Как китайския дракон и руската мечка подрязаха ноктите на американския орел

Pan.bg 22 мар 2013 | 12:30 views (4775) commentaries(4)
img Гласът на Русия

http://bulgarian.ruvr.ru

Валентин Василеску

В последните няколко дни напрежението между Северна и Южна Корея се увеличава. Каква е международната обстановка в този регион?

Към настоящия момент САЩ са разположили в Япония 35,000 военни от USPACOM, два атомни самолетоносача, пет разрушителя, четири фрегати, изградили са и база в пристанището Йокосука. Около 17,000 морски пехотинци са намират на остров Окинава. Японският флот разполага с 3 вертолетоносача, 8 разрушителя, 20 фрегати и 16 подводници.

В същото време в Южна Корея се намира Втора пехотна дивизия, бригади на специалните части с 19,700 военни. Складове на USPACOM с военна техника, боеприпаси, гориво и хранителни продукти за останалите 8 армии, са разположени в Япония. Американският Тихоокеански флот (USPACFLT), състоящ се от 3 самолетоносача, 4 вертолетоносача, 9 крайцера, 25 разрушителя и 26 атомни подводници, разположени в Пърл Харбър и Сан Диего, са специално подготвени за действия в югоизточна Азия.

От друга страна, китайските военно-морски сили значително се промениха през последното десетилетие. Сега те разполагат със съвременни средства, създадени през периода 2004-2012 г. и имат за задача вече не само да защитават крайбрежието на Китай, а в случай на необходимост да водят и нападателни действия. Виетнам притежава малък, но развиващ се флот, състоящ се от 7 разрушителя, 18 фрегати и 2 подводници.

Позовавайки се на източници, близки до Пентагона, агенция „Reuters” твърди, че американският министър на отбраната Чък Хейгел се готви да увеличи ефективността на базата във „Fort Greely” (Аляска), за да се противопостави срещу Северна Корея.

Администрацията на САЩ печата долари без покритие за да финансира граждански войни, или американски военни нахлувания. Благодарение на кражбата на ресурси на цели страни, Белият дом покриваше дефицита от безконтролно печатане на валута, а остатъкът разпределяше по джобовете на съучастници от администрацията. Това е правило, което действа от приключването на Втората световна война, и се промени с идването на власт на Джордж Буш в 2,000 година. Неговата жадност доведе до това, че покриването на дефицита ставаше за сметка на обогатяването на неговото семейство и на политически комисари от МВФ. В резултат от нахлуването в Ирак и Афганистан, САЩ натрупаха голям опит.

В 2001 година Цзян Цземин и Владимир Путин подписаха Договор за добросъседство и братско сътрудничество. Като решиха да действат съвместно, Русия и Китай увеличиха шансовете си за успешно противопоставяне срещу трите центъра на силата (САЩ, Япония и ЕС). Русия и Китай със съвместни усилия реализираха икономическият метод на „Китайските капки”, способни да унищожат в следващите години огромната американска военна сила.

Дългът на САЩ надхвърля 16 трилиона долара което е повече от 100% от брутния вътрешен продукт. Китай държи по-голямата част от дълга на САЩ – около 2 трилиона долара (което се равнява на тригодишен американски бюджет за отбрана). Ако Китай би изтеглил средствата от заемите, икономиката на САЩ би рухнала.

В 2005 година Владимир Путин внедри нова стратегия по увеличение на златния запас на Русия и тя стана главен купувач на злато на световния пазар – за пет години два пъти увеличи златните си резерви. Сега Русия се намира на пето място, ежемесечно купувайки злато за 500 милиона долара.

Китайците хвърлиха око на 8,133 тона злато, което се намира в банки на САЩ и представлява 74,5% от общия обем на златния резерв. Китай иска това злато за сметка на дълга на САЩ. Китай иска да пусне в обръщение нова валута, която би станала алтернативна на долара и би била осигурена със злато. С тази цел Китай започна репатриация на златните си запаси от Швейцария, Лондон и Ню Йорк.

Пекин подписа договор с повече от 20 стран (Аржентина, Австралия, Бразилия, ОАЕ, Япония и др.), които признават юана за официална валута на международните сделки в ущърб на долара. За американската валута това означава напускане на част от международния финансов пазар.

За САЩ не остана нито една пролука и всичко, което те могат да направят е да отсрочат предсказуемия резултат.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Тони 22 мар 2013, 13:28
   
  0
   
  0

  "Пекин подписа договор с повече от 20 стран (Аржентина, Австралия, Бразилия, ОАЕ, Япония и др.), които признават юана за официална валута на международните сделки в ущърб на долара. За американската валута това означава напускане на част от международния финансов пазар." - по-големи глупости не съм чел!!!
  България и ОАЕ също признават юана за официална валута.
  Тази сутрин пак си погледнах трейдъра и установих че котировките на петрола са ПАК в USD. :)))

 2. #2
  German 22 мар 2013, 16:06
   
  0
   
  0

  Това "текстче" сякаш е изровено някъде от средата на 70-те, изтупано от праха, актуализирано хронологично и пуснато в печат. И аз не бях чел скоро по-големи глупости! Икономиката на САЩ щяла да се срине, ако Китай изтеглел "средствата от заемите"!?!? Ами защо не казва въпросния автор какво ще се случи със самия Китай, ако това стане? ;)

 3. #3
  Ум Белия Делфин 22 мар 2013, 16:13
   
  0
   
  0

  "Китай държи по-голямата част от дълга на САЩ – около 2 трилиона долара"
  Е- и какъв им е интереса долара да се обезцени в такъв случай?За да се окаже че си имат една влакова композиция хартия ли?
  Всички от които нещо зависи са заинтересувани статуквото до продължи защото разпадането му би направило така че сегашната криза да изглежда като сладък сън.кофти ама факт...

 4. #4
  Wladi 22 мар 2013, 17:06
   
  0
   
  0

  Не знам какво не ви харесва в текста . И като гледам май не сте запознати много добре икономически.Китай инвестира във икономиката на САЩ , защото се очаква при големи кризи последна тя да фалира.При тези големи пари при положение , че САЩ реши примермно да атакува Иран си тябват пари нали ? Ако Китай ''случайно'' изтегли част от парите си американците не могат да воюват спокойно ще трябва да спрат все някой проект трябват сериозни пари за война, а гордия САЩ да тегли пари едва ли . Русия пък най-малко иска да се срине долара всичко в Русия е с долари ще е пагубно за руската икономика.И като заключение нито Русия нито Китай искат да се срине долара.Това е мъдър ход от страна на двете страни ,защото малко или много те имат сериозни пари в САЩ , а и като се има на предвид ,че програмата Ф-35 е вече над 1 трилион определено 2 трилиона долара са си пари.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка