КООСО: Националната сигурност, отбрана и вътрешен ред могат да бъдат само и единствено български!

Pan.bg 07 мар 2013 | 16:13 views (4863) commentaries(16)
img ДЕКЛАРАЦИЯ НА КООСО
image

Националната сигурност, отбраната и вътрешният ред нямат цвят, не могат да бъдат леви и десни, могат да бъдат само и единствено български

Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната (КООСО) е обезпокоена от ескалиращото социално напрежение в страната и произтичащите от това последици за състоянието на националната сигурност. Хиляди хора излязоха на протест срещу грабителството на монополите и в знак на отрицание срещу политическото статукво. Оставката на правителството не успокои площадните страсти. Самозапалването на трима българи и показното отвличане на десетгодишната Лара доведе до кулминация в нагнетяването на обстановката.

Продължаващият политически вакуум поражда сериозно безпокойство за бъдещето на страната и за сигурността на гражданите. Включването на криминални елементи в протестите засилват хаоса и чувството за несигурност и безпокойство у гражданите. Настояваме президентската институция и партиите да поемат своята отговорност, като предприемат адекватни на така създалата се ситуация мерки за намаляване на социалното напрежение и успокояване на обстановката в страната.
Военни също излязоха на протест срещу пагубната социална политика на сегашното политическо ръководство на министерството на отбраната. Дезинформирането на обществото чрез скриване на истинската тежест на военната служба не е в интерес на националната сигурност. Въвеждането на възраст за пенсиониране в Българската армия изгони стотици високоподготвени офицери от средния ешалон на армията – майори, подполковници и млади полковници. Авантюрата, граничеща с национално предателство пропъди също значителен брой професионално обучени и изградени сержанти и войници с по няколко натовски мисии.
Антибългарската по-своята същност тенденция за премахване социалните придобивки на военнослужещите вещае пълна демотивация и обезкръвяване на армията. Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили не дава реална оценка на обстановката на Балканите. Несекващите през последни двадесет и няколко години трансформации и редукции доведоха БА до невъзможност да изпълнява конституционното си задължение за защита на държавните граници, териториалната цялост на Отечеството и респективно - съюзните си задължения към НАТО.
Окомплектована със старо въоръжение, малка по състав и с нисък морален дух армията ни вече не е в състояние да респектира никого, в резултат на което от 1992 г. досега нейният рейтинг се е сринал главоломно. Повече от въпиюща се явява необходимостта за обединяване на всички военно-родолюбиви организации за активно използване на експертния им потенциал в изграждане на модерна, високомотивирана и добре въоръжена армия, която да бъде сигурен гарант на националния ни суверинитет и напълно да отговаря на критериите на Алианса.
За да се спре по-нататъшното разрушаване на БА, първата стъпка след парламентарните избори е новото ръководство на Министерството на отбраната да инициира провеждане на обективен и всеобхватен стратегически преглед на сигурността и отбраната и създаване на законова и нормативна рамка, чрез която да бъдат възстановени оперативните способности на армията, отбранителния потенциал на страната и отнетите социални придобивки на военнослужещите.
Националната сигурност, отбраната и вътрешният ред нямат цвят, не могат да бъдат леви и десни, могат да бъдат само и единствено български.ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КООСО
О.Р. ПОЛКОВНИК ИВАН ИВАНОВ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 16

 1. #1
  Тони 07 мар 2013, 17:08
   
  0
   
  0

  ооо, няма ми коментата!!!
  Добре!

 2. #2
  Жасмин Георгиев 07 мар 2013, 17:37
   
  0
   
  0

  Бих искал да попитам - Вие господа това лице, автор на горния материал като как го разглеждате!?
  Нещо не ми стана ясно само как така изведнъж го олицетворихте на бореца за правда и свобода!?
  Леко ми прилича на умряло куче нож да вадиш (под умряло куче разбирай Аню)...
  Чудно ми е само какво ще запее ако тия пак спечелят изборите и черния хасковлия се завърне на бял кон...

 3. #3
  Cyber 07 мар 2013, 17:53
   
  0
   
  0

  Всичко написано е вярно, само, че е пропуснато нещо много важно. Връщането на отнетите социални придобивки е най-лесната работа. Проблема ще е с възстановяването на оперативните способности на армията и отбранителния потенциал на страната. За това ще трябват много време и още по-много пари.
  До тогава да се наблегне върху развитие тактиката и стратегията на партизанската война. Даже наличните бригади могат да тренират трансформирането в партизански при нужда, защото ако се наложи не дай си боже да действат, то малко след началото, същите ще се окажат в тила на противника. Флота може да тренира пиратски приоми, само за ВВС се чудя как ще се впишат в ситуацията. Дано да не се налага.

 4. #4
  fuck russia 07 мар 2013, 18:24
   
  0
   
  0

  до #3 Cyber един който мисли с това което е на рамената му браво!

 5. #5
  Томазо Кампанела 07 мар 2013, 18:42
   
  0
   
  0

  При най-старите натовци офицерът от резерва не е Господин никой - има ли качества държавата продължава да го използва до последно. У нас даже и тези които са в редовната армия не са нужни.Що се касае до политическите партии в тях за "експерти" се ползват пинковци, които разбират от армия, колкото прасе от кладенчова вода. Затова и отбраната е на такъв хал.Усещането, което човек придобива наблюдавайки политическия маскарад е че повечето политици и олигарси сякаш не са българи-род, а някакви изроди, без души и без сърца, които методично и цинично водят страната към гибел.Не случайно Ботев, беше казал "Свестните у нас считат за луди". Ето защо всяка позиция и мнение за спасителната промяна трябва да бъдат зачитани и уважавани. Другото е овчедушие и вечна робия.

 6. #6
  Old Infantry do Jasmin 07 мар 2013, 19:53
   
  0
   
  0

  Жасмине, полковникът напусна когато Аню беше на власт и нямаше никакви индикации за оставка на правителството. Все пак трябва да признаеш, че това е единствения случай на оставка през последните десетилетия. За разлика от анювите акрани и ибрикчии - преназначавани даже след неговото фиаско.

 7. #7
  Сортир Унитазов 07 мар 2013, 20:14
   
  0
   
  0

  И аз ако бях допринасял много усърдно и с висок професионализъм цели четири години за новото въоръжение, (особено за)достатъчния състав и за високия морален дух, бих се изказвал и по-критикарски. Дядо ми бог да го прости казваше - "От всяка върба свирка не става" - само ще добавя - особено ако се опитваш да свириш без да познаваш нотите.......................

 8. #8
  DDT 07 мар 2013, 21:07
   
  0
   
  0

  "Повече от въпиюща се явява необходимостта за обединяване на всички военно-родолюбиви организации за активно използване на експертния им потенциал в изграждане на модерна, високомотивирана и добре въоръжена армия...". Господин полковник, точно тия хора, които сте пълнежа на тъй-наречените "военно-родолюбиви" организации с Вашия "експертен" потенциал на никого няма да свършите работа в съвременните условия. Така, че членувайте си в организацийките, харчете си пенсиите и си гледайте внучетата, а изграждането на модерната армия го оставете на младите, необременени и модерно мислещи хора. Започва да ми се върти една еретична (почти еротична) мисъл в главата. Много по-евтино, лесно и ефективно е да построиш нова, модерна сграда на почистено място, отколкото на някаква стара изтърбушена съборетина да правиш ремонт. Става, но много бавно, с много рискове и на много по-висока цена. Та си мисля, че с това, което остана в БА много трудно може да се изгради модерна, високомотивирана и добре въоръжена армия...".

 9. #9
  Редника 07 мар 2013, 22:05
   
  0
   
  0

  Хайде пак да повторим: ако не дай си Боже се наложи да се ползва армията по основното й предназначение в реални действия какво предпочитаме - млад и неопитен офицер с модерно мислене или опитен офицер, който е помирисвал барут?
  В този смисъл не е нужно да разделяме нещата на стари и млади, модерни и подобни. Има можещи и неможещи.
  Второ: напуснал полковника МО преди нова година и си го каза направо - несъгласие с провежданата политика на МО? И какво трябва да направи - ритуално да си направи харакири? Аньо ви разказва играта 3,5 години, обаче полковника сега крив, че намери сили и достойнство да каже "Царят е гол"! Що не го каза някой друг преди него?
  Спрете се и помислете каква армия искаме да имаме, и ако някой може да помогне - нека да го направи, ако ли не - да сяда и да си пие ракията на спокойствие!
  Иначе ще стане като приказката за образователната система: Казвате, че образованието ви излиза скъпо? Тогава пробвайте какво ще ви струва невежеството!
  Заменете "образование" с "армия" и ще получите ситуацията, в която се намираме!

 10. #10
  DDT 07 мар 2013, 22:24
   
  0
   
  0

  Редник, няколко "експерта" в този сайт отговорно заявиха, че БА вече не е в състояние да изпълнява задачите определени в Конституцията. Е, какво правим тогава?

 11. #11
  veteran 08 мар 2013, 09:32
   
  0
   
  0

  ДДТ е забранено за ползване като препарат от десетилетия и изказванията ти са стара и вредна приказка за калпавите стари и модерните млади. Силата на армията е в ползване на опита и мъдростта на старите и ентусиазма и новите знания на младите, а не в делението им. Боко и Аню се опитаха да разделят хорта на наши и чужди и им сритаха задниците. И всеки който се опита да ни дели ще бъде последван от това. Всяко мнение е полезно, стига да има хора които да отберат вярното и да го приложат на практика

 12. #12
  Тони 08 мар 2013, 10:07
   
  0
   
  0

  До veteran #12
  "Боко и Аню се опитаха да разделят хорта на наши и чужди и им сритаха задниците" - НЕ вярно!
  Едни се продадоха, а други НЕ!
  Сега тези, които се продадоха, сега "поведоха" протестите. В грешната посока, разбира се! :)

 13. #13
  Old Infantry 08 мар 2013, 12:04
   
  0
   
  0

  Жасмине, можеш ли с твоя непостижим за простосмъртните умствен потенциал да обясниш - защо всички не се юрнаха да напускат, пророчески прозряли като теб краха на министър, партия и сателити? Верни са до смърт на работодателя и имат морал? Такива около Аню няма. Или пък са безмерно глуповати и са чакали някой като теб да ги светне? Наистина понякога е необходим интелект (освен в случаите когато сумираш цифри).

 14. #14
  Жасмин 08 мар 2013, 14:26
   
  0
   
  0

  Old infantry, въпросът ти е отново интелектуално неиздържан абе да си кажем - тъп. Защо да напускат!? Какъв крах бе? Може би не се втурнаха защото са още по-прозорливи от тези които се опитват да обладаят недоволството и предвиждат завръщането на ГЕРБ...май не е лишено от смисъл как мислиш? Да не разсъждават всички като теб? Да се юрнат означава масово, нали така? КОГА в тази армия предимно попълнена с мишоци нещо е ставало масово? Кога тази паравоенна структура е направила нещо единно консолидирано и предварително съгласувано (ОСВЕН ПО ФОРУМИТЕ)? Всеки (включително и ти съдейки по разсъжденията ти) гледа да спаси задника си ако може да се покаже лоялен на няколко ама съвсем различни по цвят политически формации само и само да се задържи на службичка на държавната ясла...АМА ТОВА Е ТАКА И ЗАТОВА И НЯМА АРМИЯ, ЗАЩОТО ПОВЕЧЕТО СА КАТО ТЕБ - НЕ МИСЛЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ И НАЦИОНАЛНИЯ ИНТЕРЕС А САМО ЗА ПРИВИЛЕГИИТЕ СИ И СОБСТВЕНИТЕ СИ ЗАДНИЦИ! СИГУРЕН СЪМ ЧЕ АКО И НА ТЕБ АНЮ ТИ ДАДЕ ХИПОТЕТИЧНО ДВОЙНА ЗАПЛАТА ДА ПРОКАРВАШ БЪЛГАРОУБИЙСТВЕНАТА МУ ПОЛИТИКА ЩЕ СЛОЖИШ НАКОЛЕНКИТЕ ВЕДНГА, ЗАЩОТО ТИ ЩЕ СИ ДОБРЕ, А ДАЛИ ЩЕ ИДЕШ НА ПРОТЕСТА ТОГАВА?

 15. #15
  Yane_Sandanski 08 мар 2013, 15:58
   
  0
   
  0

  Ситуацията в страната е описана точно от г-н Иванов. Въпросът е какво следва да се прави оттук насетне.
  Мисля, че основният проблем идва от срастването на организираната престъпност с държавата. Това обяснява отклоняването на огромни средства от бюджета в направление партийните каси на управляващите, протежирането на сенчестия бизнес на приятелските кръгове от фирми и ограничаването на постъпленията в бюджета (спомнете си за Мишо Бирата). Това са явления, присъщи на всички досегашни правителства, т.е има всенароден консенсус да се краде като за последно. Оттам недостатъчните средства за отбрана и скромните оперативни способности са само следствие. Така че, г-да патриоти, нека всеки направи нещо по силите си за преодоляване на истинските проблеми и нека всички разберат, че армията наистина е достояние на целия народ и е отговорност на всички правителства независимо от техния цвят, а не източник на неправомерно облагодетелстване.

 16. #16
  Л Люцканов 14 мар 2013, 13:27
   
  0
   
  0

  Господа,нека бьдем толерантни!Не бива с обидни думи да коментираме дадено мнение

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка