Военният министър на война с кмета на Стара Загора заради полигон “Змейово”

Pan.bg 18 апр 2013 | 13:01 views (4484) commentaries(5)
img Военният министър на война с кмета на Стара Загора заради полигон “Змейово”
БЛИЦ


Министърът на отбраната Тодор Тагарев определи решението на Общинския съвет за провеждане на референдум за бъдещето на полигона в Змейово като „издадено при липса на компетентност". Това пише в специално писмо, изпратено до областния управител Недялко Недялков и Общинския съвет на Стара Загора.В края на март на сесия на Общинския съвет бе решено на 26 май да се състои местен референдум, на който гражданите на Стара Загора да изкажат мнението си за съдбата на считания за основен виновник за замърсяването в града полигон. .Кметът на града Живко Тодоров вече издаде заповед за провеждането му и за подготовка на избирателните списъци, които включват около 140 000 души с право на глас.

Ето писмото на Тагарев

http://www.starazagora.bg/images/stories/municipality/referendum_Zmeyovo/Pismo_MO-16.04.pdf

Според министърът на отбраната обаче органите на местната власт нямат правомощията да разрешават „въпроси, свързани със сигурността и отбраната на страната, включително и създаването, функционирането и закриването на военни формирования. Тези въпроси са от компетентността единствено на централните органи на законодателната и изпълнителна власт", се казва в писмото на министър Тагарев.

Полигонът в Змейово е част от Въоръжените сили на република България и е на пряко подчинение на министъра на отбраната. Имотът, на който е разположен той пък е публична-държавна собственост и е предоставен на Министерството на отбраната за управление. От там са категорични, че „имотът е необходим на министерството за изпълнение на възложените му от закон и акт на Министерския съвет функции" се казва в писмото, изпратено до областния управител на Стара Загора и Общинския съвет.

Заради всичко това министър Тагарев предлага на Общинския съвет да отмени решението си за провеждането на референдума, тъй като с него не могат да се предизвикат целените правни последици, а „кметът не би могъл да организира изпълнението на решение за закриване на полигона, ако такова бъде прието с местен референдум, защото не разполага със законови средства за това, в това число и законодателна инициатива", категорични са от Министерството на отбраната.

Припомняме, че преди дни министърът на околната среда Юлиан Попов подкрепи референдума. „Провеждането на референдум е демократична практика, която е право на всяка една местна общност.”, каза той.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  jeliazko3y 18 апр 2013, 18:55
   
  0
   
  0

  Браво на министъра най-накрая някой да се опъне на мераците на разни съмнителни бизнесмени,да си направят ловен парк.

 2. #2
  Дойчева 18 апр 2013, 20:57
   
  0
   
  0

  Поздравления господин министър!!!Най-после в тази държава някой да вземе разумно решение!В тази криза,да се харчат безцелно толкова много пари,когато могат да се изразходват за много по-смислени и належащи неща,е меко казано безразсъдство.
  Безспорно апетитите към полигона са огромни,но дали ще се преборят.......?????????

 3. #3
  #2 18 апр 2013, 21:01
   
  0
   
  0

  БРАВО.
  Едно КОМПЕТЕНТНО, навременно и правно аргументирано становище от страна на Министъра на отбраната.
  Навярно нито един от общинските съветници, гласували за провеждане на референдума не е бил запознат с гореизложеното от военния Министър.

 4. #4
  mill47 18 апр 2013, 21:23
   
  0
   
  0

  Само така Тагарев. Нямат право и само да натрупат червени точки за изборите организират този референдум.Време е вече и Президент и правителство да се намесят и завинаги да пресекат опитите да го вземат

 5. #5
  kowachky 19 апр 2013, 06:29
   
  0
   
  0

  на българина му дай да руши. по този начин искат да прикрият истинския замърсител на въздуха - ТЕЦ!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка