРИЖИ ЗА ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ СИ САМО:
  -пенсионерите ,мангалите,мижитурките,роднините,
  Простаците,Продажниците,Крадците на парно,ток,вода и т.н.....и Джендърите!

  ДОЛУ ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ Г€РБ$П!

  СПЕШНО:

  БЪЛГАРСКА АНТИ-КОМУНИСТИЧЕСКА РЕВОЛЮЦИЯ!

  ДЕКОМУНИЗАЦИЯ, ЛУСТРАЦИЯ,НАРОДЕН СЪД!  ДОЛУ ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ Г€РБ$П!

  БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ!

  НЕ НА ЦИГАНИЗАЦИЯТА!

  ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА
  (БЕЗ румИн и Десъ,БЕЗ РАЗБОЙКу и Цв.Цв.)

  ВЪН американската войска от БЪЛГАРИЯ!

  РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ нато!

 3. #3
  А аз пък мисля, че: 19 яну 2019, 23:07
   
  4
   
  0

  "Направеното предложение за повишаване с 3 години на пределната възраст на офицери, неупражнили правото си на пенсия по чл. 69 от КСО, ще намали натиска върху пенсионната система, ще задържи по-дълго на служба квалифицирани кадри и оптимизира разходите за отбрана." е голяма глупост! Според любимия ви дърт зам. министър Запрянов хората, които имат, а не са упражнили правото си на пенсия са около 850 човека. Ако с пенсиите на тези 850 човека ще се намали натискът върху пенсионната система, да ти пикая на системата! "Оптимизирането" на разходите за отбрана, даже не е и за коментар - такава тъпня отдавна не бях чел!!!

 4. #4
  Смях 20 яну 2019, 20:01
   
  0
   
  0

  Много ще ми е интересно ако има наистина военен конфликт тези дядовци как ще реагират ще се пенсионират ли или ще воюват .Защото превърнаха армията не в институция която защитава държавата а в учреждение което източва бюджета на работещите хора които едвам свързват двата края за да рантутат тия паразити

 5. #5
  az be 20 яну 2019, 21:19
   
  0
   
  0

  Абе да си седят в кацелариите. Белким преяждат със служба. Тъпанарите му с тъпанари.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка