Служебното правителство е втори ешелон на ГЕРБ

Pan.bg 20 мар 2013 | 09:06 views (2795) commentaries(0)
img Служебното правителство е втори ешелон на ГЕРБ

заяви по БНТ бившият депутат от ПГ на КБ и финансов министър в правителството на Тройната коалиция Пламен Орешарски

http://pressadaily.bg

Не съм очаквал кой знае какви разкрития, като отчетем обстоятелството, че служебното правителство е доста близко до управляващата досега партия, нещо като втори ешалон на ГЕРБ - коментира бившият депутат от ПГ на КБ и финансов министър в правителството на Тройната коалиция Пламен Орешарски. Той даде и пример: "Цифрите в това отношение са доста красноречиви – през 2009 г. – 8 милиарда резерви и 10 милиарда правителствен дълг, днес имаме 4 милиарда резерви и 14 милиарда дълг." Напоследък е модерно да се говори, че правителството на ГЕРБ е сбъркало, тъй като било твърде дисциплинирано, няма такова нещо, цифрите не го доказват, коментира Орешарски. Той подчерта, че в БСП винаги е имало дебат върху плоския данък – широк кръг от хора вътре не са го приемали и когато го въвеждахме. Логично е сега тези мнения да се засилват, смята Орешарски.

Според него, корпоративният данък е едно от малкото преимущества на условията за правене на бизнес у нас. Инвестиционната активност е ключов проблем в момента за България, така че едно пипане на корпоративния данък е неприемливо, смята Пламен Орешарски. "Ключово условие е да се подобрят условията за бизнес. Би могло и правителството, но това не са ефективни работни места", каза още той и подчерта, че дали ще бъдат 190 хиляди нови работни места или 180 хиляди, това не е важно, важно е да се започне решаване на проблема с безработица.

За работата пред следващия финансов министър, Орешарски заяви, че на първо място една от основните функции на финансовия министър е да си събира приходите. "Само при цигарения акциз бяха загубени около 40% от приходите. Поне половината от тях да се съберат, това са сериозни пари за подкрепа на други разходи в бюджета", каза Пламен Орешарски.

За мен при естествените монополи има проблеми на регулациите, но това винаги ще е така, коментира той. Мен винаги са ме притеснявали другите монополи, които се създадоха през последните 3-4 години, вероятно като резултат на политическия монопол, добави той. "Това трябва да се разбие. Има редица сектори, в които десетки фирми, които са били на пазара, са останали единици", коментира Пламен Орешарски. "Има хора, които подреждат листи. Аз съм гражданска квота и в миналия парламент. Сега предстои да се подредят листите. За крайните резултати трябва да попитате партийни функционери", каза още Пламен Орешарски.

Pressadaily/ МХЦ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка