Срамно е военен, пострадал за държавата да получава 115 лева пенсия!

Pan.bg 30 мар 2013 | 20:37 views (5156) commentaries(3)
img livenews.bg

Това заяви в LIVE Трибуна Емил Гуджев, председател на столичното дружество „Военноинвалид“
Срамно е човек, дал здравето си за държавата, да получава 115 лева пенсия. Това заяви в LIVE Трибуна Емил Гуджев, председател на столичното дружество „ Военноинвалид“.
LIVENEWS покани г-н Гуджев по случай 100-годишнината на Дружество „Военноинвалид“ - София. Ето какво сподели той за зрителите на LIVE Трибуна.

История на Дружеството:

През 1913 година Вълчо Карамфилов, пострадал през 1912 година, с ампутиран крак над коляното, при завръщането си в родния град разбрал,че трябва да има орган , който да защитава такива хора. Пристига в София и се започват събрания, за да бъде създадено дружество „Военноинвалид“ - с помощта на г-н Петков, който също е бил пострадал от войната. Към края на 1914 година броя на дружествата надхвърля 20 и тогава се решава да бъде създаден и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. Първият учредителен конгрес е бил през 1914 година, в който били събрани тези сдружения.

СВВП е закрит през 1950 година. Основанията за закриването на Съюза не са ясни.БКП не е желаела да има такива дружества, вследствие на което е излезнало решението да се закрие.

Съюзът е възстановен през 1983 година с председател Д. Стефанов след това полк. Илия Илиев, после Васил Велков, Никола Константинов, Л Брошков, Юли Антонов. Сегашният председател г-н Велчев е допринесъл много за Съюза и той днес беше възнаграден.


Днешно състояние на Дружеството:

В момента дружеството е с 554 члена: 364 военноинвалиди, които са хора пострадали при война или служба и 190 военнопострадали - родители на загинали в казармата, съпруги, деца.

Проблеми на военноинвалидите и военнопострадалите:

В нашия закон има член за създаване на консултативен съвет. Сега искаме такива хора да имат повече права и привилегии. Засега нямат такива права, защото държавата няма средства, които да ги покрият. Държавата няма минимални пари за 6-7 хиляди души.Едно от нешата, които искахме е за вдовиците на пострадалите. Вдовицата се грижи за инвалид и след като той почине, тя се оказва без стаж за това. Искаме увеличение на пенсиите на тези вдовици или придобивка като това например да пътува безплатно в градския транспорт, да има някакви привилегии. Те ползват в момента рехабилитации и места в почивни станции Ние трябва да работим за тези хора.1500 евро в Полша за един военноинвалид. Когато човек си е дал здравето за държавата и получава 115 лв пенсия е срамно.

Коментар на водещия:Държавата няма пари за хората, които са дали здравето си за Отечеството, а има пари да хрантути търтеи .
ТЕЛКовете са наши болни места, защото когато се точкуваше заболяванет,о ако човек е получил увреждане, той е преминал през комисия и го правят инвалид спрямо категорията. Военен ТЕЛК преминават пострадали - в момента кадрови .
Призивът ни към Министерството на отбраната е военноивалидните организации да вървят ръка за ръка с министерството , за да се чувстват достойни граждани на тази държава.


Родолюбиви иницаиативи на Дружеството:


В София има около 400 военноинвалиди, които не са свързани с дружеството нали за това е направени за да защитава интересите и правата. Трябва по-масова информационна кампания по този въпрос. Тези хора, които не са вкарани в регистъра, трябва да бъдат вкарани. Дружеството получава средства от Съюза, които получава от държавата. Ако не се регистрират няма как да се получат превилегии.
Работи се по паметник на майор Георги Векилски и нещата са напреднали. Новият патрон г-жа Фандъкова се ангажира с подпомагане на дейността, а също така и с възстановяването на паметника на 1-и и 6-и полк на Първа пехотна „желязна“ софийска девизия. Надявам се това да стане. Софийското дружество е организатор и за създаването на паметника на загиналите от войните в квартал „Илиянци“.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  sram 31 мар 2013, 00:24
   
  0
   
  0

  To vsi4ko v tazi dargava e SRAMNO!

 2. #2
  Незнайко 31 мар 2013, 09:58
   
  0
   
  0

  Срамно е и определението "тази държава", а и писането на латиница също показва отношение ...

 3. #3
  Доцент Колев 31 мар 2013, 16:30
   
  0
   
  0

  Дали не е срамно, че живеем и създаваме проблеми на политическите елити. С претенциите си да имаме нормален живот.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка