Русенският митрополит Неофит беше избран за патриарх на Българската православна църква

Pan.bg 24 фев 2013 | 14:05 views (3352) commentaries(2)
img mediapool.bg

Русенският митрополит Неофит беше избран за патриарх на Българската православна църква.

Той е роден на 15 октомври 1945 г. в София със светското име Симеон Димитров, сочи справка в официалния сайт на Българската патриаршия (BG-Patriarshia.bg).

Той завършва Софийската духовна семинария при гара Черепиш, а през 1971 г. - и Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София.

От есента на 1971 г. до 1973 г. е на богословска специализация в катедрата по "Църковно пение" при Московската духовна академия.

През септември 1973 г. е назначен за преподавател по източно-църковно пение и диригент на студентския хор при Духовната академия "Св. Климент Охридски". Две години по-късно в Троянския манастир е подстриган в монашество с името Неофит от патриарх Максим.

На 15 август същата година патриарх Максим го ръкополага в йеродяконски чин, а на 25 март 1976 г. в столичния катедрален храм "Св. Неделя" и за йеромонах.

От 30 септември 1975 г. йеромонах Неофит е диригент на Софийския свещенически хор, а от 15 юли 1977 г. е и старши преподавател по източно-църковно пение и богослужебна практика в Духовната академия в София, какъвто остава до края на 1980 г.

На 21 ноември 1977 г. в столичния катедрален храм "Св. Неделя" е възведен в архимандритско достойнство от патриарх Максим.

image

От 1 януари 1981 г. до декември 1985 г. архимандрит Неофит е протосингел на Софийската митрополия. Като такъв на 8 декември 1985 г. в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата "Левкийски" и е назначен за втори викарий на Софийския митрополит.

От 01 декември 1989 г. епископ Неофит е ректор на Духовната академия "Св. Климент Охридски", а на 26 юли 1991 г. е избран и за пръв декан на възстановения Богословски факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". Този пост той заема до януари 1992 г.

Тогава е назначен за главен секретар на Светия синод и председател на Църковното настоятелство при ПКСХП "Св. Александър Невски".

През 1994 г. е избран и канонически утвърден за Доростолски и Червенски митрополит. От 17 декември 2001 г., по решение на Петия църковно-народен събор, Доростоло-Червенска епархия е разделена на Русенска и Доростолска епархии, а той се титулува Русенски митрополит и наместник на възстановения Доростолски митрополитски престол.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
blitz.bg

Новият патриарх отправи благослов към армията

Благослов на новоизбрания български патриарх към армията се провежда на площада пред храм-паметника "Свети Александър Невски". Патриарх Неофит заяви - Бог да благослови всички ви, да бъдете истински воини на великото ни отечество България. На церемонията присъства президентът Росен Плевнелев, министърът на отбраната в оставка Аню Ангелов.

Изпълнен бе националният химн.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  hristianin 24 фев 2013, 14:23
   
  0
   
  0

  Господи даи сили на Неофит да бъде истински водач на народа ни!

  Току що видях безбожника комунист Хасковски ,,,,на канонизацията.КАКВО прави там родоотстъпника!

 2. #2
  popay_the_sailor 25 фев 2013, 03:13
   
  0
   
  0

  Кого са канонизирали? Вчера гледах интронизация, ама канонизация не видях!
  Господа от Пан.бг, толкова ли ви беше трудно да добавите и това в биографията на Неофит?

  В периода 1983 – 1990 година е сътрудник на Шесто управление на Държавна сигурност за борба с идеологическата диверсия с псевдоним Симеонов. В личното му дело са запазени 16 листа, а Неофит е описан в него като:
  "Силно религиозен, привързан към църквата, епископ Неофит се оформя като един от консервативно настроените млади висши духовници, радетели за запазване на старите традиции в православната църква. Особена активност прояви в разширяване на религиозната дейност след започналите в социалистическите страни процеси на преустройство и демократизация и най-вече след проведеното в СССР честване на 1000-годишнината на Руската православна църква. Започна открито да поддържа тезата за пълна самостоятелност и ненамеса на държавата в религиозната дейност и църковно управление."

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка