С помощ от САЩ стартираме инфо системата "Логистика"

Pan.bg 04 мар 2013 | 18:08 views (5699) commentaries(20)
img в.Българска армия

Пилотен проект в 29 формирования

С помощ от САЩ системата стартира до края на годината

По отношение на информационната система „Логистика” вече сме в последната, трета фаза – въвеждането й в експлоатация в рамките на пилотния проект, включващ 29 формирования от Българската армия. Това каза директорът на Дирекция „Логистика на Българската армия” бригаден генерал Живко Михайлов. Проектът се финансира от американската програма FMF. Амбицията ни е до края на тази година системата да бъде въведена в експлоатация в тези поделения, въпреки голямото закъснение, което имахме през годините, отчита бригаден генерал Михайлов. В момента се извършва и

обучение на хората

които ще използват нововъведението.
Пилотният проект постепенно увеличи обхвата си, като във включените в него формирования през 2012 г. беше изградена необходимата инфраструктура, а оборудването, нужно за новоизградените комуникационно-информационни възли ще бъде доставено от американската страна именно по програмата FMF. Подписан е договор между американската страна и „Hewlett Packard” за изпълнението на последната, трета фаза на пилотния проект. След това информационна система „Логистика на БА” ще може да бъде внедрена за използване.
През 2012 г. основните усилия на логистичните органи на всички нива бяха съсредоточени за осигуряване подготовката и участието на контингентите ни в операции зад граница, в подготовката на военните формирования на територията на страната по мисиите отбрана и оказване на помощ на населението при бедствия и аварии, изтъква бригаден генерал Михайлов. Едновременно се извършва и

оптимизиране на функциите

задачите и взаимовръзките в областта на логистиката.
Усилено се разработваха нови нормативни документи. Дирекцията участва активно в създаването на „Доктрина за логистиката”, която беше приета от Съвета по отбрана на 20 февруари. Това е фундаментален документ, коментира бригаден генерал Михайлов.
През октомври стартира процеса по разработване на логистичните доктрини от второ ниво - „Доктрина за придвижване и транспорт - НП -4.4”, „Доктрина за поддръжка от страната домакин - НП 4.5” и „Доктрина за медицинското осигуряване - НП - 4.10”. Продължи работата по актуализирането на нормативната база и вътрешноведомствените актове.
Представители на дирекцията проведоха две работни срещи с военното аташе на Холандия, на които бяха разисквани въпроси по организацията на логистичното осигуряване на въоръжените сили в двете държави. На тях беше споделен

холандският опит

в логистичното осигуряване на изтеглянето от Афганистан. Изключително интензивно е и сътрудничеството с Румъния.
Проведена е работна среща с представители на 21-во поддържащо командване на САЩ в Европа и са подписани „Изявления за потребности” за финансовата 2013 г. за осигуряване на дейности по поддръжка от страната домакин на въоръжените сили на САЩ, преминаващи през територията на страната.
Осигуряването на въоръжените сили с материални ресурси през 2012 г. се извършваше основно от складовите наличности, от освободени наднормативни военновременни запаси, прехвърлени за текуща издръжка на военните формирования, както и от изпълнените доставки и услуги по Единен финансов план за МТО на Министерството на отбраната за 2012 г., пояснява бригаден генерал Михайлов. Под ръководството на дирекцията с участието на експерти от въоръжените сили бяха разработени и утвърдени от министъра на отбраната ръководство и програма за

създаване на запаси

от материални ресурси за въоръжените сили.
Същевременно от дирекцията отчитат, че в част от военните формирования от БА се съхраняват големи количества излишни материални ресурси, което затруднява изпълнението на ежедневните задачи. На основание на представените списъци с излишните за военните формирования материални ресурси от логистичните органи от всички нива дирекция „Логистика” изготви „Списък на отбранителните продукти за снемане от употреба към 01.01.2012 г.” и „Списък на излишните за Българската армия оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, подлежащи на снемане от употреба към 31.01.2012 г.”, напомня бригаден генерал Михайлов. На базата на утвърдения “Списък на отбранителни продукти за снемане от употреба към 01.01.2012 г.” се изготви График за предаването им в регионални логистични сектори на ТД „Снабдяване и търговия - МО” ЕООД.
Дирекция "Логистика", съвместно с дирекции "Отбранителна политика" и "Инвестиции в отбраната" предприе действия за реализиране и/или унищожаване на излишните за МО

специални горива

Проведена беше работна среща с представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и бяха обсъдени правни, финансови и технически аспекти на дейностите по освобождаването от специалните горива.
През 2012 г. усилията по медицинското осигуряване бяха насочени към подобряване на взаимодействието между медицинските органи и структури от различните командни нива в ежедневната им дейност и при осигуряване на военните контингенти участващи в мисии извън страната, както и актуализиране на ведомствената нормативна база по медицинското осигуряване. През годината бяха реализирани основните дейности по опазване здравето на личния състав и медицинското осигуряване на ежедневната дейност на военните формирования, заявява бригаден генерал Михайлов. Съвместно с ВМА беше организиран и проведен успешно годишен профилактичен

медицински преглед

на военнослужещите и периодичен медицински преглед на цивилните служители в МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и БА за 2012 г.
Продължи и дейността по извършване на пожаротехническо обследване на състоянието на техническите съоръжения, електрическите инсталации, системите за оповестяване и пожароизвестителните системи на обектите на военните формирования. Положителен момент в противопожарната дейност е актуализирането на всички документи по организацията на пожарната безопасност и съгласуването на плановете за пожарогасене с регионалните служби „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР, казва бригаден генерал Михайлов. Дирекция „Логистика” продължи да организира и

метрологичното осигуряване

във въоръжените сили. През октомври се състоя курс за обучение на специалисти в областта на метрологията.
Дирекцията продължи да изпълнява основната си роля за създаването и изпълнението на редица актове на министъра на отбраната и началника на отбраната, свързани с въвеждането и извеждането от експлоатация на отбранителни продукти, реда и условията за изплащане на средства за представително облекло на цивилните служители, осигуряването на безплатна храна и транспортни разходи за превоз и други.
През 2012 г. са извършени проверки за състоянието и отчета на боеприпасите в осем военни формирования. Създадена е структура на Военната инспекция за технически надзор на съоръженията с повишена опасност в МО и БА, като е факт и правилникът за тази дейност.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 20

 1. #1
  Бивш от ШЗО Плевен 04 мар 2013, 18:57
   
  0
   
  0

  Хмм най-накрая САЩ се сети за България в последия момент , и защо ??? С тези си действия САЩ ще направят изцяло натовска държава с , което сме обречени на 30 гд. самолети . Но това не е толкова лошо ,защото ще попитате Вие и оважавания ви Администратор който явно доста си разбира от работата.
  1во Турция сключи договор с Русия за построяването на 12 атомни реактори , до края на 2019 трябва да са готови.
  2ро Турска делягация ще посети Русия в следващите месеци за да проследи С-400 и Ми-17-Б5.Тези системи не са удачен вариант след като цялата ВВС се състой от Американско Оръжие.
  3то Турция е в конфликт със Израел , Сащ няма да допуснат Атака към Израел .
  4то САЩ изтеглят от Турция ядрения си арсенал за да не вреди на Израел.
  5то Турция все повече се обвързва с Европа и Русия и по-малко със САЩ.
  6то САЩ без да искат продадоха патента за двигателите на Ф-16 с което САЩ не могат да правят мизери на Турция щом е против Израел
  7мо До към края на 2016 Турция трябва да има 54 Ф-35 с което ще изпревари Израел , Патента за двигатела на Ф-35 англииския Ролс-Ройс се сглабя във Турция.
  8мо САЩ дори да спрат доставките на Ф-35 към Турция ако се орепчат на Израел, Турция към 2015 трябва да илезе първия прототип на техния самолет от 5то поколение така че нищо не ги претеснява.
  За това ако това се случи САЩ ще се подсигорят и затова се натискат да затворим Безмер защото само там са тренирали америкаснки самолети и пистата е доста добра.САЩ искат да направят база във България с което да подсигорят гърба на Израел ако Турция нещо е решила.С което САЩ ще трябва да ОБУРУДВАТ БЪЛГАРИЯ СЪС ДОБРО ОРЪЖИЕ, И ГЪЦИЯ СКОРО ЩЕ КУПИ ЕФ2000 А НЕ Ф-35.НО АКО ТОВА НЕ СЕ СЛУЧИ ОСТАВАМЕ КАТО ГРУЗИЯ СЪС 6 САМОЛЕТА 50 ТАНКА 3 КОРАБА И 18000 ВОЕННИ !!!!

 2. #2
  gerest 04 мар 2013, 19:24
   
  0
   
  0

  Прав си! За да не се осуети сделката за Ф-16, министър на отбраната ще е един от лобистите за самолета, на ген. м-р Н.Н. човека с фамилия НОЕВ.
  Дано назначената комисия да има капка разум, но не вярвам! Иначе американските им лобисти за длъжности водят една част от комисията, Аню и ПП ГЕРБ за носа и те играят по тяхната музика.

 3. #3
  Бивш от ШЗО Плевен 04 мар 2013, 19:54
   
  0
   
  0

  Не че нещо се правя на всезанйко но според мен така стоят нещата . Договора на Турция с Русия за 12 атомни реактори е за доста Милиарди щом за Белене 2 реактора бях към 8 млр. като има изградена площатка какво остава за турската пустош ??? След това Турския министър на отбраната заяви че С-400 е най-доброто решение за Турция , А С-400 не са пригодени за работа с натовски самолети ,а и Ми-17-Б5,който най-верятно ще бъдат разположени околко кюрдите.А за Ф-16 за това САЩ ни натискат да вземем Ф-16 да можем да натрупаме опит както каза Р.Радев и след това да взем една сериозна бройка, но ако мойте предположения не се сбъднат ВВС са прецакани с тези 9 Ф-16, тогава какво ще правим с тях един господ знае.

 4. #4
  Тони 04 мар 2013, 19:55
   
  0
   
  0

  Може ли да се приеме, че сме приели НАТО-вските процедури в логистиката, за да може да тръгне логистичната Американската система за логистика?
  Благодаря предварително!

 5. #5
  Meetyou 04 мар 2013, 20:36
   
  0
   
  0

  до#4 Тони, По принцип сме ги ратифицирали и приели за изпълнение, но ... като всяка една работа, която работи, ние искаме да я побългарим и да я направим, така че да работи. Уж сме приели натовските процедури за да сме оперативно съвместими, а издаваме Счетоводен документооборот в МО и БА. Там определяме други форми на документите с които да работим, а с натовските форми работим само на мисиите, с другите натовски страни. Абе, хубава работа, ама българска!!!

 6. #6
  Cyber 04 мар 2013, 21:03
   
  0
   
  0

  Само не можах да разбера какво общо имат американските прахосмукачки, руските ядрени реактори и ЗРК със АИС логистика?
  То е ясно, че българина разбира от всичко и е компетентен във всички направления, ама не е нужно да цапате всяка публикация в сайта.
  Колкото до АИС логистика. Системата беше финансирана преди повече от 7 години. Американците си избраха български под-изпълнител да разработи софтуера (старите кадри го знаят). По много причини проекта се замрази до този момента. Една от причините е постоянните промени в състава, числеността и дислокацията на формирования на БА, вследствие на постоянни "риформи" и промяната на нормативните документи за движение на "отбранителни продукти" и т.н. Сега се опитват да го изтупат от праха само, че маса народ ще трябва да мине обучение на ново, защото едва ли са останали много от тези, които навремето участваха в проекта. Но пък данните ще ги въведат за нула време, най-много седмица-две. Колко са 4 танка, 3 самолета и 2 кораба.

 7. #7
  Бивш от ШЗО Плевен 04 мар 2013, 21:36
   
  0
   
  0

  До №6 Ами защо Турция не избра американски реактори, а точно руски а и 12 реактора са много пари много нещо нали се сещаш че там постояно ще трябва да има руснаци , имам предвид че Турция започва да се отдалечава от САЩ.Защо Турция не избра ''Пейтриът'' да гледа а ще гледа С-400 ''триумф'' отново бягат ,защото американската военна помощ вече се изразява във само оръжие а не пари.А да изхраниш 500,000 човека си трябват пари не само оръжие , американското оръжие е по-скъпо от европеиското и руското .Американците ще ни накарат да вземем Ф-16МЛУ заради това да видят на къде отиват нещата в следващите 1-2 години.И ако видят че Турция се е насочила към ЕС и ще купува европеиска и руска техника те ще се насочат към друг съюзник , в региона вече сме само ние, Гърция чака помощ да вземат ЕФ2000 а не Ф-18.Ако САЩ решат че вече Турция не носят приходи,ще ни задължът да купим Ф-16МЛУ и след време ние ще имаме опит на тази техника.С което щатите ще ни дадът по-голяма бройка с която да се обвържем със тях за много години , и като се има в предвид че харчим пари за безмислени неща сме добре дошли във САЩ.Ние вече 24гд. чакаме добър министър на отбраната така че каквото и да купим едвали ще става за нещо , но дано дано да се възродят поне ВВС.

 8. #8
  Тони 04 мар 2013, 21:52
   
  0
   
  0

  До Cyber #6!
  Убеден съм, че Американците НЕ са имали нищо общо с тази система от преди 7г.! :))
  Тя си е била някаква "наша" разработка!
  Тази на НАТО отдавна си е разработена! :)

 9. #9
  Баш майстор 04 мар 2013, 22:06
   
  0
   
  0

  За колко ли много поделения ще се осигуряваме с тази система? Бас хващам, че на всеки папурко от дирекция "Логистика" ще се падне максимум 1-1,5 поделения. Баси автоматизацията, баси големите думи.

 10. #10
  Георгиев 04 мар 2013, 22:12
   
  0
   
  0

  Брадясалият проект е на път да се финализира поне за 6-ти път. И все не завършва - последно беше планирано финалът да е преди 4 години, а за да се оправдае провалът той се раздели на етапи. Естествено това не го придвижи, защото проблемът е в усвояването на процедурите подготовка на , а не в техниката.

 11. #11
  Meetyou 04 мар 2013, 22:31
   
  0
   
  0

  Какво да се прави като толкова им е потенциала на тези в дирекцията. Само те не са чували, че "нов бардак със стари ку.ви, не се прави". За жалост подготовката и знанията не са нещо което могат да ти го налеят, или доктора да ти даде хапче за него!?! Тук се иска яко бачкане, а те са вече накрая и са уморени, и новости не им трябват... току виж станали излишни!

 12. #12
  бреТони 04 мар 2013, 22:34
   
  0
   
  0

  Колеги, не знам кой колко познания има за логистиката, но ако има желаещи да заповядат да осигурят един параход за десетина дни зад териториални води и да планират /познаят/ в колко часа, коя част или механизъм ще откаже за да може да го чака на най-близкото пристанище със съответния чарколак. Разбира се всичко да е без пари.

 13. #13
  Бейтула 04 мар 2013, 22:38
   
  0
   
  0

  По тази СИСТЕМА са потрошени милиони. Тя НИКОГА НЯМА ДА ТРЪГНЕ, ЗАЩОТО НЯМА СЪВМЕСТИМОСТ С ВЪНШНИТЕ МОДУЛИ И НАЧАЛНОТО ЗАДАНИЕ Е ПОГРЕШНО. АМА КАТО СА ДЪРЖАВНИ ПАРИ НА КОЙ ЛИ МУ ПУКА. ЩЕ НИ УВЕЛИЧАТ ДАНЪЦИТЕ И ГОТОВО!

 14. #14
  Wladi 04 мар 2013, 23:05
   
  0
   
  0

  Приятели,другари,колеги който как е политически настроен.Вече караме 9 гд. в НАТО и кво от това , Чехия на 9 гд . (2008) приеха Грипен и цялата им структора е съвместима с НАТО, но пък Чехия затова че са в НАТО имат само 30 танка.Хора виждате че харчим безмислени пари за членството си в НАТО и от него смисъл няма, освем че срязахме Т-64 Миг-23 Су-22 и още много Ми-24 друго за 9 гд. не виждам какво сме направили.Нима ще получим защита при евентуална атака ? Как Турция през 1974 нападна Гърция и Кипър (Кипър се счита към Гръция за членството си в НАТО) Съюзник напада съюзник така че НАТО е доста сбъркано . По-добре да излезнем да си реформираме Армията спокойно и като се оправим пак да Влезнем ясно че НАТО няма да ни защити и с реформа и без реформа . Живи и Здрави.

 15. #15
  Тони 04 мар 2013, 23:11
   
  0
   
  0

  Влади, НИКАКВО излизане от НАТО и ЕС!! :)))
  Ясно?? :))

 16. #16
  Wladi 04 мар 2013, 23:41
   
  0
   
  0

  Чакай Тонка ние е сме в Европа престъпление да не сме във ЕС , цитирах НАТО защото ние имаме една Бяла Книга която е за прериод от 10-15 гд.Няма как да стане трябва да се мисли в далечно бъдеще . Америка колко пъти пришпорва Франция да сменят тея танкове тея самолети че щяло да бъде хубаво.Франция излезе от НАТО направиха си реформите и къде е днес Франция с атомно оръжие разработват нови самолетоносачи нови подводници и др.Къде е най-верния член на НАТО Германия къде са им Атомния самолетоносач атомната подводница и т.н.Тони имам предвид това примерно.
  Имаме 360 Т-72 да остант 80 и успоредно с това да купим 360 Леопард А7.
  Имаме 14 Су-25 15 Миг-29 12 Миг-21 да заменим Су-25 и Миг-21 със същия брой или повече самолети със ЗАПАДНО ПРОИЗВОДТСВО.
  Това имам в предвид а не за 10гд. да сменим всички Т-72 всички Су-25 и Миг-21 и 10 нови кораба.и 500 джипа и т.н. Че ако се развиваме като Чехия със 14 Грипен ако ще и да са 5то поколение Ф-35 руснаците или турците като ти исипат 200 Миг-29 или 200 Ф-16 пилотите и Супер Мен да са пак няма да се справят нали.Тони виждам че си яростен защитник на ЗАПАДА , само 1 Въпрос наборната войска беше ли по-зле от сегашните Рейнджъри , тогава със влизането във БА на 6 месец си готов да се жертваш а сега ? Като крадът ЯКО говоря за самите военни ? Дано ми отговориш на въпроса, благодаря .

 17. #17
  fuck russia 05 мар 2013, 04:59
   
  0
   
  0

  а дано ама надали.чух че в меото събират куцо кьораво и сакато което знае откъде аджеба се стартира писито за да я разработят тази пупер-супер програма.що не вземат за основа бизнес навигатора

 18. #18
  съветник на министъра 05 мар 2013, 15:57
   
  0
   
  0

  Най- близко до истината е Бейтула. Информационна система „Логистика на БА” зачена погрешно и в момента е един безполезен информационен миш-маш. От нея лъха на старост и мръсотия . Старост защото системният софтуер е от 10 години, базата данни не е актуализирана от 5 години. Заложените нормативните документи са остарели и голяма част от тях отменени. Част от поделенията потребители, Аню Нойски ги закри. Складовите наличности и военната техника в голяма част са разпродадени. Обучените кадри за които се хвърлиха милиони Аню Нойски ги разгони. /има рима и е вярно/ и т.н. и т.н. Мръсотия защото от нея лично се облагодеталстваха шепа генерали начело с Атанас Запрянов, сегашният съветник на Аню Ангелов. По негово време, като зам.министър по ресурсите, комисия от млади и подготвени специалисти на базата на съвременни методики за оценка качеството на софтуера провери първа фаза и изготви доклад за Информационна система„Логистика на БА“ . В доклада комисията оцени, че Информационна система „Логистика на БА“ не съответства и не отговаря на изискванията за военна информационна система. Запрянов не даде гласност на доклада и съответно бе възнаграден с пост зад океана. /доклада е в архива на МО/. Ако прокуратурата се разрови в система „Логистика на БА“ , много ще се размерише. Що се отнася до новият договор за трети етап, това е работа на съветника Запрянов. A за изхвърлянията на директорът на Дирекция „Логистика на Българската армия” бригаден генерал Живко Михайлов не го съдете, човека няма представа какво значи експлоатация на бойна логистична информационна система. Това в близките 10 години няма да се случи в БА. Но кой да им потърси сметка.

 19. #19
  Cyber 06 мар 2013, 09:39
   
  0
   
  0

  До #18
  Не знам аз какво по-различно написах в коментара си по-горе? Просто спестих някой пикантни подробности, защото и аз съм от тези участвали в проекта. Двата етапа бяха заложени още в началото, но той така и не излезе от първия "опитна експлоатация" до колкото си спомням. Пък и американците като ни видяха какви ги творим намалиха финансирането.

 20. #20
  До съветника на МО 07 мар 2013, 18:24
   
  0
   
  0

  Та то има ли май проект в който съветника на МО (сега директор) да не е забъркан. Но май той разчита на давност?!?

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка