Митов споделил на Виктория Нюланд притеснения по адрес на Радев

Pan.bg 09 дек 2016 | 19:22 views (2211) commentaries(5)
img bnews.bg


Единството на ЕС и НАТО трябва да се пази именно по тези теми и по тези въпроси не бива да се правят други неща, защото те са принципни“, каза министърът в оставка Даниел Митов.
Пореден скандал забърка Даниел Митов, доказвайки, че продажността на българските политици няма край. Едва ли в някоя друга държава външен министър ще си позволи да злепоставя президента, изразявайки пред чужд дипломат съмнения в неговата политическа ориентация.

Митов призна в парламента, че се е срещал с помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд.
"На 2 декември в петък в 9:30 се състоя срещата между мен и заместник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд и на нея присъстваха българският посланик Тихомир Стойчев, както и първият секретар на посолството“, коментира той.
По думите му такива срещи няма как да останат тайна, ако се проведат или не се. Попитан дали са обсъждали политическата криза в България, министър Митов посочи, че изходът от президентските избори в България е ясен. „Такава е волята на българския народ. Единственото каквото е коментирано е именно какво следва оттук нататък, т.е. в каква ситуация се намира България, какви са опциите“,,каза министърът в оставка

Митов разказа, че пред Нюланд ясно е изразил своето становище след избора на Румен Радев за президент и най-вече притеснението си, че геополитическата ориентация на България може в един момент да бъде поставена под въпрос или да се променят позициите на страната ни по отношение на санкциите срещу Русия, анексирането на Крим, позиции които са били ясни до този момент.

Подобно поведение на дипломат №1 е силно укоримо, защо то подвежда чуждестранния партньор, пред когото е изразено. Чиста манипулация е, че новоизбраният президент Радев ще променя външно-политическата ориентация на страната. Неясна остава целта на Митов да злепоставя по този начин ген. Радев. не за първи път Нюланд е в окото на интриги.
На 7 февруари 2014 г. Нюланд се оказва в епицентъра на глобален скандал, след като нейн частен дипломатически разговор с посланика на САЩ в Украйна Джефри Паят, е прихванат и пуснат в глобалната мрежа. Афектирана, Нюланд изтърва реплика по адрес на ЕС: "Майната му на Европейския съюз" (на английски: "Fuck the E.U.")

Притеснението ми е, че правителство на левицата може да промени курса на българската външна политика, която е в синхрон с всички наши съюзници и партньори, добави още той. Министър Митов посочи, че подобна промяна не би била желателна от никой от българските съюзници. „Особено по отношение на санкциите срещу Русия, по отношение на анексията на Крим“..
По думите му в български национален интерес е да се защитава международното право и правов ред, а не да се легитимира промяна и предначертаване на граници, установени след Втората световна война. „Ясно е обаче, че официалната позиция на нашите съюзници и партньори, не само отвъд океана, но и в ЕС и българската външнополитическа позиция по тези казуси е в унисон и синхрон.
Единството на ЕС и НАТО трябва да се пази именно по тези теми и по тези въпроси не бива да се правят други неща, защото те са принципни“, каза министърът в оставка Даниел Митов.

"Нямам намерение да оставам в служебно правителство, което ще трае 15 дни", отсече министърът на външните работи в оставка Даниел Митов. Той заяви, че опитите да бъде конфронтиран с премиера Бойко Борисов и ГЕРБ са от много отдавна и на подобни интрижки не бива да се обръща внимание. Ако има разбиране между премиера и президента сегашното правителство да бъде назначено като служебно, всичко е възможно". Според Митов обаче трябва да се питат конституционалистите. „За мен е важно държавата в крайна сметка да задържи стабилността си, да се действа законово и конституционно, а оттам нататък вече решенията ще бъдат взети от хората, които са натоварени със съответната отговорност. Никакви варианти не мога да изключа, нито пък мога да потвърдя“, каза Митов.

Във връзка с позицията на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, в която признава Русия за световен гарант на мира и подчертава, че Русия няма граници Митов посочи, че оценката на Доган е трудно обяснима. „По никакъв начин не го споделям. Няма как да се определи като гарант за световен мир, държава, която анексира територия на съседна държава, която дестабилизира умишлено източната част на Украйна, която е окупирала територии в Молдова и Грузия и бомбардира цивилни в Сирия. Тона не е мир!“, каза той.

Знам, че единици мигранти са върнати в България, не хиляди. Това каза министърът на външните работи в оставка Даниел Митов във връзка с твърдението на АБВ, че 1000 мигранти са върнати в България с решение на германски съд. „Има информации, които много често се оказват не само неверни, но и лъжливи“, каза той и посочи, че неслучайно се говори за дезинформационна война. „Не напразно говорим за хибридна война“, заяви министърът в оставка и поясни, че тя включва и своето информационно измерение. „АБВ такива неща са твърдели, че аз честно да ви кажа, когато твърдят нещо бих се обърнал на другата страна и бих си отишъл“, коментира министър Митов. Според него не трябва да се играе със страховете на хората.

По отношение на споразумението между ЕС и Турция, прието през март месец трябва да продължи да се изпълнява, защото това е най-добрият вариант. „Ако бъде суспендирано или спре да бъде изпълнявано, това означава, че ЕС трябва да е готов с план Б“, допълни министър Митов.

Във връзка с международния правов ред, министърът на външните работи в оставка обясни: „Всеки, който познава историята на Балканите знае, че тук мирът е бил постиган много трудно, оттук са започвали много конфликти и една дестабилизация на международния правов ред винаги може да доведе до амбиции на когото и да било за предначертаване на граници“, допълни той и обърна внимание, че не визира никого конкретно.

„През 2013 г., ако някой ви беше казал, че Русия ще анексира Крим насилствено, тогава може би всеки един от вас, щеше да сметне човека, който изказва подобна позиция за луд. За съжаление подобен тип действия и прецеденти в международен план създават условия, в които и други авторитарни режими мога да започнат да си мислят, че са способни на подобни действия и ще им се размине“, коментира Митов.

Източник: epicenter.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  Batkata 09 дек 2016, 20:36
   
  10
   
  0

  Даеба и продажния ти пъпчив гей,нещастник.Такива боклуци и там дето лижат няма да ги искат, защото ги виждат колко струват.Употребена тоалетна хартия е тва е тоя!

 2. #2
  Онзи 09 дек 2016, 20:38
   
  7
   
  0

  Доносник!

 3. #3
  САДФБДФБ 09 дек 2016, 21:42
   
  5
   
  0

  ВРЕМЕ Е ЦРУ ДА СИ ПРИБЕРЕ ВЪЗПИТАНИКА "КЪДРАВАТА СЮ".

 4. #4
  lostov 09 дек 2016, 21:55
   
  2
   
  0

  ot4el se e
  na molq drugarkata - kakvo tolkova

 5. #5
  Конспирация 09 дек 2016, 22:57
   
  4
   
  0

  Какво се чудят?
  Та той не е българин и е нормално да не работи за България. Същото се отнася и за всички предишни външни министри.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка