СЛУЖЕБНИЯТ МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА Е С ВЪРЗАНИ РЪЦЕ

Pan.bg 20 мар 2013 | 14:30 views (5185) commentaries(6)
img За добро или за лошо Аню Ангелов остави наследника си почти без работа.
20 март 2013 11:27 | Спирдон Спирдонов - argumenti-bg


През тези три месеца до изборите и малко след тях най-леко ще бъде на военния министър. Тази прогноза не е далеч от истината. Отбраната и армията тотално се настаниха в миманса на изпълнителната власт. За тях президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев не каза нито думичка, представяйки задачите на избраните от него министри. Служебният премиер Марин Райков между другото спомена, че ще продължаваме да изпълняваме ангажиментите си като член на ЕС и НАТО. И толкова. Каквито и амбиции да има Тодор Тагарев, като министър на отбраната, което е обяснимо, ръцете му са вързани от статута на служебното правителство и от законите.

Всичко непопулярно, което можеше да се случи в армията и Въоръжените сили, вече го свърши Аню Ангелов със санкцията на премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и депутатите от ГЕРБ. На служебния министър на отбраната Тодор Тагарев няма да се наложи да предислоцира поделения, да съкращава военнослужещи, да предлага промени в закони, които водят до негативни настроения във войската. Няма и парламентарен контрол, за да отговаря на непрестанните въпроси на Атанас Мерджанов, Ангел Найденов, Венцислав Лаков и други депутати за състоянието на Военновъздушните сили и търговските дружества на МО, за неосъществения военен пенсионен фонд, за недостигнатите 1.5 на сто от БВП за отбрана, за нереализираните войскови имоти с отпаднала необходимост, за сделките при утилизацията на боеприпасите, за дадените бонуси в МО и за обещаното, но недадено ДМС (допълнително материално стимулиране) на военнослужещите, за броя на рапортите за уволнение и оголването на кадровия състав и т.н.


Нещо повече, кабинетът на Бойко Борисов даде гръб на служебния министър на отбраната, отлагайки в последния момент планираната реорганизация на две бригади „Спецални сили” и „Логистика”, с което тушира още едно, напълно ненужно преди изборите, огнище на напрежение във войската.

И да иска служебното ръководство на Министерството на отбраната не може да сключи нито една сериозна сделка в интерес на модернизацията на армията. Засега „Инвестиционният план 2020”, който така и не получи санкцията на правителството, ще чака по-добри времена. Поправките в Закона за отбраната и Въоръжените сили, приети от отишлото си вече Народно събрание, така вързаха ръцете на изпълнителната власт, че без одобрението на парламента министърът на отбраната не може да харчи за проекти повече от 50 млн. лв., а на правителството се разрешава – до 100 милиона.

Целият мандат на правителството на ГЕРБ мина в събиране на информация за евентуална покупка на нови изтребители. Аню Ангелов си подготви доклада за пред Министерския съвет, но не можа да го внесе. Ако процесът беше финиширал няколко месеца по-рано, на Тодор Тагарев щеше да се наложи да изпълни волята на своя предшественик за закупуването на нов боен самолет за Българската армия. И това обаче няма да се случи. Най-лошото е, че трудът на екипа от военни специалисти, начело със заместник-командира на ВВС бригаден генерал Румен Радев, може да отиде напразно.

Почти сигурно е, че гласът на министъра на отбраната ще се чува по-рядко в служебното правителство. Впрочем той и досега беше второстепенен след този на Симеон Дянков. Може би не е и нужно. Той няма, и дано наистина да няма, ангажименти към гражданските протести. Събирането на приходите и фискалния резерв не е негов ресор.

Малкият и средният бизнес са към друго министерство. Грижата на военния министър за парното и тока е дотолкова, че поделенията да имат средства да си платят сметките. И без това в тях не е топло, колкото в Министерството на отбраната. Няма да мисли и за доходите на военните и цивилните. С цената на сериозна загуба на рейтинга си, заради спорни решения и отстъпки в социален план, Аню Ангелов вдигна заплатите на военнослужещите от редника до генерала и на администрацията. Това беше съвсем скоро, така че и този товар пада от плещите на неговия приемник. Разбира се, никой не забранява на служебното правителство да подготви законопроекти, с които да подпомогне следващите кабинет и парламент. Едва ли обаче патовата политическа ситуация у нас и неизвестността от изхода на изборите, прави подобно упражнение смислено.

Тодор Тагарев сам си определи, като една от най-важните задачи консултациите в НАТО. Става дума за приемането на задължения, които надхвърлят сроковете на Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили. Консултациите са в много напреднала фаза, но все още няма окончателно решение. Новият министър вече изрази готовност за поемане на подходящи за България ангажименти, като сериозен и достоен съюзник в НАТО и ЕС. Всичко останало е рутинно, включително и осигуряването на мисиите ни зад граница, които стават все по-малко.

Разбира се, трябва да се подготвят и проведат тържествата на 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия. Там военните си знаят работата. Само чакат да получат заповед как ще празнуват – с парад или без.

Дали обаче в тази на пръв поглед идилия няма подводни камъни? И за това трябва да мисли новият министър на отбраната. Например докато формира екипа си, колкото и малък да е той в сравнение с познатите ни политически кабинети. Или ако реши да взема решения без военното ръководство, макар че в истинските демокрации последна дума имали политиците. Това правило не би трябвало да важи за служебните правителства. Или, когато започне да осъществява поръчания от президента диалог с обществените организации. Само в сферата на отбраната и сигурността те са не по-малко от 40. С коя от тях диалогът ще бъде по-активен, този въпрос не е с много ясен отговор.

Тодор Тагарев ще трябва да са замисли и върху едно друго предупреждение на своя предшественик. Ден преди да сдаде поста си Аню Ангелов откровено заяви: „Не мога да кажа, че 100 процента всички служители тук са оперирани от корупция”. Има, допълни той, редица фирми, които съществуваха и продължават да съществуват само за това, че имат договори с Министерството на отбраната. Този факт е достатъчно красноречив за наличието на корупционен потенциал.

До изборите власт и народ ще гледат произведената по незнайно какви закони генерал министър на вътрешните работи Петя Първанова. По всички личи, че както Цветан Цветанов, без да е вицепремиер, тя ще свири първа цигулка. Все пак ще има гласуване за нов парламент, който трябва да избере и следващото правителство. Отбрана и армията са отдавна е миманса. И си остава там. Даже и с вързани ръце.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  oHua 20 мар 2013, 19:44
   
  0
   
  0

  Той предния,беше с развързани ръце и всички видяхме как окендза армията.

 2. #2
  инж.Станевски 20 мар 2013, 21:47
   
  0
   
  0

  Той не е с вързани , а със завързани ръце.
  След 12.05.т.г. ще е с белезници.
  Ако сакате да го видете в натюр с белезници, гласувайте за Нова Алтернатива.
  Това е единствената партия за готова да изпрати кадрите на ПП ГЕРБ и мутрите в затвора.

 3. #3
  бивш 20 мар 2013, 22:21
   
  0
   
  0

  ако не САКАМЕ Цонев видяхме го на изборите в Стара Загора

 4. #4
  Няма нужда 20 мар 2013, 23:55
   
  0
   
  0

  Ууупс, Златанчо дай малко заден. От адвокати нужда нямаме! Май си сбъркал форума...?!

 5. #5
  смотаняк 21 мар 2013, 05:40
   
  0
   
  0

  Нова алтернатива....
  Нова та колко нова....
  Нали от нейния ПРЕДСЕДАТЕЛ и новатор в обществото тръгна, че " военните не е задължително да се пенсионират в армията " и че трябва да се работи а пенсията е само някаква заигравка....
  Не ни трябват нови алтернативи....трябва ни законите в действие да влезнат....
  А на една армия като сегашната(няма и численост на 2 стари дивизии) наистина май доста са и англоговорящите генералчета

 6. #6
  Кирил Христов 21 мар 2013, 05:58
   
  0
   
  0

  До Смотаняк
  Виж какво Смотаняк,
  не е моя работа да давам оценка на един бивш министър/Н.Цонев./
  Само,че аз много добре зная какво той направи за нас военните и министерството.При 4 съдебни дела и повече от 30 досъдебни производстваму откриха : /един голям и четвъртит../
  Каквито социални придобивки имаше и каквото той даде за 1,5г. никой друг не моза да го направи за 20г.преход.Единствено той вдигна заплатите и добавките за храна и облекло
  Какво направи Акото Ангелов?
  Оъговор:Разшири си простатата.
  Прав е инженера.За такива белезници и в панделата
  Само Нова Алтернатива

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка