Парите за отбрана догодина същите като през тази. Малко повече през 2015 и 2016 г.

Pan.bg 09 апр 2013 | 08:02 views (4840) commentaries(9)
image" alt="img" /> Спирдон Спирдонов

www.otbrana.com

През 2014 г. Министерството на отбраната ще харчи 1, 080 465 млрд. лв. Колкото и през тази. Това е залегнало в проекта на средносрочната бюджетна прогноза на служебното правителство за периода 2014-2016 г. Очакванията са през 2014 и 2016 г. парите за отбрана да „скочат” с малко повече от 45 млн., за да станат 1, 125 647 млрд.лв.

По всичко личи, че през следващите 3-4 години независимо от нарастването на сложността на стратегическата среда, разходите за отбрана няма да са сред финансовите приоритети на правителствата, включително и на българското.

Обяснението?

Само преди ден не по-контретния повод, но в същия контекст, на конференцията „Отбранителните способности на НАТО и ЕС. Приносът на България за тяхното изграждане и развитие”, която продължава и днес, министърът на отбраната Тодор Тагарев даде следния отговор: „Това е обусловено от световната икономическа криза, която пренасочва ресурсите към сектори като здравеопазване, образование и пенсионно осигуряване, особено предвид на демографските тенденции, наблюдавани в повечето европейски държави.” Неговата прогноза: „За съжаление смятам, че това няма да отмре като тенденция и в средносрочен план рестриктивният натиск върху военните бюджети, особено в държавите от Европейския съюз ще продължи и ще предопределя до голяма степен ресурсната рамка на придобиване на способностите.”

Осигурителните вноски на военните три пъти по-големи

Друг интересен момент от бюджетната прогноза са осигурителните вноски. Размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии” се запазва на нивото от 2013 г. – 17,8 на сто за родените преди 1 януари 1960 г., при запазено съотношение – 9,9 за сметка на работодателя и 7,9 за сметка на работника и 12,8 на сто за лицата, родени след 31 декември 1959 г., съответно при съотношение 7,1:5,7. За военнослужещите и полицаите този размер е 3-4 пъти по-голям. Само за работещите в специалните ведомства, е записано в документа, които се пенсионират при условията на чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ за родените след 31 декември 1959 г. е 35,8%, а за родените преди 1 януари 1960 г. – 40,8%. Причината? Да се покрият разходите за пенсии на настоящите военни пенсионери, спазвайки принципите на разходопокривните пенсионни схеми.

Още за пенсиите

За периода 2014-2016 г. се предвижда осъвременяване на пенсиите от 1 юли всяка година с процент, равен на индекса на потребителските цени през предходната календарна година, по реда чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване.

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличи от 1 април 2013 г. от 700,0 на 770,0 лв. и се запазва в същия размер през целия период 2014-2016 г. От 1 януари 2014 г. ограничението отпада само за новоотпуснатите пенсии съгласно КСО.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  Васил Панев 09 апр 2013, 08:15
   
  0
   
  0

  Нещо не ми е ясно..Това служебно правителство няма ли си друга работа, ами се занимава с бюджета за 2014-20016 година??? Или у нас е така-всеки се занимава с това, което не му е работа:):)

 2. #2
  Вайс 09 апр 2013, 11:26
   
  0
   
  0

  Наистина е крайно време в Мин.на отбраната да влезне една комисия съставена от членове на различни отговорни институции, включително и прокуратурата и да се даде най-после отговор на въпроса КАК СЕ РАЗХОДВАТ СРЕДСТВАТА ЗА ОТБРАНА В ТАЗИ ДЪРЖАВА...В крайна сметка гражданите трябва да са наясно с тази важна подробност, като това всъщност е и част от гражданския контрол върху министерството. Да се каже ясно и точно къде отиват парите и всички да знаят това! Сега какво се получава? Идва нов министър, обикновено пълен невежа на тема отбрана или някакъв изкуфял с главата дъртак, или както най-често се случва - национален предател с мафиотска закалка и започват "реформите", тоест съкращенията. В същото това време се издава поредната Бяла книга за отбраната, в която се съобщава, че 70 - 80% от разходите отивали за заплати и поддръжка. Но дали е така? Кой да ни каже? Гражданското общество трябва да знае къде отиват парите му за отбрана и защо Въоръжените сили на България са тотално разнебитени и унищожени? Защо съществува цяло министерство и щабове и какво правят по цял ден тиквите в тях, питам, след като от армията не остана нищо. След като в момента летят 5-6 самолета, 3 вертолета, могат да отплават между 2 и 3 бойни кораба, пък да не говорим, че сами унищожихме артилерията си, танковете си и почти цялото си тежко оръжие. Питам отново какво точно работят тези хора по кабинетите в интегрираното МО. Тези некадърници, които не могат да направят един конкурс както трябва! Вече колко години примерно Л39 стоят на земята и нямаме реактивна учебна авиация и курсантите от витлова машина отиват директно на реактивен изтребител МиГ 29, нещо, което не се случва даже в Уганда!Същата работа е и с бойните вертолети. Колко време стояха на земята и Су 25, поради липса на елементарни консумативи и т.н и т.н.И обяснението винаги е че или няма пари, или самите конкурси нещо били проблемни, видите ли! В същото време разни дебелогъзи плъхове стоят и си чоплят носа по кабинетите цял ден. Къде е гражданският контрол и в коя друга държава се случва такова безобразие. Пак повтарям - КОМПЛЕКСНА ФИНАНСОВА РЕВИЗИЯ И ПРОКУРАТУРА В МО.Да видим как се разходват на един милиард лева. И резултатите от проверката на светло, пред цялото общество! Това трябва да се случи, пък нека народът да реши каква армия иска и може да издържа.

 3. #3
  SS 09 апр 2013, 14:06
   
  0
   
  0

  Каква отбрана , от кой се отбраняваме БЕ СМЕШНИЦИ???
  Над 1 милиард лева за неадекватни структури и дейности в това МО. Структура която май съществува за да осигурява СТОТИЦИ "ПЕНСИОНИРАНИ ВОЕННИ С 2000 лв. ЗАПЛАТА И С ОЩЕ 770 лв. ПЕНСИЯ.Хората мрът от глад и мизерия ВИЕ се чудите какви глупости да мислите за да харчите над 1 милиард лева и да оправдаете съществуването си.

 4. #4
  агент 09 апр 2013, 14:49
   
  0
   
  0

  За разни там като SS, когато е имало армия е имало България,а способни управляващи в историята ни на прастите на едната ръка се броят. Сега ни убеждават, че нямаме нужда от армия,добре а какво ще се реши с 1 млр., вземете го, откраднете го, но май по-добре е да няма такава измислена държава. България като че ли има история, а бъдещето и е като на нашите политици....

 5. #5
  БувайСа 09 апр 2013, 15:30
   
  0
   
  0

  УБЕДЕН СЪМ, ЧЕ И ТРИ МИЛИАДРА ДА СЕ ГЛАСУВАТ И ТЕ НЯМА ДА СА ДОСТАТЪЧНИ ОТ БЕЗКОНТРОЛНИТЕ КРАЖБИ ОРГАНИЗИРАНИ НА НАЙ ВИСОКО НИВО. ПОГЛЕДНЕТЕ ВЪТРЕ В СТРУКУРИТЕ. ВОЕННА ИНФОРМАЦИЯ, ВОЕННА ПОЛИЦИЯ, КОНТРОЛЬОРИ, ИНСПЕКТОРАТ И ТН. САМО ПО БРОЙ ПОЛИЦАИ НИЕ НАЦИОНАЛНАТА ПОЛИЦИЯ. ВМА 3000 човека лекуват 26000 военнослужещи. НЯМА В НАТО И ЕС ТАКАВА ДЪРЖАВА. ПО ОТНОШЕНИЕ НА ИЗТИЧАНЕТО НА СРЕДСТВА. НАЙ ЗАКОННИЯ НАЧИН Е ЧРЕЗ ЗОП. КРАДЕШ И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ТИ ПОВДИГНЕ ОБВИНЕНИЕ. КАКВО СТАНА СЪС СИСТЕМАТА ПИКИЗ КАКВО ПОХАРЧИХМЕ И КАКВИ СПОСОБНОСТИ ПРИДОБИХМЕ, ИМИ СИСТЕМАТА ЛОГИСТИКА. Така е с ВСИЧКИ ПРОЕКТИ ПЪРВО СЕ ДАВА КОМИСИОННАТА И СЛЕД ТОВА СЕ НАГЛАСЯ ПРОЦЕДУРАТА КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ. ТАКА Е С УТИЛИЗАЦИЯТА, С ФИРМЕНОТО ХРАНЕНЕ, С ЕКОЛОГИЧНИТЕ КРАЖБИ НА ЖЕЛЯЗО ОТ ОСВОБОДЕНИТЕ ВОЙСКОВИ РАЙОНИ, С ОХРАНАТА НА ТЕЗИ РАЙОНИ, С ДЕЙНОСТИТЕ ПО ПРОДАЖБА НА НЕНУЖНО ИМУЩЕСТВО, С ИНВЕСТИЦИИТЕ ЗА НОВА ИНФРАСТРУКТУРА И ПОДДЪРЖАНЕТО НА СЪЩАТА. И КЪДЕ ЛИ НЕ . ИМА И НА ВИД ПО БЕЗОБИДНИ КРАЖБИ- далавери с командировките в страната и в чужбина. Някои командивовки са като безплатни екскурзии за властИМАЩИТЕ БЕЗ НИКАКЪВ РЕЗУЛТАТ. НЕ Е ЗЛЕ ДА СЕ ВИДЯТ И СМЕХОТВОРНИТЕ ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ КОИТО СА НА ЗАГУБА И КОИТО СЛУЖАТ ЗА ЗАПЛАЩАНЕ НА БАНКЕТИТЕ И ПОДАРЪЦИТЕ НА ГОЛЕМЦИТЕ. ЕДИН ПОГЛЕД НА ВОЕННА АКАДЕМИЯ И ВОЕННИТЕ УЧИЛИЩА ЩЕ ПОКАЖЕ ЧЕ ЗА ЕДИН АКАДЕМИК ИЛИ КУРСАНТ ИМА 20 човека които го обучават и осигуряват. И те стават златни като разходи, но след завършване цели випуски не можеха да им намерят места. ЗНАМ, ЧЕ ВСЕКИ ШЕ ИЗВАДИ ДОВОДИ ОТ ТИПА НА ТРАДИЦИИ И ТН, НО ТОВА СА НЕЩА КОИТО НЕ МОГАТ ДА СЕ ПОДМИНАТ. ПИТАМ ВИ КАК ДА СТИГНАТ ПАРИТЕ ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ. ИНАЧЕ ДИРВКЦИИ ПО ППБС, АКВИЗИЦИЯ И ТН, КОИТО ПРАВЯТ НЕЩО, НЕ ЗАНАЯТ КАКВО ПРАВЯТ, НО ИЗЛИЗА ДОБРЕ. ИМА И ДЕЙНОСТИ КОИТО СА ЧЕРНА ДУПКА И ПОД ФОРМАТА НА СЕКРЕТНОСТ ПОТЪВАТ МИЛИОНИ. ПИША ГО С НЕУДОВОЛСТВИЕ И СЕ ЯДОСВАМ, ЧЕ ГО ЗНАМ.

 6. #6
  Незнайко 09 апр 2013, 18:17
   
  0
   
  0

  Ами ако си дадете малко зор с калкулатора да посмятате ще видите че 70% си е доста вероятна сума. при 30000 човека, 12 месеца, 40% осигуровки, и средна заплата от 1000 лв се получават почти 500 млн. само за заплати. Около 80-100 млн. са за мисии ...
  Въпроса вероятно е къде отиват останалите 400 млн. лева?

 7. #7
  Васил Панев 09 апр 2013, 18:34
   
  0
   
  0

  Незнайкооо, да си чувал за играта тука го има, тука го нема??:):)

 8. #8
  офицер 77 09 апр 2013, 21:38
   
  0
   
  0

  Мераклий за армията винаги ще има, друг е въпроса че никой здравомислещ човек с идея за перспектива в животя няма да се хване да се занимава с глупости в среда на изпаднали и пропаднали хора с камуфлажи, като тези които носят от озеленяването. Просто да си военен е символ на пропадналост и повод за доста подигравки.

 9. #9
  DDT 11 апр 2013, 11:16
   
  0
   
  0

  Офицерче77, само не така! Че има доста за изчистване от армията - да, но да поставяш всички под общ знаменател и да даваш такива определения като "среда на изпаднали и пропаднали хора с камуфлажи" е просто некоректно и обидно и за самия теб след като постваш с това име.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка