Патриарх Неофит: Църквата и армията винаги са били ръка за ръка

Pan.bg 25 фев 2013 | 08:01 views (4078) commentaries(6)
img Спирдон Спирдонов

www.otbrana.com

Новоизбраният партиарх Неофит поздрави и благослови Българската армия преди официалния прием в негова чест в криптата на храм „Св. Александър Невски”. Подобен ритуал се случва за първи път. На него присъстваха президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев и министърът на отбраната Аню Ангелов. Пред храма бяха строени бойни знамена и представителни части на Националната гвардейска част.

Щастлив съм, че днес в деня на интронизацията ми за български патриарх, бяхме уважени и от Българската армия, каза главата на православната ни църква. С голяма благодарност, продължи патриархът, отправяме молитва към господаря на небесното войнство да благослови и освети знамената на българската святост, а ние скромните служители на Българската православна църква да бъдем всякога редом с вас.

И още от думите на патриарх Неофит: „Както полковите свещеници са защитавали честта на българския воин, така и според практиката, която имаме, църква и държава, църква и армия са били винаги ръка за ръка и това достойно поведение, което има армията към църквата всякога сме го признавали с голяма благодарност и дълбок поклон. Нека небесният ни отец, господарят на небесното ни войнство да благослови и освети знамената на българската святост. Тези наши светини да ни вдъхвовяват в защита на нашето Отечество и на нашия прекрасен бъэлгарски народ.”

Последва команда „За почест!” и изпълнение на химна на Република България от Гвардейския духов оркестър. Направи впечатление, че патриархът пееше химна, докато течеше изпълнението на оркестрантите. Камбанен звън сложи край на първата по рода си церемония в българската история.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  cheрikov 25 фев 2013, 10:29
   
  0
   
  0

  Дано бог ни опази защото ние от армиата воглаве с генералите мишоци сме пълни нещастници!

 2. #2
  SS 25 фев 2013, 11:09
   
  0
   
  0

  И църквата и армията са капсулирани, корумпирани , структури в страни от обществените проблеми мислещи само за себе си. Едните се чудят как да похарчат милиарди за старо оръжие /срещу добри комисионни/ , а другите са превърнали епархиите си в търговски дружества. За какво достойно поведение се говори в тая статия нещо не е ясно. Армията в момента е сведена до група наемници ,които срещу високи заплатите обслужва чужди интереси , а църковния клир в горди собственици на скъпи вещи и още по скъпи лимузини.

 3. #3
  gunner 25 фев 2013, 12:49
   
  0
   
  0

  Кьк не го е срам този мерзавец и безбожник Аню Ньойски, който разгроми Христолюбивото ни войнство, да се появява на такива високи православни форуми?!? Ще бъде наказан и от Бога и от хората!

 4. #4
  Владимир 25 фев 2013, 18:07
   
  0
   
  0

  Да ни пази Бог, Аллах и Йехова от разколническо духовенство. И защо само църквата с войската? Ами джамията? Ами ... синагогата.
  Това са жалки бълнувания по 18 век.
  Църквата и армията никога не са били едно, няма да бъдат едно и, най-важното - не трябва да бъдат едно, защото ако са едно, следва да тръгнат на кръстоносен поход новите армейци-кръстоносци. И този патриарх го знае много добре, но така ме е угодно!!! Не него! Не на бога му!

 5. #5
  Meetyou 25 фев 2013, 21:53
   
  0
   
  0

  Не бива такова богохулство. Необходимо е време да порасне и демокрацията ни, и църквата ни и армията ни. Голяма част от европейските армии имат щатни свещенници във всеки батальон. Тези свещенници са неизменна част от контингентите им зад граница. Затова всички те (германци, испанци, италианци, французи и т.н.) в базите в близкия изток строят църкви и параклиси. И ги посещават когато имат време, и всяка неделя. Тази свързаност с църквата не се изгражда за година или две, още повече след 50 години насаждан атеизъм и омраза към църквата и всичките и символи и инструменти. Бог да пази България, че само там остана надеждата!

 6. #6
  opinion 01 мар 2013, 14:31
   
  0
   
  0

  Много ми е странно, как най-големите партийци станаха христолюбиви войни. Наредим се в строя и се появи свещеник. Отпред, заедно със свещеника, бивш активен комсомолец и партиец. Гледам и се чудя - какво става. Лицемерие, угодничество, какво ли?!
  В нашата армия, освен православни, има много мюсюлмани, католици, атеисти и др.
  Как си представят църквата да е вътре в армията.
  Вместо единение ще допринесе за разделение.
  Луда работа!!!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка