„Еър груп 2000”: Стратегическите документи на МО са неадекватни и не работят поради тотално финансово неосигуреност! МО: Споделяме това мнение, ще ги променяме!

Pan.bg 26 апр 2013 | 17:08 views (4820) commentaries(10)
img Д.Ставрев, сп."Клуб КРИЛЕ"

„Еър груп 2000”: Стратегическите документи на МО са неадекватни и не работят поради тотално финансово неосигуреност!
МО: Споделяме това мнение, ще ги променяме!

Днес на заседанието на Индустриалния форум в областта на отбраната и на Обществения съвет представителя на „Еър груп 2000” (издател на 3-те списания на въоръжените ни сили - "Клуб КРИЛЕ", "Клуб ОКЕАН" и "Клуб ОРЪЖИЕ") направи предложение двете структури да излязат с предложение до МО за спиране на действието на стратегическите документи на МО – Бяла книга за отбраната, План за развитие на въоръжените сили до 2014 г. и Инвестиционен план на МО 2011 – 2020 г. поради тяхната неадекватност на военнополитическата обстановка в региона и тоталното им финансово неосигуряване, което на практика обезсмисля съществуването им. Днес от МО подкрепиха нашите подозрения с конкретни цифри – дадена бе структурата на капиталовите разходи и Единния финансов план. От тези документи стана ясно че за 2013 г. МО разполага с „невероятно голямата” сума от 5,88 млн. лв. (словом – 5,88 милиона лева!?!) за закупуване на ново въоръжение и техника! Плюс още 7,81 млн. лв. за електронно и комуникационно оборудване. С тези темпове предвидените за План 2020 2 млрд. лв. ще бъдат осигурени след 166 години!!!

За ремонти са предвидени 27,90 млн. лв. - от тях около 20 млн. лв. са за ремонт на самолети и вертолети, 1,1 млн. лв. за кораби и останалото за всичко останало.
„Еър груп 2000” предлага в решението да бъде записано че ще започне незабавно работа по създаването на нов пакет стратегически документи не по-късно от края на 2013 г., за да може в бюджет 2015 г. да залегнат реални, изпълними суми за модернизация и превъоръжаване, за да може българските Въоръжени сили и в частност БА да имат реални способности да изпълняват възложените им със ЗОВС и от обществото мисии.
Второ предложение бе поради силното ограничаване от страна на ЕС на офсетните техники и споразумения, в новото законодателство да залегне % от стойността на всеки договор с чуждестранен изпълнител на проект за модернизация и превъоръжаване да се изпълнява от българска фирма – регистрирана в страната, плащаща данъци тук и в която работят български граждани.
Третото предложение е за създаване на единна Агенция „Въоръжение и техника” (АВТ) която да поеме цялостното управление по осигуряването на въоръжението и техниката за БА – от идването на командващия вида въоръжени сили с нуждата от дадена способност АВТ да направи: съответните технологични и научни изследвания, техническа спецификация, маркетингово проучване, бюджетиране, провеждане на конкурсна процедура, сключване на договор, изпитания и сертификация, обучение на личния състав, поддръжка, ремонт и модернизация, извеждане от въоръжение и утилизация. Тук няма защо да откриваме Америка и топлата вода – подобни изключително успешни агенции работят в цяла Европа – френската DGA, германската BWB, шведската FMV. Целта е да се хармонизира и ускори работата с която сега са заети доста дирекции и структури на МО и често това води до бюрократични и правни проблеми.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 10

 1. #1
  Самобит Смислов 26 апр 2013, 17:47
   
  0
   
  0

  Не купувайте никакво оръжие. Оръжие се купува когато се отговори ясно на въпроса: "Какво точно прави армията?" Как ще воюва при най-опасния вариант - самостоятелно и срещу силна армия. Тази вероятностна заплаха за държавата трябва да се предвиди. И срещу нея да се изнамери начин на воюване и тогава да се закупува съответното оръжие. Сега на първо време трябва да се вложат пари във възстановяване годността на наличната техника. Нея не умеем да поддържаме а вий ще купувате още ?? Първо разберете какво точно става, оценете обстановката и тогава вземайте решения за нова техника - така се прави при вземане на решение - пише във всеки учебник. Правете го.

 2. #2
  silvi 27 апр 2013, 14:05
   
  0
   
  0

  Вижте, колеги. Преди малко даваха по телевизията журналистическо разследване за корупцията в ТЕЛК-овете. Хиляди здрави хора, предимно цигани, срещу подкуп на лекарите, получават пенсии. Та социалните служби се източват от циганите и по този начин. Затова няма пари за нашите пенсии и затова ни увеличиха възрастта за пенсиониране. Нашите пари просто са прехвърлени на циганите. За циганските деца има, а за децата на военните няма. Това е положението.

 3. #3
  Капитан Америка 27 апр 2013, 15:50
   
  0
   
  0

  Защо не се хванете на истинска работа за да претендирате за заплащане. Вие да не би да не цицате от фондовете аааа, хванала се някаква да стане кадрови войник, след няколко месеца родила, 2 години в майчинство и хоп той договора съършил. По живо, по здраво чиста работа. И после не достигат хора, те и да са там пак е същата работа. Вие сте също като циганите, хем безполезни, хем неграмотни, хем пък и с претенции. Като искате пари изкарайте си ги, все наготово наредени. Тази армия да не ви е социален патронаж, всеки мърляч дето не става за нищо да идва тука и ние после да се чудим как да вършим работа с такива мързеливци и смръдливци. Който не му понася, да се изнася.

 4. #4
  silvi 27 апр 2013, 16:37
   
  0
   
  0

  Извинете, капитан Америка, вие какъв сте точно? И за какво претендирате? Всеки който работи, претендира за заплащане. Ако не Ви харесва, предложете армията да бъде закрита и хората да бъдат разпуснати.

 5. #5
  silvi 27 апр 2013, 16:51
   
  0
   
  0

  Не разбирам злобата, която питаят някои хора към Българската армия, собствената им армия. Това са единични случаи, но има такива елементи в БГ. Такива като "капитан Америка". Това са комплексирани хора, жалки хора. За информация на този жалък тип, аз имам повече от една магистърска степен и знам повече от един чужд език. Та ако говориш за неграмотни хора, говори поименно. Не слагай всички под общ знаменател. Убеден съм, че съм по-грамотен от тебе и трудно би се конкурирал с мен на "свободния пазар на труда", както се изразяват някои цивилни малоумници. Ти "капитан Америка" ще си останеш винаги мизерен и нещастен, защото си просто човек и дребна душица. Държавата ни е е мизерна, защото е съставена от хора като теб.
  Един ден ще стане белята, и българският народ ще започне да пищи:"Къде е армията да ни защитава?" Но ще бъде късно.

 6. #6
  Бай Чепик 27 апр 2013, 17:43
   
  0
   
  0

  Капитан Америка се е изказал малко остро, но доста точно. Жените в армията са прекалено много и винаги някой трябва да ходи след тях. Те по цял ден си лакират ноктите или пият кафе, или са в цикъл, а това уж е армия за бога. А за Силви мога да кажа че тези "цивилни малоумници" правят така че на края на месеца тя да получи нещо. Не е добре да сереш там от където се храниш. Не те знам ако имаш няколко магистратури и знаеш език какво правиш в армията, но това си е твоя работа. Като стане белята всеки ще разчита на бай чепик, никой няма да разчита на редничките, именно това е нещото което намалява и без това липсващите бойни способности. Всъщност май въобще никой няма да разчита на армията, защото тя е неспособна да отблъсне каквато и да е заплаха. Факт е че с жените в армията има проблем, излизат в майчинство и кой ги замества??? А като са там какво правят??? Не знам у теб каква е тази неприязън към цивилните, всеки коже да стане цивилен и всеки може да стане военен, места бол, ама кандидати няма или са предимно цигани както на последния конкурс. Колегите разправяха че имената си не можели да напишат правилно и някой от "грамотните" цигани събирал по 2 лева за попълване на молба :Д. Та ако ги няма цивилните, няма да ни има и нас. Нещо май си депресирана или комплексирана, незнам и аз, но е добре да минеш през психолог. Като че ли имаш комплекс за малоценност. Айде със здраве.

 7. #7
  rednik klas 1 27 апр 2013, 18:19
   
  0
   
  0

  Silvi, ako smiatash che horata koito ne haresvat armiata sa edinichni sluchai si v ogromna zabluda. Po skoro edinici sa tezi koito ia haresvat i uvajavat. Daje ne znam dali veche ima takiva. Prestija na tazi profesia i napravo otricatelen. Zapochni da jiveesh v realnostta. Izviniavam se za latinicata.

 8. #8
  Preslav 27 апр 2013, 18:29
   
  0
   
  0

  Единственият виновник за това обществото да не харесва армията си се казва АА...
  Той настрои гражданите срешу армията...

 9. #9
  Ум Белия Делфин 27 апр 2013, 18:31
   
  0
   
  0

  Абе защо силви пише за себе си в мъжки род?
  А иначе и двете страни имат своите аргументи.....Ужас е отвсякъде ситацията и в системата и в цивилния живот.И ми се струва че от всичко най-вече връзкарщината и следващите я пороци най ни вредят.
  "Когато началниците са държат като сводници на службата - настава бардак"

 10. #10
  silvi 27 апр 2013, 19:40
   
  0
   
  0

  Пиша за себе си в мъжки род, защото съм мъж. Силви е и мъжко, и женско име. В армията съм, защото така съм избрал и защото така ми харесва. Освен това, ако някой мисли, че държавата може без армия, дълбоко се лъже. Държавата съществува заради армията, а не армията заради държавата, колкото и да им е чудно на някои цивилни малоумници. Явно не са чели Платон и други трудове посветени на устройството на държавата и поради това впрягат каруцата пред коня. Та, бай Чепик, ако няма армия, няма да има и държава. То май така е в момента, как мислиш? Почети малко преди да говориш. Австрия и Швейцария имат по 150 хил. армия. А се намират в най-безопасния регион в света. Ще кажеш могат да си го позволят, защото са богати? Че колкото и да са богати, защо им е да харчат излишно? Сигурно са по-глупави от нас. Е сигурно са по-глупави. Я какви умници има тука! Както и да е, на малоумника няма как да му обясниш, че е малоумник. Той ще скача и ще реве колко е умен и велик. А това, че повечето цивилни не харесват армията си е техен проблем. Дължи се единствено на малоумието има, защото българският народ е прост. Оставете на прости хора да определят какво ще става в една държава и майката ви ще се разплаче. Редник, не знам си кой клас. Бай войник и преди и сега си е един дол дренки. Само си мислите, че сте нещо повече от офицерите, но много се лъжете. Единици от войниците може да превъзхождат по някой и друг офицер по изключение, но това не става правило.
  Преславе, напълно съм съгласен с теб.
  Та мили мои сънародници, които се изказвате неподготвени, заредени със злъч, злоба, завист и най-вече тъпота, отидете се лекувайте от тази болест, наречена глупост, за да живеете добре. А! Ама тя не се лекува. Е, моите съболезнования към вас. Цял живот ще страдате. Тази болест не убива, само мъчи.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка