Министърът на отбраната защитава ведомството си!

Pan.bg 01 апр 2013 | 09:58 views (5860) commentaries(27)
img Росен Панчелиев, Група за анализи към Pan.bg

На последното заседание на Министерския съвет министърът на отбраната Тагарев се възпротиви остро по повод отнемането на най-много средства от войската, за сметка на изграждането на 20 милионен фонд за крайно нуждаещите се. Припомняме, че от другите министерства бяха взети доста по-малки суми. И Тагарев не е против да се дават пари на бедните, но е чудно защо от ресорното му министерство се взимат най-много пари? Нима МО е най-богато?
Прави впечатление, че за пръв път след двата нещастни за армията гербаджийски министерски мандата - на Николай Младенов и на Аню Ангелов, министър на отбраната себеотрицателно защитава ведомството си. При това министърът е служебен, т.е. с ограничен по време и възможности мандат. Изказването на Тагарев дойде след едно изключително популистко изказване на профсъюзния шеф Тренчев, а именно – да се вземат пари от бюджета (респективно МО) и се раздадат на най-бедните.
Ако в България има генезис на монополите то първите два монопола са двата нашенски профсъюза, които години наред правят бизнес и политическа търговия със социалните искания на българския народ и не допускат друг да се занимава с това. Гражданите обаче, усетиха със сетивата си, че профсъюзите защитават единствено собствените си интереси и ги изолираха в протестите си. За профсъюзите останаха телевизионните изяви, но те и там не престават да вредителстват и да се докарват пред бедните за сметка на бюджета.
Защо тези два мастодонта, тези два твърде богати монопола, не развържат малко кесиите си и не използват лостовете си, които имат за събиране на средства за бедните. Иначе е лесно с чужда пита да правиш помен!

Добре стори министър Тагарев, че се възправи косвено срещу профсъюзната клика. През последните четири години бюджетът на армията непрекъснато намаляваше, което доведе МО до невъзможността да изпълнява конституционните си задължения. Да, Николай Младенов и Аню Ангелов последователно лишаваха войската от средства. Да се е усетило обаче, парите взети от ГЕРБ от отбраната да са оправяли положението поне в здравеопазването и просветата? Не!
Къде бяха тогава профсъюзите. Нали винаги участваха в съчиняването и приемането на гербаджийските бюджети. Защо мълчаха и когато над 2600 човека си тръгнаха за 3 месеца от армията в края на миналата година? Иначе е лесно – идва нов министър и ти му вземаш 5-6 милиона и после го караш да върши работа. Как обаче да стане това?
Тези 5-6 милиона от МО и общо 20 милиона от правителството на кого ще стигнат и за какво ще стигнат? Да се плати тока и водата.....?
Знаем на кого. Знаем и къде ще отидат тези бюджетни средства – отново в монополите – ЕОН и ЧЕС. Да им е честито!
Ако има обаче нов Бисер? Ако има обаче нови пожари на Витоша и по другите планини? Ако има обаче нови бедствия и наводнения? Армията няма с какво да спасява населението. Миналата година имахме 3 „Кугъра” и 4 Ми-17. Днес имаме 1 „Кугър” и 2 Ми-17. Да ни е честито...
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 27

 1. #1
  гpажданин 01 апр 2013, 11:34
   
  0
   
  0

  Синдикатите, като са толкова открехнати, да поискат от Марин Райков и Тодор Тагарев незабавно да освободят от МО и подчинените структури стотиците пенсионери приятели на Аню Ньойски и да спрат да обезкървяват войската!!!

 2. #2
  пенсионер сухопътчик 01 апр 2013, 13:12
   
  0
   
  0

  Пeнсионерите в МО са неизчерпаем източник на боен потенциал.Това са хора с опит, знаещи, можещи преминали през много изпитания и несгоди, познаващи службата в детайли.СПОСОБНИ ДА ИЗПЪЛНЯТ БОЙНИ ЗАДАЧИ!ПОДЧЕРТАВАМ БОЙНИ!
  Най.. големият проблем на младите е, че не знаят колко са зле с подготовката си.С малки изключения Почти всички са РАСЛИ на СЯНКА, както обичаще да казва един уважаван началник.Младите мислите, че като знаете да правите ЧЕК ПОИНТ,ИЗВЪРщВАНЕ НА ПЪДАРСКИ ОХРАНИТЕЛНИ ДЕЙНОСТИ,ЯДЕТЕ ЧЕРВЕНИ РАЦИ В АМЕРИКАНСКИТЕ БАЗИ В АФГАНИСТАН, сърфирате в интернет И ГОВОРИТЕ АНГЛИИСКИ, и сте готови за война!
  ДА АМА НЕ!
  Другарю министър,ДА СЕ НАЗНАЧАТ ДОПЪЛНИТЕЛНО ВОЕННИ С ОПИТ В МО!
  ВСЪЩНОСТ ТАКА Правят и АМЕРИКАНЦИТЕ!

 3. #3
  4588 01 апр 2013, 13:20
   
  0
   
  0

  защо армията продължава да съкращава кадровите войници ??????

 4. #4
  други граждани 01 апр 2013, 13:25
   
  0
   
  0

  Пенсионерите по пределна възраст, получили по 20 заплати, получаващи в момента максималните пенсии и началнически заплати на държавни служители нямат повече работа в системата на МО и БА. Аню Ньойски си тръгна - да си хващат пътя и те! Не е морално в условията на глад и мизерия! Да работят в частния сектор!!!

 5. #5
  Svegarov 01 апр 2013, 13:25
   
  0
   
  0

  Ало,СУХО....., министъра не е ДРУГАР!

 6. #6
  няма значение 01 апр 2013, 15:23
   
  0
   
  0

  До пенсионер сухопътчик-Много обичам някой да ми казва колко е велик.Та колколо сте велики.Незаменими хора няма ,а така да говорите против младите изобщо не е коректно.
  За мен лично нещата стоят така :Зада не са научени по младите има ДВЕ причини

  1-Вие сте некадърни и не сте ги научили

  2-пак Вие нарочно и целенасочено не Сте им предали вашият опит,за да тръбите сега колко сте велики

  Та коя от двете причини е?
  ако е втората причина нали се сещате какво означава това и какво заслужавате.
  Бъдете здрави

 7. #7
  jorj 01 апр 2013, 15:58
   
  0
   
  0

  И пенсионер сухопътчик е прав, и няма значение е прав. Бил съм свидетел на много офицери, които нарочно държат в невежество младите такива, за да са те на всяко гърне мерудия, да са незаменими.

 8. #8
  bozdugan 01 апр 2013, 16:34
   
  0
   
  0

  Срамота е военнослужещите да се делят на млади и стари, на офицери и войници, на повече дали и повече взели.
  Нашата сила е в нашето единство.
  ПЪТЯТ НА ВСИЧКИ НАС Е ЕДИН, ОТ КЛЕТВАТА ДО ЗАПАСА И ВСИЧКИ СЛУЖАТ НА РОДИНАТА!

 9. #9
  Срам ме е 01 апр 2013, 18:10
   
  0
   
  0

  Казвам се "срам ме е" и не защото това ми е името,а защото само това разделение липстваше до сега.
  Наистина вярно е, че в МО има много пенсионери но и между тях има много отговорни и честни хора -затова преди да критикувате всички под общ знаменател прочетете http://chitanka.info/text/2642-mydrostta-na-startsite.
  Но също така има и много които трябва да се махнат. Затова критикувайте конкретни пенсионери от МО, но не всички.Моля Ви колеги бъдете патриоти-уважавайте пенсионерите патриоти-те са историята на нашата държавност.

 10. #10
  Silk 01 апр 2013, 18:26
   
  0
   
  0

  До другаря пенсионер сухопътчик.
  Я ми кажи какви бойни задачи можеш да изпълкняваш? Колко БОЙНИ задачи си изпълнил за цялата си военна служба? Колко? Къде? Кога?
  Аз от живота и от службата си съм научил доста неща, обръщам ти внимание на 2 от тях:
  1. Никога не казвай, че можеш да правиш нещо, ако не си го правил наистина.
  2. Ако едно нещо не го правиш всеки ден, по-добре не казвай, че го можеш.
  И ако нямаш изпълнена БОЙНА задача въобще, защо пишеш небивалици и се заблуждаваш, че си нещо?

 11. #11
  Silk 01 апр 2013, 19:14
   
  0
   
  0

  До другаря сухопътчик пак
  Другарю, какво означава според теб да си готов за война? Да вдигаш лозунги и да пишеш планове и заявки ли? Поредният лозунг - способни били пенсионерите за бойни задачи...С какво ще ги изпълняват бе многоуважаеми другарю? С какво?
  С лозунги? С планчета? С графици? Протоколи? Мога да продължавам още дълго...

  Я обясни, нали имаш голям опит, в какво се изразява готовността за война, дето младите я нямали, пък четем между редовете, че ти и пенсионерите явно я имате.

  Дано да отговориш, че ще има да смеем тази вечер...

 12. #12
  Яшар 01 апр 2013, 19:59
   
  0
   
  0

  ГОСПОДИН ПОПУЛИСТ ТАГАРЕВ - УЧЕН НЕДОУЧЕН НАЧАЛНИК.МНОГО Е ЛЕСНО ЗА ДВА МЕСЕЦА ДА СЕ ПРАВИШ НА ОЩИПАНА МОМА ЗА ДА СПЕЧЕЛИШ НЯКАКВИ ДИВИДЕНТИ. ПОДСКАЗВАМ ТИ. РАЗПОРЕДИ ПРЕГЛЕД НА КОМАНДИРОВКИТЕ В ЧУЖБИНА И В СТРАНАТА НА ПОДВЕДОМСТВЕНИТЕ ТИ СТРУКТУРИ. НО РЕАЛНА, А НЕ ФОРМАЛНА ТАКАВА, ПИТАЙ И ОНЕЗИ ОРГАНИ. АКО ЗА ДВА МЕСЕЦА НЕ ГИ ДОКАРАШ ТЕЗИ ПАРИ ОТТАМ АЗ ЩЕ СТАНА ТРАМВАЙ.ННИЩО ЛИЧНО, НО И НА ВГЛЪБЕНИТЕ В ЕГОТО СИ ТРЯБВА ДА СЕ ПОМАГА. АКО ИМАШ СМЕЛОСТ ПОБЛИКУВАЙ РЕЗУЛТАТИТЕ. ТЕ НЕ СА ДЪРЖАВНА ТАЙНА ИЛИ НАМ КАКВА СИ КЛСИФИЦИРАНА ИНФОРМАЦИЯ.

 13. #13
  ot men 01 апр 2013, 20:23
   
  0
   
  0

  Дали има някъде другаде освен в МО"възможност"(осъществена)да назначат (естествено пенсиониран офицер)да замества!!!(подчертавам)цивилните служители,които излизат в отпуск!!!без да му се прекъсва графикът на заместващия т.е.замества всеки един от цив.сл.,без значение на каква длъжност е.Е ТОВА СЕ КАЗВА СПЕЦИАЛИСТ!!!

 14. #14
  Пери 02 апр 2013, 01:08
   
  0
   
  0

  Браво доживях да чуя че в Бьлгария няма синдикати.НАистина вьзхищавам се на този министьр,точно на място им го казахте на така нарчените 'синдикати'.Една от причините днес да сме я докарали до тук е че никога не е имало истински синдикат.За малко бях в чужбина и бях свидетел как синдиката застава зад работника,борят се до-последно за всеки работник и всеки цент.Колкото до воените пенсионери и пенсионерите вьопще според мен не битрябвало да им се позволява да работят в ;ДЬРЖАВНИЯ; сектор,ть? като ведньж вземат пенсята си от бюджета и втори пьт заплата отново от бюджета,ако желаятнека да поработят в часния сектор.Нека да дадем предимство на младите,защото те трябва да сьздават и да издьржат семе?ства.Нали те са нашето бьдеще.Не ме разбира?те по-грешно но НЕЗАМЕНИМИ ХОРА НЯМА..

 15. #15
  ЧУК 02 апр 2013, 10:23
   
  0
   
  0

  Стига сте драскали глупости.В тази държава всичко е шуробаджинащина.НЯМА оправия, няма и да има.Жалко но ТИКВАТА Е прав....ТАКЪВ Е МАТЕРИАЛА!

 16. #16
  16 02 апр 2013, 10:39
   
  0
   
  0

  ЗАЩО НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ЗА ВОЕНЕН ПАРАД НА 6 МАЙ 2013г. ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА ???????????????????????????????
  ЗАЩО НА РАЗПЕТИ ПЕТЪК АРМИЯТА ТРЯБВА ДА ПРАВИ ТРЕНИРОВКИ ЗА ПАРАД???????????????????????????????????????

 17. #17
  Preslav 02 апр 2013, 11:03
   
  0
   
  0

  До 16 - Едно време славната ни авиация е летяла и по време на Великден, и по време на Разпети петък, и по време на събота и неделя...
  Не виждам какво толкова има в това да летят и тази година по време на Разпети петък, ако участват все пак де... Защото е твърде под въпрос.

 18. #18
  17 02 апр 2013, 11:58
   
  0
   
  0

  АМИ МОМЧЕТАТА КОЙТО ЩЕ НАБИВАТ КРАК ОТ ПЪРВИ ДО ШЕСТИ МАЙ ,ТЕ СЕМЕЙСТВА НЯМАТ ЛИ ,НЕ Е СЕГА МОМЕНТА ЗА ПАРАД ,СЕГА Е ВРЕМЕ НА ЧУМА !!!!
  БЕЗПЛАТЕН ПИ АР НА ГЪРБЪТ НА ВОЙСКАТА

 19. #19
  18 02 апр 2013, 12:30
   
  0
   
  0

  ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА ХОРАТА СЕ ПАЛЯТ,,,, ДА СЕГА Е ВРЕМЕ НА ЧУМА И БЕДНОСТ !!!!!!!!!!!!!!!!!!

 20. #20
  Мислещ 02 апр 2013, 20:46
   
  0
   
  0

  Наистина! Какъв парад!? Парад на разруха и потъпкване на военната професия - като пари шофьор на градски автобус 604.
  Парад ще е пир по време на Чума

 21. #21
  Hi 02 апр 2013, 21:01
   
  0
   
  0

  Вярно - Парад със свалени знамена

 22. #22
  1233 02 апр 2013, 21:39
   
  0
   
  0

  Защо в полицията няма бивши полицай? В армията всички са бивши. Защото голяма част от военнослужещите, които са заемали длъжности за генерали и полковници сега заемат същите длъжности като цивилни служители(пенсионери от Министерството на отбраната)в структурите на МО и БА и изобщо не мислят за младите военнослужещи и за тяхното бъдещо развитие, а само за далавери, командировки и лични облаги(сделки и кимисионни понеже са незаменими и имат богат придобит опит в тях по време на военната служба).

 23. #23
  silvi 06 апр 2013, 12:30
   
  0
   
  0

  Какъв парад, бе хора? Армия вече нямаме. Управляващите и специално ГЕРБ съсипаха всичко в нея.Аню Ньойски беше директния унищожител на каквото беше останало. Хората са демотивирани до максимум! Какво ще парадираме с този парад? Някой може ли да ми каже? Забравих! Ще парадираме с издаване на команди и гледане на умно и важно от приемащите парада.

 24. #24
  24 06 апр 2013, 21:27
   
  0
   
  0

  ВСИЧКО СТАНА ,,ПИ.АР.,, РЯЗАНЕ НА ЛЕНТИЧКИ И САМОХВАЛСТВО....НО НА ГЪРБЪТ НА КОЙ ???????

 25. #25
  d.o.t. 07 апр 2013, 13:41
   
  0
   
  0

  МО си мислят, че са най-можещите, младите нищо не можели... СКС си мислят същото за СВ и останалите, Академията смятат за незнаещи всички, които не са при тях, СВ мислят всички от бригадите за некадърни.. изобщо страшна работа. А в бригадите никой, не мърда наникъде защото в МО,СКС,СВ са много незаменими и стоят по 20 и плюс. Е как тогава, някой от младите да се развие и да придобие този "прословут" опит...

 26. #26
  young infantry :) 07 апр 2013, 14:05
   
  0
   
  0

  "....Ефективните лидери се стремят да създадат атмосфера на взаимно доверие и разбиране и окуражават подчинените си да поддържат инициативата и да действат.
  Слабите лидери, които не са тренирали правилно подчинените си, понякога казват „моята единица няма да се справи без мен”. Много хора свикнали да са в центъра на действията, започват да мислят, че са незаменими. Може би сте ги чували: „не мога да си взема и един ден почивка. Трябва постоянно да съм тук. Трябва да следя за подчинените си, че кой знае докъде ще я докарат”. Но никой не е незаменим. Армията няма да спре да функционира без един лидер – без значение колко старши е той – в битка загубата на лидера е шок за единицата, но тя продължава задачата си. Ако лидерите тренират правилно подчинените, един от тях бързо ще заеме мястото му. Силните командири – тези с воля и кураж – осъзнават, че подчинените им имат нужда от въздух за да работят. Това не означава, че ще позволите на подчинените си да допуснат едни и същи грешки..."

  Leadership 6-22

 27. #27
  silvi 07 апр 2013, 15:56
   
  0
   
  0

  Идете в министерството да видите колко "специалистки по ПР" се мотат по коридорите, разни манекенки, фотомодели, отегчени лелки и бабета, които вършат незнайно какво, а тези които вършат огромния къртовски труд и носят огромна отговорност в работата си, се броят на пръсти там.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка