Извънредно от "Преса": Не една, а седем били колите за подслушване

Pan.bg 18 апр 2013 | 11:48 views (3086) commentaries(1)
img Не една, а седем били колите за подслушване

В партньорски служби ползват автомобилите за борба с тероризма

pressadaily.bg

Не един, а седем били автомобилите, оборудвани с техника за подслушване. Три се ползвали от дирекция „Оперативни технически операции“ (СДОТО), два от ДАНС, един от ГДБОП. Последният според бивши служители на МВР бил на разположение на военното разузнаване.Военните обаче отричат (виж стр. 9). Първият автомобил със специализирана техника слухти из страната от 2006 г.

Всички останали са влезли в края на 2009 г. Документацията за тях била изготвена от правителството на тройната коалиция. Колите със свръхмодерна апаратура били част от ангажиментите ни по Шенген. От САЩ ни дарили мобилна техника, която също влязла в оборудването на колите. Основното им предназначение, за което се ползват и от партньорските ни служби, е борба с терора, отвличанията и банковите обири.

Специалисти обясниха, че с тази мобилна техника може да бъдат подслушвани разговори и през стена. Допълнителна екстра било следенето на мобилните телефони.

„Ръководителят на СДОТО проверява през мобилните оператори какви телефони има лицето - номера, апарати, SIM карти, и спуска задачата на екипа. Служителите търсят къде се намира обектът в момента, като се установява към коя клетка на мобилния оператор е свързан телефонът му. Екипът за подслушване се придвижва към съответното място, разполагат техниката и поставят телефона под контрол“, разказаха бивши служители на МВР.

Те бяха категорични, че маршрутът на спецавтомобилите може да бъде установен и през GPS-а на всеки от тях. Невъзможно било и да изчезне и информация, тъй като запазването и било подсигурено чрез дублиране на специален сървър.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  vesnikol 24 апр 2013, 09:20
   
  0
   
  0

  Еврика! :) Престъпниците не спят, техниката напредва и наличието на така оборудвани автомобили е съвсем нормално! Нормално е да има и система за контрол на използването им! Всяка уважаваща себе си фирма за производство на записващи и архивиращи системи проектира така изделията си, че изтриването на информацията да е възможно, но ... да става така, че да се знае точно кой го е направил! Винаги се прави и дублиращо копие! Ако някой е злоупотребил - лесно може да се каже кой го е направил и съответно да даде обяснение по чие нареждане и защо! :)

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка