ПРЕСА: След Аню, армията в колапс! Бойко: Нямаме армия, добре че станахме приятели с турците!

Pan.bg 24 апр 2013 | 18:41 views (9652) commentaries(26)
img Армията в колапс
Средствата във военния бюджет стигат главно за заплати и издръжка
Ако магистралите са гордостта на предсрочно отишлото си правителство, днешното състояние на войската би следвало да е пълното му разочарование.
в.ПРЕСА


Войската вчера отдели за бедните у нас 5,3 млн. лв. Програмният съвет в МО заседава и реши кои пера от бюджета да ореже, за да събере парите. Жестът е похвален, макар че е доброзорен. Тодор Тагарев беше един от двамата министри, които гласуваха срещу решението всяко ведомство да остърже някакви резерви от бюджета си, за да се подпомогнат хората, които трудно оцеляват в кризата. Засега браво на Тагарев. Той е първият шеф на МО от доста години, който открито изразява несъгласие. Но му се наложи да „козирува“ и да изпълни волята на кабинета. В случая грешката му е, че още не казва публично каква армия е заварил. Така ще аргументира несъгласието си, за да не се тълкува като обикновен инат.


Отнемането на тези пари от военния бюджет е на принципа „да извадим едното око на кьо­равия“. От всички ведомства МО дава най-много. Това обаче не е бедата. Лошото е, че пет милиона са животоспасяващи за войс­ката. Защото състоянието на въоръжените сили е тревожно. Сега военният бюджет се харчи предимно за контингентите зад граница, за заплати, осигуровки и текуща издръжка на войската. За всичко останало като техника, нови оръжия, съвременна подготовка, с което се гради модерната и боеспособна армия, левчетата просто не стигат. Защото преди 4 години военният ексминистър Николай Младенов беше първият шеф на МО, който доброволно, по собствено желание

намали парите
за отбрана

с близо 40%. За да блесне пред патрона си, за когото армията не бе в управленските му приоритети. И той не се притесняваше да крие това. А освободените пари бяха пренасочени в друга сфера на сектора „Сигурност“. Не е трудно да се досети човек къде. Така пак за първи път в родната история МВР изпревари по бюджет МО. Което е абсурд.

Близо 1600 са вакантните места в сухопътните войски

Кабинетът „Борисов“ за три години и половина даде около 1,2 млрд. лв. по-малко за отбрана. Ако магистралите са гордостта на предсрочно отишлото си правителство, днешното състояние на войската би следвало да е пълното му разочарование. Премиерът Бойко Борисов веднъж си позволи с нетактично чувство за хумор да подметне на военен №1 ген. Симеон Симеонов: „Генерале, нямаме армия, ама добре че с турците станахме приятели.“ Без да се усети, Борисов постави диагнозата на войската. И то със сериозен принос на неговия кабинет. Истината е, че всички правителства в годините на прехода се упражняваха върху армейския гръб, но е факт, че предишното се престара най-много.

image

Наскоро на научна конференция военният министър заяви дословно: „Защитата на въздушното пространство на България е задача, която и занапред ще се изпълнява от нашите Военновъздушни сили (ВВС). Състоянието им обаче води до някои предизвикателства, поставя някои въпроси. Търсим решения. Това, което правим, е по-добро сътрудничество със съседни страни, за да можем заедно да осъществяваме добре функцията „Еър полисинг“.
Като научен работник Тагарев се изрази съвсем интелигентно. Но специалистите и тези, които умеят да четат между редовете, знаят какво има предвид. Преди време МО купи 12 нови вертолета „Кугър“.

Сега летят два

- ресурсът на единия изтича в края на месеца. Останалите са на земята, тъй като няма пари за инспекция на машините.

Така на 6 май войската ще остане с един оперативно готов да действа нов „Кугър“. На въоръжение имаме и шест бойни вертолета Ми-24, но нито един не е годен, тъй като всичките са за капитален ремонт. Подобна е ситуацията и с шестте вертолета БЕЛ-206 - до един са неизправни. От учебните самолети L-39 летят само два, и то от няколко дни. Гордостта на родните ВВС в момента са петнадесетте изтребителя МиГ-29. Но от тях летят половината. От тази половина пък два не бива да се пипат, тъй като дежурят денонощно по линия на „Еър полисинг“, за да пазят небето ни. Отделно един стои винаги в резерв на дежурните изтребители, ако някой от тях откаже. А каква е ситуацията с щурмовите ни самолети за поддръжка на пехотата Су-25. Само 3 от 14 в момента летят. През миналата година пък бяха съкратени пет зенитноракетни дивизиона от ВВС.

Ресурсът на повечето ни щурмови самолети СУ-25 е изтекъл

Причината за тази тъжна картина в авиацията е безхаберието на политиците, които държат на изкуствено дишане армията с мизерните пари. Дори и професионализмът на техническите служби, които с гол ентусиазъм държат изправна някоя и друга машина, не помага много. Освен безпаричието другата причина е слабият административен капацитет на някои чиновници в МО. Заради дирекция „Инвестиции в отбраната“ бяха провалени доста обществени поръчки за доставки на резервни части, консумативи и ремонт на бойна техника.
image

Каква е ситуацията във флота? Разделихме се с подводницата - била стара и няма пари за поддръжка. (Гърция, дори и в криза, си купи 2 нови от Германия - б.а.) Махнаха десантните кораби, ракетните катери, миночистачите и не ги замениха с нищо. Флотът ни остана без кораби за миниране. Катерите трябваше да бъдат снети от въоръжение, след като бъдат купени противокорабни ракети за фрегатите - което не се случи.

Далекобойността на реактивните ни системи "Град" е 21 км

От гордостта на ГЕРБ - Бялата книга, пострада и пехотата. Според този сакрален документ тя може да разполага с 80 танка. Но е доста съмнително, ако свирне тръбата, дали могат да тръгнат всичките. Причината е, че за около една трета няма екипажи. А няма, защото пък

няма кандидати
за танкисти

За 602 лв. основна заплата кой ще се съгласи да работи в една от най-тежките професии в армията. Само който е бил танкист, знае за какво иде реч. Иначе в Сухопътните войски вакантни места бол - близо 1600 за редници, сержанти и офицери. Ако някой си мисли, че заплащането в казармата е добро и ще му осигури добър стандарт на живот - да заповяда. Пак според Бялата книга в края на 2014 г. армията ни трябва да е 26 000 души. Сега тя горе-долу предсрочно вече се вмества в тези параметри. В момента незаетите щатове са някъде около 2400. 20% е само недостигът на командирски кад­ри. Офицерският ни корпус не се е топил така ударно дори и по време на война. Този вакуум може да се запълни поне след 10 години. От общата численост на войската в момента близо 17% са жени (показател, с който предишното ръководство на МО се гордееше, тъй като по него сме били сред отличниците в НАТО - б.а.). От тях много са бременни и в отпуск по майчинство и никой не ги замества. Към бройката на тези дами с пагони прибавете свободните места за войници, сержанти и офицери. И ще разберете каква „сила“ е днес армията ни - малко по-голяма само от македонската и в пъти по-малка от армиите на съседите около нас. Войската ни сега изостава по всички показатели - численост, количество и качество на техника и въоръжение.


Пехотата няма екипажи за всички танкове, тъй като няма мераклии за танкисти. Има доста вакантни места и за механик-водачи на бойни машини

Преди промените разчетите в плановете за водене на война бяха следните: в случай на агресия една наша мотострелкова (пехотна - б.а.) дивизия с численост около 8000 души, след като е мобилизирала и запасни, със 195 танка, с щатната си артилерия и другото въоръжение, може да отбранява полоса до 40 км по фронта от територията на страната. Разчетите тогава се правеха на база данни за противника срещу нас. Да приемем, че сега времената са други. Но все пак да имаме наум, че исторически реминисценции винаги са възможни. И то по познати сценарии. В друг вариант и мащаби. Нищо не бива да се изключва. Но да не сме максималисти и нека свием горните показатели. Дори и тогава ще стане ясно как и колко българска територия може да брани днешната ни армия, докато сработи член 5 от договора на НАТО за колективна защита. А той сработва трудно и мудно. „В НАТО няма такова нещо „другите ще ни пазят“. НАТО е клуб на равностойни партньори. Всяка страна от Алианса трябва да инвестира в отбраната си и да допринася за колективната система“, заяви в лекция пред студенти в УНСС наскоро военният министър Тодор Тагарев.

image

Но всички тези съображения са малката беда. Тревожната са моралните поражения върху армията, убитото ? самочувствие и липсата на мотивация за служба. За да оправдаят

безумните промени в социалния кодекс

с които въведоха възраст за пенсиониране само в армията (от всички силови структури - б.а), Аню Ангелов и Симеон Дянков не се умориха да лансират фалшивата теза, че тази привилегия я има само у нас и в Албания, което настрои хората срещу воен­ните. В гладни времена като сегашните и най-малката искра възпламенява злобата. А пък с неправдоподобните им обещания, че като се уволнят старшите офицери, младшите ще заемат техните места, бе нанесен още по-непочтен удар върху офицерския корпус. Което е много опасна игра.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 26

 1. #1
  Анонъмне 24 апр 2013, 20:14
   
  0
   
  0

  Никакво приятелство с турците

 2. #2
  Boby 24 апр 2013, 20:21
   
  0
   
  0

  Е то и с арабите бяхме приятели заради дюнарджийниците на всеки ъгъл, но това не попречи да се осъществи атентат на наша територия...
  Поредните глупости на една куха тиква.

 3. #3
  help 24 апр 2013, 20:30
   
  0
   
  0

  Как така няма пари за армията?А ми тия дето харчат пари за реклама си от къде са?Безумие на такава криза в България световната да се хвърля такива ресурси ,вложете ги в икономиката!
  това са от НЕКАДЪРНИК НАГОРЕ

 4. #4
  Боце 24 апр 2013, 21:00
   
  0
   
  0

  Тази тиква заспала верно ли го е казал тва за турците!? Или авторът лекичко преувеличава?

 5. #5
  Preslav 24 апр 2013, 21:02
   
  1
   
  0

  Казала го е, и не само веднъж. Както е и сигурно, че турците редовно четат сайта ни, а и не само и знаят какво става по времето на АА.
  При всяка лоша новина за армията ни - махане на ЗРВ дивизиони, махане на РТВ поделения, махане на редица важни и стпратегически други гарнизони, рязани на техника, несправяне с въоръжението и ремонта, оттеглянето на толкова опитни офицери - са вдигали наздравица в техния щаб... Абсолютно сигурно и потвърдено от доста източници...

 6. #6
  Боце 24 апр 2013, 21:20
   
  0
   
  0

  Стига бе! То само заради тези приказки влизаш за дълго в панделата в нормалните държави...Как може да кажеш такова нещо бе мамицата ви мръсна... ей педали с педали!!! Само концлагер за тези, трябва пак да отворим Белене само за такива изроди си заслужава да вървим против европейската конвенция...

 7. #7
  ganchev 24 апр 2013, 21:39
   
  0
   
  0

  Честито на спечелилите последните конкурси за назначаване на кадрова служба :D Сега разбирате ли една част от тези 5 милиона от къде е спестена :D Именно от новоприетите, които така и няма да започнат макар, че ги лъжат за някаква дата 8 май. Просто паричките за тях свършиха :D Не съжалявам, че напуснах тази банда наречена армия.

 8. #8
  дебел военен 24 апр 2013, 22:42
   
  0
   
  0

  ДОБРА СТАТИЯ!

 9. #9
  батенебойко 24 апр 2013, 22:43
   
  0
   
  0

  Аз имам конкретни идеи как да си намерим качествени хора за армията Много просто - възрастта за пенсия вече е 52 за редници и старшини. Дайте шанс на тези, които са били в казарма. А за "големите началници", които само папкат, след като са били навън, и не допринасят с нищо за родната БА, да си пускат рапортите. Без да обясняват какви велики патриоти са.

 10. #10
  Matko Destanov 24 апр 2013, 22:57
   
  0
   
  0

  Не съм съгласен !
  При Бойко и да летят всички машини във ВВС,всички танкове във СВ, и всички кораби да плават във ВМС.България може ли да се защити с 26000 щика ? Турция във европеискта част има 3-Армии 2,3 и 5 във 5-та Турска Армия само единия корпус се състои от 30000 "кашичета" а има и ВВС и още 2 Армии. Можем ли да се отбраняваме , само от Македония !?
  Най-голямата грешка на Борисов (според мен) е ,че не играе със руснаците а само с американците.
  Докато миналото правителство играеш и с руснаците.
  Руснаците спасиха БСП през 2008 и Серго за благодарниост им пусна "Белене", русите веднага ни предложиха Миг-29М предложиха и цялостна модернизация на БА.САЩ дадоха на Серго кинти и той за благодарност махна наборната служба,но му предложиха самолети(F-16,F-18),и за това БА беше горе долу.
  Защото играем с Русия САЩ се претисняват и ни предлогат примерно F-16 стари на половин цена.
  Тук според мен се вижда защото е хубаво примиера да е умен а не прост , да може да хитрува а не да се прави на терикат като Борисов.

 11. #11
  Gluhar 25 апр 2013, 00:12
   
  0
   
  0

  Като не можем да ги победим с бой ще ги подслушваме и всичко е точно.Като ги има тези толкова много "орязвания" и почервеняване на бялата книга , къде са генералите и къде им е мястото? Защо трябва "долни" чинове да им казват какво не е на ред. Ми тогава да ги няма, един редник или фелдфебел ще свърши повече работа.В цялата Българска история капитаните са вършели работа и явно ще трябва да си повярват!

 12. #12
  Държавник 25 апр 2013, 09:31
   
  0
   
  0

  "приятели с турците"
  Основната външнополитическа концепция гласи - "Няма вечни приятели, има вечни интереси"

 13. #13
  Kiro Kirov Kirivistiyaka 25 апр 2013, 09:32
   
  0
   
  0

  Preslav, а ние четем ли техните сайтове? :)


 14. Warning: Illegal string offset 'post_text' in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 206
 15. #14
  Духът на Шишман 25 апр 2013, 10:03
   
  0
   
  0

 16. #15
  Kocha 25 апр 2013, 10:10
   
  0
   
  0

  ""Това, което правим, е по-добро сътрудничество със съседни страни, за да можем заедно да осъществяваме добре функцията „Еър полисинг“. "
  "функцията „Еър полисинг“",... бе хора, изразявайте се на разбираем български

 17. #16
  прецакан 25 апр 2013, 10:11
   
  0
   
  0

  мамка ви ГЕРБ, осакатихте армията, като изгонихте офицерите! Какъв по-голям резил от това, онзи тъпан ББ да каже тези думи. На него армия не му трябвала! ПЕДЕРАСИ

 18. #17
  хм 25 апр 2013, 10:18
   
  0
   
  0

  Авторът не е съвсем прав. БА не е чак толкова беззъба. Вярно е описаното за състоянието на техниката и липсата на пари, но пък я вижте колко генерали/адмирали има на тези 26000 щика? Едва ли има армия с повече генерали на 1000 аскера. Като добавим и незаменимите пенсионери в МО, ехей, сила си е БА, сила.

 19. #18
  viper 25 апр 2013, 11:59
   
  0
   
  0

  С турци-приятел все едно с мечка мед да ядеш.

 20. #19
  ff 25 апр 2013, 12:05
   
  0
   
  0

  Рано или късно тези, които окрадоха и унищожиха армията ни ще бъдат съдени. Майка България няма да прости на такива предатели, като А. Ангелов, Шаламанов, Тагарев, кРадев, Рачев и още много знайни и незнайни "експерти", които докараха армията до катастрофа.

 21. #20
  awiator 25 апр 2013, 12:18
   
  0
   
  0

  Явно идва времето да се започне операция "Чисти ръце" както беше в Италия, като за целта ще трябва да се отвори отново лагера в Белене и да се построи някой и друг затвор, че сегашните, те и в момента не достигат, а длъжността надзирател на осъдени за престъпления срещу държавата да стане една от най-високо платените. Иначе няма оправия....те ще си лъжат, както го правят в момента, докато ги изберем и после ще си наваксват всички разходи, които са направили по време на кампаниите си, парите които са изразходили за купуването на гласове, както и за да върнат всички предоставени им пари от "щедри" спонсори радетели за просперитета на нацията и държавата ни.

 22. #21
  селски напъни 25 апр 2013, 13:41
   
  0
   
  0

  стига сте плюли само по аню.ГЕРБ опропастиха държавата, но излиза че най-големите предатели са баш "най-големите" военни.във варна втори или трети в депутатската листа на престъпната банда ГЕРБ е не кой да е а вицеадмирал ПЛАМЕН МАНУШЕВ,чиито манталитет изцяло подхожда на тъпаците от ГЕРБ.направо ми призлява като си помисля,че този бай ганю може да стане министър на отбраната.

 23. #22
  до 20 25 апр 2013, 20:20
   
  0
   
  0

  Тоя ли беше потомък на конекрадци от добруджа или за друг става на въпрос ... или е партенка някаква изобщо?

 24. #23
  wyzmuten 25 апр 2013, 23:02
   
  0
   
  0

  От неграмотни пожарникари и посредствени физкултурници не може да се очаква да знаят що е това национална сигурност и има ли почва у нас.За три години и половина Бойко тиквата,Цецо близалката,Аню подлогата и Дянков чекиста нанесоха поражение върху армията пред което Нойиския договор бледнее.Не е малък и приноса на нашия генералитет-те като дърти чанти мяукат само и само да запазят топлото и добре платено местенце за още една и повече години.Предатели!!Бесило за престъпниците!!

 25. #24
  Патриот 26 апр 2013, 03:49
   
  0
   
  0

  ЗАТОВА ЗА ДА НЕ Е ПОВЕЧЕ БЪЛГАРИЯ ЕДИН РАЗГРАДЕН ДВОР,НА 12 МАЙ С БЮЛЕТИНА НОМЕР 14!АТАКА,ПОБЕДА!ВОЛЕН СИДЕРОВ ПРЕМИЕР!
  ВРЕМЕ Е ДА СИ ВЪРНЕМ БЪЛГАРИЯ!А ПРЕДАТЕЛИТЕ И МАЙКОПРОДАВЦИТЕ- В СПЕЦИАЛНО УСТРОЕНИ ЗА ЦЕЛТА ТРУДОВИ ЛАГЕРИ!ДА ЧУКАТ КАМЪНИ ПО ЦЯЛ ДЕН И ТАКА ДА ИЗКУПЯТ ГРЕХОВЕТЕ СИ ПРЕД РОДИНАТА!МАМИЦАТА ВИ И ГНИДИ...!

 26. #25
  байно 26 апр 2013, 11:56
   
  0
   
  0

  Ти, атакиста, по-леко. Един от атака онази сутрин каза, че трябва да се вземат пари от армията. Та и от вас добро за армията да не чакаме.

 27. #26
  Възмутен 28 апр 2013, 09:22
   
  0
   
  0

  От всички партий единствено НФСБ казаха за армията ..да и се възвърне боеспособноста ,даже искали да взимат ракетни комплекси ..!?

 28. #27
  не на нато 06 май 2013, 17:12
   
  0
   
  0

  от 89-та година насам нямаме армия

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка