Безумие - искат Военна академия да стане съд...

Pan.bg 25 мар 2013 | 21:42 views (6669) commentaries(22)
img webcafe.bg
Какво, ако Военна академия стане съдЕдна от причините за мудното правораздаване у нас - и главно в София, е пределно прозаична - липсват зали. Макар че съдиите в столицата са най-натоварените, минава мандат след мандат, а проблемът така и не се решава. И този министър на правосъдието - Диана Ковачева - мина и замина, без да осигури условия за нормално правораздаване.


Миналата есен правителството взе решение, че т.нар. Военно НДК, за което държавата похарчи 32 милиона лева от парите на данъкоплатците, ще трябва да приюти наказателното отделение на районния съд и районната прокуратура, за което бяха отпуснати над 12 милиона лева.

Ако сградата не започне да функционира, ще започне да се руши, което и става.

Дали няма по-добро решение?

Военното НДК не е подходящо за съдилище. Но в София има една уникална сграда, която, след подходящ ремонт и саниране, би била много по-добра за целта не само заради своята функционалност - сградата на Военна академия "Г.С. Раковски". Съставът на академията пък би могъл да се намести в сградата на бул. "Скобелев".

35-те съдебни зали, необходими за наказателните дела, заради които ще се преустройва военното НДК, много по-лесно и безпроблемно могат да бъдат осигурени във Военната академия. Бездруго преустройството на "военното НДК" не е почнало.

Въпреки миналогодишното ноемврийско изявление на Ковачева как районният съд ще бъде настанен в две сгради - т.нар. военно НДК, което ще бъде ремонтирано и преустроено в съд, и ще поеме около 600 съдии, и сградата на ГУСВ на бул. "Борис III" (вече готова).

"На практика по този начин ще бъде решен и въпросът с натовареността, тъй като ще се даде възможност да бъдат назначени допълнителни съдии. На тази голяма площ ще има място за кабинети за тях. Ще бъдат направени 35 зали, което ще допринесе за по-бързото правосъдие. В резултат на по-голямото пространство съдиите ще могат да насрочват дела по-бързо, по-често и по този начин наистина делата ще вървят по-бързо", каза Ковачева през ноември м.г.

Към момента ситуацията е следната: има обществена поръчка, обявена от Министерството на правосъдието на 15 ноември 2012 г. Срещу сумата от 111 250 лева без ДДС министерството търси фирма, която да извърши: "Оценка на съответствието на инвестиционния проект, упражняване на строителен надзор, в т.ч. съставяне на окончателен доклад, осъществяване на контрол по безопасност и здраве и съставяне на технически паспорт на обект: "Проектиране и извършване на строително-монтажни работи по преустройство на сграда за нуждите на Софийски районен съд и Софийска районна прокуратура, находяща се в гр.София, бул. Ген. М. Д. Скобелев № 23".

С две думи, работа преди същинската работа. Същинската работа не е ясно кога ще почва. Най-вероятно, когато изтекат планираните по договор 185 дни, в които фирма "Комплект Консулт" ще трябва да свърши възложеното й по договора за поръчката срещу 33 600 лева с ДДС.

Тоест, обещанието на Ковачева, че до изборите районният съд ще се разшири, издиша. Тя имаше предвид редовните, но все едно - и до юли няма как да стане.

Обучаемите на военно дело...

Едва ли тези, които се обучават във Военна академия, биха били ощетени от подобна промяна на собствеността. Военното НДК е в центъра на столицата, също добра локация, само дето би им липсвал прекрасният парк.

На запитване на Webcafe.bg колко души се обучават във Военна академия, оттам отговориха следното: "През настоящата учебна година 2012-2013 г. във Военна академия "Г С. Раковски" се обучават 599 слушатели и студенти в 14 магистърски програми в професионални направления "Военно дело" и "Национална сигурност". Повече от 800 специализанти се обучават в 76 курса за следдипломна квалификация. Освен това в Академията се подготвят и 64 обучаеми за придобиване на образователна и научна степен "Доктор", в редовна, задочна и самостоятелна форма на обучение".

Колко от тия 599 са само редовните студенти, от академията не казват. През 2010-а са били пет, сега дали са станали двойно повече? Попаднахме на една заповед на бившия вече министър Аню Ангелов, в която се обявява "заявения брой места за приемане на офицери за обучение във Военна академия "Г. С. Раковски" за учебната 2013/2014".

Та в нея се преброяват общо 24 студенти редовно обучение и 84 - задочно, като 7 от тях са срещу заплащане в професионално направление "Национална сигурност"... (Редовното обучение трае два семестъра.)

От академията заявиха още, че нямат неразплатени задължения към столичната топлофикация или някой друг монопол. За 2013 г. трансферът за академията е 6.449 милиона лева, а общо за академията и двете висши военни училища ("Васил Левски" и "Н.Й.Вапцаров") - близо 24 милиона лева.

Предвид броя на военните, които се обучават, разходите на академията във военното НДК, което е нова сграда - и енергийно ефективна, ще са значително по-ниски от тези в огромния комплекс на Академията. Иначе билдингът на "Скобелев" е съвършено непотребен. Но за това едва ли на някого ще бъде потърсена отговорност.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 22

 1. #1
  Fishbed 25 мар 2013, 22:03
   
  0
   
  0

  Военната академия, освен всичко друго е и символ и традиция. По-скоро там, ако е наложително и да се отговори на Вашата 'загриженост', е да се разположи/разположат други военни поделения. Иначе има 'опасност' думата "билдинг"*, която Вие използвате,да замести българската "сграда"...
  *building (англ._ п сграда, здание, постройка

 2. #2
  Тони 25 мар 2013, 23:26
   
  0
   
  0

  Цивилягите продължават да "отхапват" от Армията!
  Няма кой да удари по масата, за съжаление!

 3. #3
  dzukero 25 мар 2013, 23:47
   
  0
   
  0


  Mnogo dobra idea!
  NA godina ni triabvat 15...21 akademici!
  V chugbina, ezik, manieri, aristocracia i eto go oficera koito niama da vika samo TAI viarno !
  NUGEN e oba4e NOV NARODEN SAD, besilki razstrel i klada za рrodagnite рolitici!

 4. #4
  Кривошип 26 мар 2013, 00:20
   
  0
   
  0

  Дзукеро, прав си няма да казват тъй вярно а Yes Sir, такива вече сме ги виждали :) А ти първо се научи да пишеш на Български, после споменавай Народен съд, защото такива умни и интелигентни хора като теб,който не знаеха Български и обладани само от желанието да рушат всичко съградено до тук, го правиха предния.

 5. #5
  Али 26 мар 2013, 01:20
   
  0
   
  0

  Ако на НАЙ БЪРЗИЯ СЪД НА света му трябват зали, то казармите на 4-ти км са идеалното място. Там имаше няколко безумни идеи от премиери и Президент, но не 35, а 105 зали могат да се намерят. А за ВА нещата са за обективен анализ. Нашите академици са златни и се обучават в съотношение 1 обучаван на 20 преподаватели и чиновници. А това със студентите е бла, бла. Щом и Библиотекарския унститут има подобни специалности какво да говорим. Сега там преподава доц. Евгени Манев и др. От ВА КАПАЦИТЕТИ, НАПР. ПРОФ АВРАМ БАКАЛИНА.

 6. #6
  Оффффффф 26 мар 2013, 07:00
   
  0
   
  0

  Ей, мине се не мине време и все се намира някой малоумник да изръси някоя "МНОГО УМНА И ЦЕЛЕСЪОБРАЗНА" идея. Абе АЛАНКООЛУ , както казва един известен професор, вие за национални символи чували ли сте? Що не вземете духовната семинария да я направите МОЛ, или да я дадете на някой съд. То нашия съд само на сграда е останал, щото всичко друго му е наред.
  Ма аз що ли продължавам да чета и се връзвам на поръчкови, PR, и дръги със съмнителни интереси АВТОРИ глупостите.

 7. #7
  Hristo Ivanov 26 мар 2013, 08:17
   
  0
   
  0

  ДО #5
  Много си прав. Сградите на 4-ти километър са много подходящи за СГСъд.

 8. #8
  Аман от ИДИОТИ 26 мар 2013, 08:45
   
  0
   
  0

  Г-н Панцхелиев, мисля си кой ги мисли тези глупости?! Дали Вие пускате мухата и си правите своеобразно "социологическо проучване" или някой идиот пробва до къде може да стигне Българската простотия! Няма никакво значение колко са слушателите във ВА! Важна е изградената традиция! Важни са ценностите, които тази сграда е съхранила през годините! Тя трябва да запази предназначението си! Мили ИДИОТИ стига сте гледали в канчето на армията!!!

 9. #9
  Аман от ИДИОТИ 26 мар 2013, 08:51
   
  0
   
  0

  Извинявам се за обръщението: Г-н Панчелиев!

 10. #10
  АДР 26 мар 2013, 09:26
   
  0
   
  0

  А случайно да ви е ясно че от тази академия излизат кадри на разузнавателните служби. Седнали някакви прости кашици да размишляват за академията. Смях в залата. Що не си стоите и да си дремете докато чакате мизерните си заплати. Повечето от вас едва ли през кариерата си на професионални простаци могат да стигнат по далече от сержант. Така че оставете тази работа на тези които могат да мислят. На вас ви се плаща да изпълнявате. Колкото и да лаете тука академията си е академия, а вие си стойте в провинциалните поделения и чакайте поредния ден да мине и друг да дойде.

 11. #11
  LTC 26 мар 2013, 10:14
   
  0
   
  0

  ммного жалко е, че дори и сред родната войска се чуват тъпотии от сорта на "военна академия ли? ама те не я ли закриха вече?" много жалко е, че в последните години у нас се просмука схващането,че завършилите в чужбина академии офицери непременно трябва да се издигнат поне до генерали за сметка на онези от раковски.жалко е, защото това схващане е насадено от братските генерали,които са подтикнати единствено от оправданието пред техните началници за възвръщаемост на инвестициите в чужденци-да защитават братската гледна точка у нас. друго жалко е, че никой не коментира въпроса за полезността и приложимостта на получените знания от чужбина изключая езика и чат-пат маниерите и "за без пари толкоз". а раковски дефенс колидж по нищо не отсъпва на интелектуален капацитет на разни други там колиджи. е, разбира се винаги е по-добре да живееш на държавни разноски у вашингтона, отколкото у "банишора до затвора" но това е друг въпрос. ако и някой от даскалите свикнат да не лежат на стари лаври (лекции) и се ъпгрейдват непрекъснато,конкурентноспособността на академията ще нарастне неимоверно много. но всяка идея за закриване на Военната акдемия граничи с безумието и е индикатор за огромна когнитивна криза на политическата класа,обществото че и висшето офицерство.

 12. #12
  Preslav 26 мар 2013, 10:17
   
  0
   
  0

  Г-н Аман от идиоти... Какво да ви кажа... Още в заглавието, което съм поставил, мисля че е ясна моята оценка... И не си правя никакви социологически проучвания... Напротив - целта е тук да влязат колкото се може повече хора и да защитят традициите, историята и името на ВА...

 13. #13
  чукаров 26 мар 2013, 10:21
   
  0
   
  0

  Да стане затвор или централа на В. Сидеров.А слушливите военни на село да берат кукуруз.Ген. Стойков БРИГАДИР!

 14. #14
  observer 26 мар 2013, 10:23
   
  0
   
  0

  Стига вече простотии! Не позволявайте да късат повече жива плът от армията! ВА "Раковски" е национална военна институция! Не става за съд, бе кретени!
  За сметка на това във ВА може да заседава публичен Военен трибунал, съставен от действащи офицери и войскови чинове от резерва и запаса, който да произнесе справедлива присъда срещу престъпната политика на Аню Ньойски и безродствениците, които управляваха МО и БА. За назидание на всички национални предатели!

 15. #15
  ss 26 мар 2013, 10:37
   
  0
   
  0

  Цялата работа отива на разпад. Хората напускат армията и вече май на никой не му пука за нищо. А като минат мисиите съвсем нищо няма да остане.

 16. #16
  Zahari Todorov 26 мар 2013, 17:59
   
  0
   
  0

  Господа,
  Това е много пошла история.
  Трябва да си уважаваме военната история., да я съхраняваме, да се гордеем и представяме по света и да я съхраняваме за поколенията. Така както във всички уважаващи себе си Държави. БЪДЕТЕ Българи

 17. #17
  AB 26 мар 2013, 18:42
   
  0
   
  0

  Какво, ако Военна академия стане съд,Духовната семинария -МОЛ, Софийския университет-публичен дом, Народното събрание -битпазар, Националния исторически музей - кръчма? Ами нищо- всеки пети Блългарин ще се изкефи. До там ни докараха.

 18. #18
  Морски 26 мар 2013, 19:56
   
  0
   
  0

  Не са поискали - не е станало! Я се огледайте, да сте видели военен по улиците?! В "униформа" ходят ловджии и просяци, а да видиш жив военен в униформа (и то носена, както се полага) си е голям късмет! Хората само са чували за армията, не са я виждали! Продължавайте да се криете, да ходите без шапки и с увиснали колани! После - защо ми взеха играчката!

 19. #19
  kuku 27 мар 2013, 00:44
   
  0
   
  0

  Военна академия е на "гърба" на военно-историческия музей и за един ден може да се сдаде във фондовете му заедно с допотопните му преподаватели. За младите кадри може да се изгради нова академия с машината за хангари на бившия министър г-н Цонев на полето зад кв. Бусманци.Близо е и до БДЖ и до Балкана, слушателите лесно ще хващат гората като се изучат.

 20. #20
  л люцканов 27 мар 2013, 15:41
   
  0
   
  0

  Авторьт на това безумие е за четвьрти километьр

 21. #21
  SANI 30 мар 2013, 20:35
   
  0
   
  0

  Крайно време е да се преброи армията и да се каже изобщо с какво се занимава в мирно време, и какъв следва да е техния статус. Чиновници вече има , колкото щеш , малко множко ни идват готованците в Б-я. Не само Военна академия , но и всички военни училища , барабар с военните болници са излишни. Финансират ги от по три места , министерство на отбраната, министерство на здравеопазването и здравна каса , а накрая какво лечение получаваме , мизерия и отвращение. зА КАКВО СА НИ всички тези екстри в тази криза и глад за една шепа военни който само си измислят КУРсове и академии.Чуйте само как звучи - слушател в академията цели 2 години , това ще рече дремене в академията . Че то като стане война всичко се мобилизира и си идва на мястото, само не знам дали част от военните няма да дезертират, както го правят в мирно време с своето бездействие.

 22. #22
  СТРАННИК 16 авг 2013, 18:03
   
  0
   
  0

  Интересно, ще спрат ли безумията в нашата страна!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка