Атака: Далаверата на Аню Ангелов през 2011 г. – 26 казарми за 7.6 млн. лв.

Pan.bg 05 мар 2013 | 08:20 views (10050) commentaries(4)
img Далаверата на Аню Ангелов през 2011 г. – 26 казарми за 7.6 млн. лв.

www.vestnikataka.bg

Доживяхме и това – да продават военни паметници!

Поделенията „с отпаднала необходимост” бяха разкостени от цигани.

Десетки пустеещи поделения, неохранявани от никого, са станали жертва на цигански набези, на вандализъм и кражби на метал. И това става при абсолютна незаинтересованост от страна на поредното правителство. Човек се замисля, че всичко това е някаква наредена игра с крайна цел тотално унищожаване на армията. Малко преди местните и президентските избори през 2011 от МО решават да купят общественото мнение по места, като безвъзмездно даряват огромен и атрактивен сграден фонд на общините. Всъщност не трябва да се заблуждаваме – всеки път, когато от МО се дарява някой имот – безвъзмездно на община или, както те обичат да казват, „за нуждите на населението“ – зад тези мелодраматични думички прозират елементарни политически интереси, свързани с поредните предизборни договорки, настройване на обществено мнение и прочее еквилибристики, характерни за политически маргинали!

Сам Аню Ангелов в пристъп на омраза и гняв към военните съобщава: Министерството на отбраната ще продаде или ще преотстъпи на общини и други организации абсолютно всички имоти, които не се използват за целите си. Тази поредна закана звучи трагикомично. Военното ведомство от години хем не може да охранява и стопанисва стотици големи имоти в цялата страна, хем трудно ги преотстъпва на общините. От друга страна и кметовете не знаят какво да правят с подарените им терени. Градоначалниците трябва да мислят какво ще изникне върху подарените им терени. Молове, спортни комплекси, клиники и учебни центрове са само част от идеите.

Военните имоти в Хасковска област са около 756 000 дка. – наполовина колкото е цялата обработваема земеделска земя в този плодороден край на България. На територията на община Хасково има 14 военни имота, сред тях са и бившите военни летища край Малево и Узунджово. Битката на общината с Министерството на отбраната за прехвърляне на изоставените казарми продължава с години. Сградите в тях са опасни и се рушат, охраната е недостатъчна. Преди кризата фирми смятат да строят в централните казарми жилищен комплекс с мол. Има идея летището в Узунджово да стане терминал за товарни полети и малки самолети да превозват пресни плодове и зеленчуци из цяла Европа. Общината иска да получи имотите безвъзмездно, мотивирайки се с натрупани от близо 20 години дългове за местни данъци.

През март 2011 г. областният управител на Хасково Румен Данев предлага на общината 5 дка. военни имоти. Парцелът е на бившето танково поделение. Официалната версия е да бъде издигнат нов спортен комплекс. МО е подготвило за продажба други три терена зад Дома на армията в центъра на Хасково. В единия попада и паметник на воините от Десети шипченски полк, които са влезли първи в Одрин по времето на Балканската война.

Пустеят обаче и някогашните казарми в околните Харманли и Симеоновград.
В Русе общината е замразила проектите. Върху част от огромния плац на някогашната санитарна школа се издига новата сграда на НАП. Зад нея – хипермаркет на „Лидл“, останалите 14,4 дка. с 4630 кв. м застроена площ отиват към общината. Тя обаче не успява да ги усвои и МО й оставя само половината терен, като обяви търг за другата част. Докато чака инвестиции, половината от застроената територия на бившата автомобилна школа в кв. „Ялта“ също се разпада. Някогашните й казарми, прехвърлени на вече несъществуващата Организация за съдействие на отбраната, са разпродадени за производствени цехове на фирми. Същата съдба последва и казармата край местността Сръбчето.
В Кюстендил огромният комплекс от 58 сгради с двор от 136 дка. – бивши казарми на изхода на града към ГКПП – Гюешево, се руши и пустее вече 20 години, откакто е закрито сапьорното поделение. Областният управител Любомир Анчев е лансирал идеята там да се изгради почивна база за възстановяване на войници от контингенти на НАТО след тежки мисии. От клон на „Снабдяване и търговия-МО“ ЕООД в Дупница заявяват, че в бившето поделение са обособени 5 отделни имота, които ще се обявят на търг. Това се прави, тъй като едва ли ще се яви фирма, готова да плати анблок за огромна площ и комплекс от полурухнали сгради. Активисти на ГЕРБ в Кюстендил коментират, че софийски предприемачи проявяват интерес към казармите. Там щели да правят балнеоложки комплекс. В миналото едно от най-сериозните предложения за военния имот е да се направи ВУЗ с 4 икономически специалности. Но през 2005 г. Кюстендил за дълго се раздели с мечтата за собствен университет.
Нереализирана си остава и идеята за руско-български ВУЗ в свободните корпуси в бившата Школа за запасни офицери „Христо Ботев“ в Плевен.

Школата със 107 г. история е закрита през май 2008 година.

На нейно място е дислоцирана Пета шипченска механизирана бригада, но тя не използва голяма част от комплекса. Празните корпуси са в границите на поделението и това засега ги спасява от набези на крадци и вандали.
Бившето военно поделение във Видин обаче все още се пази за студентско градче. Имотът е на атрактивно място – до крепостта Баба Вида. Преди години теренът от над 40 дка. на някогашните казарми е предоставен на общината, която въпреки тежките си финансови проблеми не продава апетитния имот. Такъв опит има при предишната местна управа, но след инфарктни дебати тогавашният общински съвет отказва продажбата. Старите казарми са част от проекта за изграждането на Евро-швейцарски университет във Видин. Акредитацията за ВУЗ обаче е отказвана на два пъти. В момента една от сградите в старото поделение е преустроена в общинска амбулатория за кастрация на бездомни кучета.

Преди 6 години община Монтана успява да отреже част от закритото военно поделение в града. Местната управа на няколко пъти иска правителството да й прехвърли собствеността на над 50-те дка. армейска територия с масивни триетажни сгради. Стратегическото място на парцела край централната улица е привлякло интереса на доста далавераджии. Използвайки острата нужда от база за новото жандармерийско поделение през 2006 г., общината успява да размени бившия затвор в града срещу 11,3 дка. от заключените казарми. Впоследствие земята е купена на търг от испанската компания „Комерция“ за 1,5 млн. лева, която препродава парцела. След година върху него се издигна първият в северозапада хипермаркет на „Лидл“. Останалата част от казармите продължава да пустее.

Със съкращения, пълният текст тук:

http://www.vestnikataka.bg/2013/03/%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%BD%D1%8E-%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7-2011-%D0%B3-26-%D0%BA%D0%B0/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Чукча 05 мар 2013, 09:47
   
  0
   
  1

  Ще коментирам само едно "чисълце" от цялата "бла-бла" - 760 000 дка. Обикновено писачите от Атака си пишат каквото им скимне, защото аудиторията им не мисли и не търси алтернативна информация. Мили читатели, има Гугъл ърт, има много информация в интернет, като четете такива глупости, опитайте се да ползвате и главите си! Като сложиш, че една самолетна писта е 2,5 км, а ширината на летището е 1-1,5 км, то площта на едно летище е 3,5-4 хиляди декара! Знаменитият полигон "Змейово" е под 100 хиляди декара - премерете го, ако не вярвате! Тази цифра е просто НЕВЪЗМОЖНА за получаване! От тук си вадете сметка и за "мъдростта" и достоверността на цялата статия, писана "от професионалисти за професионалисти", както се казва в една реклама...

 2. #2
  Бейтула 05 мар 2013, 11:37
   
  1
   
  0

  Но цифрата 15 млн лв за охрана е измерима и реална всяка година. А АКО НЯКОЙ ИСКА ДА ПРОЧЕТЕ КАК СЕ ИЗВЪРШИ ЕКОЛОГИЧНО ПРОЧИСТВАНЕ НА ТЕЗИ ИЗОСТАВЕНИ РАЙОНИ ТОВА Е ЗА РОМАН. С НЯКОЛКО ДУМИ ПУСНАХА ЦИГАНИТЕ ДА ОКРАДАТ ЗАКОННО ЦЯЛОТО ЖЕЛЯЗО В КАЗАРМИТЕ, ЗА КОЕТО МО ДОПЛАТИ ЗА ХУБАВАТА РАБОТА. Е КАК ДА ИМА ПАРИ ЗА КАКВОТО И ДА БИЛО!

 3. #3
  до чукча 05 мар 2013, 15:39
   
  0
   
  0

  алоооо чукча хората говорят за Хасковска област-а до колкото знам Змейово е в Старозагорска

 4. #4
  Чукча 05 мар 2013, 16:21
   
  0
   
  0

  Мъка.. аз ви казвам да си ползвате главите, ама трудна работа... Абе аз ви давам примери да разберете, че не е възможно да има 760 дка имоти в Хасковска област, "Змейово" е само пример, защото е огромен! За да има 760 000 дка около Хасково, трябва да има 15 летища и 7 полигона като него!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка