МВР отпусна на МО 1 600 000 лв. за дейности, които би трябвало да са от бюджета на Ангелов

Pan.bg 12 мар 2013 | 11:05 views (4684) commentaries(0)
img Цветанов даде голяма част от парите за бедствия на МВР и МО
Ръководената от вътрешния министър кризисна комисия вече е похарчила половината бюджет за 2013 г.
ДИНА ХРИСТОВА, ИЛИНА РЕЖЕВА
в.СЕГА


Половината от парите за бедствия за тази година вече са похарчени, като голяма част от тях отиват не за решаване на проблемите, възникнали от конкретни кризисни ситуации, а в богатите ведомства като МВР и Министерството на отбраната, и то за дейности, които нямат нищо общо с бедствията. Това изправя страната пред сериозна опасност да остане без средства в случай, че бъде застигната от катаклизъм.


Само на две свои заседания - на 11 и 26 февруари, междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, чийто шеф е вътрешният министър Цветан Цветанов, е разпределила над 46 млн. лв. от предвидения бюджет от 70 млн. лв. за тази година.

813 000 лв. на практика са отишли за допълнително финансиране на МВР чрез отпускане на суми за превантивни дейности за транспортиране, оползотворяване и обезвреждане на отпадъци в пожарната (350 000 лв.), за унищожаване на индивидуални средства за защита (450 000 лв.) и 13 000 лв. за унищожаване на препарати за йодна профилактика заради изтичане на срока им на годност. Това са все разходи, които би трябвало да са предвидени в бюджета на ведомството.

image

Министерството на отбраната пък получава 650 000 лв. за унищожаване на снети от употреба боеприпаси на съхранение в артилерийските бази, също дейност, която би трябвало да е планирана в разходите на МО. Още 433 000 лв. са за обезвреждане на невзривени боеприпаси в района на стралджанското село Лозенец след експлозията в базата на "Берета Трейдинг" през лятото. 509 621 лв. са дадени по предназначение - за гасене на пожари, за оказване на помощ на населението при бедствия и ВМА.

Министерството на околната среда и водите взема 108 000 лв. за разработване на методика за оценка на риска от наводнения. През 2012 г. за същото нещо ведомството е получило 180 000 лв., а на сайта му стои методика от 2011 г. От първите разпределени милиони за превенция са дадени пари за обработка срещу комари (на област Бургас), за почистване на речни корита в няколко области за т.г. Останалите средства са разпределени за покриване на щети след наводненията, пожарите и труса.

На заседанието на 26 февруари са разпределени още 6.87 млн. лв., които са само за възстановяване и подпомагане след бедствията през м.г. - за ремонтиране на сгради, пътища и мостове, пострадали от наводненията, за покриване на разходи на МВР и МО заради големите горски пожари и т.н. След тежкото наводнение през октомври м.г. община Неделино получава 1.5 млн. лв., като почти всички пари са за изграждане на подпорни стени на различни улици, които често се заливат от води.

Вчера шефът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР главен комисар Николай Николов обясни, че специални временни селища ще бъдат изграждани, за да приютяват бедстващи хора при евентуални наводнения или други бедствия. Тези лагери ще побират по около 2000 души. "При тежки наводнения например първото, което трябва да се направи за хората, е те да получат подслон, храна и топли напитки", заяви той. Заедно с екоминистъра в оставка Нона Караджова той подписа два договора за финансова помощ за борба с наводнения и горски пожари на стойност 195 млн. лв. Парите идват от ОП "Околна среда" и са прехвърлени към силовото министерство с разрешение на Европейската комисия.

За гасенето на горски пожари ще бъде купен специален хеликоптер за 20 млн. евро, който ще може да се ползва и през зимата за спасителни операции в планините. Сред новото оборудване за екстремни ситуации ще са пречиствателни помпи, системи за електроснабдяване и 134 високопроходими автомобила за гасене на горски пожари. Сега потушаването им става бавно с коли, които са предназначени за градски условия. Караджова обеща, че с европарите ще бъде изграден и национален диспечерски пункт, който ще предупреждава за наводнения, както и регистър с данни за всички водни съоръжения - диги, язовирни стени и др.-----РЕКОРД---

На пръв поглед скромната сума от 6019 лв. Междуведомствената комисия е отпуснала за покриването на разходи, направени за отстраняването на 4 опасни стари дървета в държавния комплекс "Люляк" в Русе. Събитието се е случило още през юни м.г. За сравнение: голяма част от подпомогнатите семейства след земетресението в Перник получават под 2000 лв. помощ. Под 6000 лв. обезщетение бе определено дори на хора, чиито домове бяха обявени за негодни за живеене.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка