Цацаров: Доган не е поръчвал атентат срещу Борисов

Pan.bg 15 мар 2013 | 08:01 views (2281) commentaries(0)
img Цацаров: Доган не е поръчвал атентат срещу Борисов

Бившият премиер не е изнасял класифицирана информация

http://temadaily.bg

"Не е достоверна информацията, че Ахмед Доган е поръчител на атентат срещу Бойко Борисов, няма данни и Доган да е участвал или планирал подобни действия", заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Главният прокурор представи публично резултатите от направената проверка на Софийска градска прокуратурата за изнесените от бившия премиер Бойко Борисов данни, че Ахмед Доган е подготвял атентат срещу него. Проверката започна след като председателят на ДПС Лютви Местан подаде сигнал до президента Росен Плевнелиев, след което държавният глава препрати сигнала до главния прокурор Сотир Цацаров и СГП започна проверка за това дали са налице данни за разкриване на информация, представляваща държавна тайна или международна класифицирана информация. В хода на проверката са снети обяснения от бившия и настоящия директор на Националната разузнавателна служба и е получено становище от ДИКСИ.

В действителност още през 2005 година е имало информация за подготвян атентат срещу Бойко Борисов. На 8 юни 2005 година в НРС чрез неин представител в чужда балканска държава е постъпила информация от чуждестранна разузнавателна служба. Според получения документ по непроверени оперативни данни членове на организираната престъпност в България подготвят атентат против главния секретар на МВР Бойко Борисов поради големия брой репресивни мерки от негова страна срещу лица от организираната престъпност. Според получената информация планираният атентат е договорен с Ахмед Доган, който е подготвян да заеме мястото на Борисов.

Сигналът е предаден на българския офицер за връзка в чуждата държава и представлява лист хартия, на който няма нито подпис, нито печат. Офицерът за връзка предава още същия ден информацията с криптограм, а на 15 юни самият сигнал достига в България с дипломатическа поща. На базата на сигнала е създадена докладна записка от НРС, която е маркирана с гриф "секретно", която е изпратена до президента, премиера, министъра на вътрешните работи, директора на НСО.

В самата докладна записка текстът за договореност с Ахмед Доган не съществува, тъй като НРС категорично е приела, че това е информация с изключителна ниска степен на достоверност. Още през 2005 година директорът на НРС генерал Кирчо Киров запознава устно главния секретар на МВР Бойко Борисов със същността на информацията, но не му предоставя документа, получен от чуждата служба.

източник: БГНЕС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка