Военно министерство все още държи скъпоплатени пенсионери на щат

Pan.bg 07 апр 2013 | 21:24 views (7462) commentaries(20)
img segabg.com


В същото време на конкурс за младши експерт се борят 130 души

Панайот Ангарев

Докато служебното правителство обявява борбата с младежката безработица за свой приоритет, Министерството на отбраната (МО) категорично отказва да се освободи от "златните" си пенсионери, които са около 10% от щатния му състав. Става дума за бивши военни, които след пенсионирането си са назначени отново на работа като държавни служители. По неофициална информация те вземат средно 2000 лв. заплата, отделно получават и пенсия.

По думите на постоянния секретар Добромир Тотев, това са около 80 чиновници от близо 750-те в МО. Военният министър Тодор Тагарев научи числото на вчерашната си пресконференция. И двамата обаче не казаха дали ще бъдат освободени пенсионерите, за да може да постъпят млади кадри.

Тотев, който е бивш полковник, се опита да обясни, че броят им не бил толкова голям. Военният министър обаче призна, че в момента има голям интерес към конкурсите за постъпването в МО. На последния - за назначаване на младши експерт, са се явили 130 кандидати.

Въпреки възможността да спести сериозна сума от освобождаването на военните пенсионери, министър Тагарев възнамерява да прави икономии от ток, обществени поръчки и командировки, за да осигури 5 млн. лв., с които ще се финансира социалният пакет на правителството. На последното заседание на кабинета Тагарев се възпротиви срещу взимането на парите с аргумента, че "много критични дейности на армията не са били финансирани" тази година.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 20

 1. #1
  Камък 07 апр 2013, 23:25
   
  0
   
  0

  Пенсионираните бивши военни на щат в МО са 81 човека и получават от 1100 до 2100 лв. заплата и 770 лв. пенсия.Истинския проблем обаче са онези над 400 паразита на щат във формированията на БА със заплата около 650 лв. и 770 лв. пенсия на месец.

 2. #2
  Old Infantry 08 апр 2013, 07:55
   
  4
   
  0

  Не съм работил като пенсионер в МО, но не мога да се съглася, че военните пенсионери трябва непременно да бъдат съкратени, само защото са пенсионери. Разбира се, че младите хора са полезни,но има длъжности на които те не само не могат да свършат нищо - те дори не знаят терминологията и същността на проблемите в съответната област. Така е във всяка сфера - искате ли да ви оперира начинаещ хирург? Второ - МО не е социално министерство - за работните места в страната отговорността е на други. И на края - министертвата не са училища за начинаещи кадри. Там трябва да работят добре обучени и притежаващи опит служители. За сферата на отбраната не виждам друг източник, освен бившите офицери.

 3. #3
  DDT 08 апр 2013, 08:34
   
  3
   
  0

  Камък, не мога да се съглася с теб за "паразитите" по във Вф. Пример - Безмер, еповр. Ако не са пенсионерите там просто това подразделение няма как да функционира и нямаше да имат в момента и един изправен самолет.

 4. #4
  уволнен 08 апр 2013, 09:00
   
  0
   
  1

  до Сашко идва края на това което ми пречи пенсионерите вън от МО

 5. #5
  S Опит 08 апр 2013, 09:55
   
  2
   
  0

  Пенсионираните военни не са над пенсионна възраст, имат огромен опит и специфични познания. В тях държавата е инвестирала много пари за обучение. Защо да инвестира и в много други втори път. И знаете ли колко години на едно гражданско лице са необходими за да научи всичко това. А как цивилния да мине и през войските?
  Всички, които пишат против "военните пенсионери" са едни завистници.
  Министъра няма за какво да се срамува от пенсионирани военни в структурата на МО!

 6. #6
  гpажданин 08 апр 2013, 11:07
   
  0
   
  1

  Това, което се случи в МО по времето на Аню Ньойски е пир по време на чума. Назначени са стотици военни пенсионери по пределна възраст. Хора, които са са си взели 20-те заплати, преминали са курсове за социална адаптация и преквалификация за "цивилния" живот пак с държавни пари и получаващи максималните пенсии от 700-770 лв. Сега отново са на държавната хранилка повечето от тях като началници. Затова и армията ни е на това дередже. Но не е само МО. В подчинените структури (особено ЦВО) гъмжи от пенсионери. Така наречените синдикалисти Воденов и Братованов много добре знаят колко са и къде са. Но освен да уреждат свои хора, друго като че ли не ги интересува.
  Премиерът Райков да се разпореди публично да се изнесат цифрите за пенсионерите, назначени на цивилни длъжности. Иначе ставаме за смях и в НАТО и във Варшавския договор! Браво на журналистите - така трябва! Народът трябва да знае къде отиват парите на данъкоплатците!!!

 7. #7
  Велко 08 апр 2013, 12:21
   
  1
   
  0

  Има военни пенсионери работещи на позиции на които не може да рабити цивилен без военен стаж. Има и голям брой пенсионери на възлови длъжности, назначени по приярелска линия. А има и много военни, изпълняващи функциите на средно квалифициран цивилен, но с двойна заплата.
  Въобще системната част от кадровата политика на МО хич я няма, дано някой се захване с нея след изборите.

 8. #8
  kalisto 08 апр 2013, 13:00
   
  0
   
  0

 9. #9
  kalisto 08 апр 2013, 13:16
   
  0
   
  0

  Камък,Камък!Не се чувсвам "паразит".Знаеш ли бе мойто момче,че в армията сега се води война?Някъде е война за запазване живота на хората.За да помагаш да се води както трябва,трябва да си минал по тези пътища.С неквалифицирани хора в някои области това не може да стане- в някои области,помисли си.И си задай въпрос- кой от тези кандидат експерти ще работи тази работа за 500-600лв?И каква работа ще върши?

 10. #10
  Разбиращ 08 апр 2013, 13:33
   
  2
   
  0

  А т.нар. автор на статията П. Ангарев е (надявам се) нископлатен (защото това отговаря на безмислиците които пише) и безмозъчен и завистлив пуяк!

 11. #11
  Камък 08 апр 2013, 13:36
   
  1
   
  0

  Всички от армията знаят как се съкращаваха длъжности за офицери и сержанти и се разкриваха такива за цивилни "експерти" - повечето напълно ненужни и дори безсмислени, само за да се закрепи поредния пенсиониран кърлеж.Жална му майка на командир, наследил такова поделение или щаб от някой развихрил се преди него "вечен" дерибей.
  Естествено, има нищожен процент военни пенсионери които знаят защо са на тези места и без които някои поделения биха се самозакрили.Всъщност те и като кадрови знаеха защо са там.
  За съжаление, трябва да се признае че в огромната си част от тази привилигерована каста става въпрос за навързани свински черва, за връзкарство и корупция от най-долен характер!

 12. #12
  Харалампи 08 апр 2013, 14:12
   
  0
   
  0

  Уважаеми тъпанарю Ангарев,
  преди да пишеш каквото и да е по темата не е лошо да се информираш, че има Решение на Конституционния съд по въпроса.Защото никой не може да те лиши от правото ти на труд.
  Дотук-за да се образоваш, а що се отнася до личното ми мнение-когато освободите тавана на пенсиите и дадете на тези достойни хора онова, което са си изработили през годините-тогава можете да имате и други претенции. Повярвайте, че ако си получават пълния размер на пенсиите те сами ще напуснат.

 13. #13
  observer 08 апр 2013, 17:41
   
  0
   
  0

  Явно пенсионерите анювисти (като #12 - Харалампи, които си позволяват да обиждат журналистите), ще им се наложи да обясняват на освирепелия от глад народ колко "ценни кадри" са и как те трябва да се пенсионират два пъти на държавна служба, а другите - нито веднъж... И как трябва да получават едновременно максималните за странвата пенсии и началнически заплати на държавни служители...
  За това ще трябва да отговаря и партията на двойните стандарти - гробарската партия, която освободи всички пенсионери от МВР, но остави метастазите на Аню Ньойски в МО. Егати и наглярите!!! Ще се наложи май служебния премиер Марин Райков, дето търси пари за спиране на глада и самоубийстгвата, да го решава този въпрос, наследство от Аню Ньойски и компания...

 14. #14
  Мит 08 апр 2013, 21:08
   
  0
   
  0

  АБСОЛЮТНО ИЗКРИВЕНА ПОЛИТИКА, КОЯТО НЕ ВОДИ ДО ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ. ТОТЕВ Е НАГЛЕДЕН ПРИМЕР НА ПОГАЗВАНЕ НА ЗАКОНИ И НАРЕДБИ ПРИ ВРЕМЕННОТО МУ ИЗДИГАНЕ.

 15. #15
  bozdugan 08 апр 2013, 21:39
   
  1
   
  0

  Какви хора трябва да се назначават в министерството на отбраната? Без да са виждали жив войник, да не са участвали в стрелби и учения? Може би трябва да се закрият военните училища и да се взимат мераклии от Здравната каса,земевладелци, икономисти, творчески деятели, само и само да се попълни щата.Крайно време е всички които се назначават в Министерството на отбраната, да са завършили висше военно образование, а цивилните служители най-малкото курс във военно училище. Трябват професионалисти, а не "калинки".

 16. #16
  Трудовак 08 апр 2013, 21:41
   
  1
   
  0

  След като управлението на МВР беше сведено до "плод-зеленчук", най-по-водещи "експерти" с бакалските си сметки ще "наведат" отбраната до квартална бакалия

 17. #17
  Румбата 08 апр 2013, 21:46
   
  0
   
  0

  И както винаги и този въпрос може да се погледне от две страни. И от двете страни да се намерят правилните и неправилните решения, които са напълно противоположни!
  От гледна точка на младежката безработица трябва да се каже - ВОЕННИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ВЪН!
  А от гледна точка на ефективна и оперативна работа без необходимост от допълнително обучение ще кажа ВОЕННИТЕ ПЕНСИОНЕРИ СА СИ НА МЕСТОТО!
  Тогава правилното решение, поне според мен, е - внимателно претегляне за всяко едно място какъв човек да се вземе! И в никакъв случай да се приказва НА КУП ЗА ВСИЧКИ!!! Да не говорим, че такова говорене е обидно както за пенсионерите (и аз съм такъв, но не съм работил в МО), така и за младите, между които сигурно има и добре подготвени специалисти...

 18. #18
  До # 15 - bozdugan 09 апр 2013, 10:15
   
  0
   
  0

  Айде без манипулации! Кой е виждал "жив войник" и кой не е? Говорим за ЦИВИЛНИ ДЛЪЖНОСТИ, а не за военни чиновници пагонлии. През 2009-2010 г. г-н Аню Ньойски назначи доста партийни активисти на ГЕРБ, в това число с базово образование мед.сестри, акушерки и лесничеи. Същевременно бяха изхвърлени преминали през казармата и през всякакви квалификационни курсове експерти. Много добре знаете, че става въпрос за приятелчетата на Ньойски от артилерийското училище. Вярно е, че цивилните трябва да имат афинитет към армията, а не да я мразят както е сега!!! МО няма как да тръгне напред с пенсионерите анювисти, които участваха в погромите над БА! Няма как...

 19. #19
  жив 27 годишник 09 апр 2013, 22:26
   
  0
   
  0

  В армията трябва да има военни а не пенсионирани чантаджии/манджаджии/! 770 пенсия и поне 660-770 заплата - охо ми добре е!Ало работливите пенсионери така ли е?Стига лапачи на държавната трапеза!Който иска и може да служи в армията като военен а не като пенсионер! Но дали причината за това е сравнително ниската пределна възраст? А на ония на който му завиждат - вън и няма кой да му завижда!

 20. #20
  Камък 10 апр 2013, 12:11
   
  0
   
  0

  По случая очевидно ще има продължение. Като единствената неосвободила се от пенсионирани служители структура и силното обществено негодувание в и извън нея, както и грешните бюджетни средства в тази посока, е привлякла вниманието на Райков и той изисква за начало справка от Тагарев за точния брой назначени пенсионери не само в МО, но и в БА.
  Т.к. бройката към края на март е известна, сега да видим кадровиците, особено където има цив. експерти - почти всички бивши политици (който е бил в армията - знае)каква справка ще измъдрят и колко "безценни" лапача ще скрият. Допускам че там, където все още са по ДЩР, няма да лъсне нито един като кърлеж на ....!
  Макар и слаба, сега за първи път има надежда да започне разриването на Анювите обори в областта на кадрите. Дано този, който рине има силата да издържи на вонята!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка