ДЕКЛАРАЦИЯ НА КООСО В ПОДКРЕПА НА ШЕСТВИЕТО НА ВОЕННИТЕ

Pan.bg 20 фев 2013 | 18:52 views (4302) commentaries(9)
img Декларация на Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната

Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната (КООСО), обединяваща обществените усилия на дванадесет военно-патриотични организации, се присъединява към справедливия протест на Българска офицерска легия „Раковски” в защита на социалните права и професионалните интереси на военнослужещите от Българската армия.

Конфедерацията счита, че посегателството върху социалните компенсации на военнослужещите, наричани цинично в публичното пространство „привилегии”, няма аналог и не е извършвано дори и в най-кризисните и драматични моменти от българската история.

Продължаващите непрозрачни съкращения на личен състав, въоръжение и техника, определяни като „военна реформа”, водят до освобождаване на квалифицирани и заслужили с професионалните си качества военнослужещи и поставят под съмнение възможността за пълноценно функциониране на войсковите формирования, както и тези за изпълнение на конституционните функции на въоръжените сили на страната.

В същото време военният бюджет продължава да бъде несъразмерно нисък, което предварително обрича на неуспех всяка идея за модернизация на въоръжението и техниката и военната инфраструктура.

Тези действия на Министерството на отбраната доведоха до снижаване на оперативните способности на армията и отбранителния потенциал на страната в невиждани до сега мащаби, с непредвидими последствия за националната сигурност и съюзните ни задължения като страна, член на Алианса.

Конфедерацията изразява своята дълбока загриженост за състоянието на отбраната и въоръжените сили, за социалния статус на военнослужещите на кадрова служба и съдбата на офицерите, сержантите и войниците от резерва и запаса, както и на тези, принуждавани от обстоятелствата постоянно да напускат военния строй.

Изразявайки солидарност с легия „Раковски” и подкрепяйки усилията й за възстановяване на социалните права на военнослужещите от Българската армия, конфедеративното ръководство призовава членовете на военно-патриотичните организации от КООСО да се присъединят към организираното от легията протестно шествиe на 23 февруари и да демонстрират своето решително неодобрение на вредната политика в областта на отбраната и едновременно с това – своята тревога от опасно задълбочаващите се проблеми на националната сигурност на Република България.

Председател на Управителния съвет на КООСО
Полк.о.р. Иван Иванов


image
На снимката: Освен декларация за подкрепа на протестните действия на легия „Раковски”, конфедеративното ръководство удовлетвори молбата на Съюза на парашутистите в България за членство в КООСО.
Снимка Димитър Бебенов

***

Днес Столична община разреши провеждането на шествието на военните, съобщава Pan.bg. Организаторите- легия "Раковски" заявиха, че шествие трябва да има въпреки скоростните политически процеси в последните дни в България. Военните искат техния глас да бъде чут и излизат да кажат своето НЕ на социалната политика, реформите и значителните съкращения на хора направени от МО и министъра в оставка Аню Ангелов.

Второто шествие на военните, насочено срещу политиката за непрестанните реформи и съкращения на Министерството на отбраната, ще се проведе на 23 февруари (събота) в София. Началният час е 11 часа, а сборният пункт е Паметникът на Незнайния войн до катедралата "Александър Невски".

Този път маршрутът на шествието ще бъде малко променен, но общо взето се запазва същия, като ще има изказвания от страна на военни и бивши такива на мястото пред бившия Партиен дом.

Шествието е организирано от легия "Раковски" като на него са поканени абсолютно всички военнослужещи от Българската армия, както и всички българи, които искат да подкрепят проявата, се посочва още в информацията

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  армия 20 фев 2013, 19:17
   
  0
   
  0

  Ще Ви бъдем благодарни за подкрепата.

 2. #2
  Бейтула 20 фев 2013, 19:45
   
  0
   
  0

  Ами сега? Как без гАНЮ! А самолета, а войсковите райони , а разузнаването. Нека гАНЮ да остане поне още 2 мандата. МРЪСЕН, НАПИКАН ДЕБЕЛОСЕРКО-ПЛУЖЕК.

 3. #3
  Шоп 20 фев 2013, 20:16
   
  0
   
  0

  Браво български юнаци, браво български орли - на умряло куче нож извадихте! Гордея се с вас, титани гороломни! Ами ако правителството не падне? Ами ако ГЕРБ пак спечели изборите? Що ще чиним тогиз? Ще дигнат годините за пенсия с още 5! Нема страшно, след 4 години пак ще се дигнем!

 4. #4
  Cyber 20 фев 2013, 20:57
   
  0
   
  0

  Хей шопе! Погледни заглавието на темата. Какъв нож? Какво правителство? Кой е паднал?
  Мирно шествие ще има. Причините са описани. От над 20 години всеки на власт ни се изрежда.
  Не щеме ний богатство, не щеме ний пари, а искаме свобода, човешки правдини!

 5. #5
  нърр 20 фев 2013, 21:48
   
  0
   
  0

  еи номер 5 комунист е бащати ако не са тези хора тук БА загива

 6. #6
  niakoi 20 фев 2013, 22:03
   
  0
   
  0

  ще ли върнат 25-те години?

 7. #7
  юлиян 20 фев 2013, 23:10
   
  0
   
  0

  не само 25 години ще върнат, дори и 20 ще станат, обаче ще дават 30 заплати накрая!!!
  ЗАТОВА, ВСИЧКИ НА РАЗХОДКА НА 23 В СОФИЯ!!!!
  E, MAЛКО КЪСНО /ОКОЛО 3 МЕСЕЦА/ АМА ЩОТ КЪSНО ГО ВАДИМ...

 8. #8
  Емил Папазов 15 мар 2014, 10:38
   
  0
   
  0

  Подкрепям шествието и неговите благородни,
  политически и патриотични цели и задачи!Горд съм,че
  най- после ще се чуе гласът на българското войнство!
  Декларацията на КООСО,трябва да се обяви по всички
  телевизии,радиа,да се публикува във всички вестници,защото засяга,стратегически важни проблеми,
  които управляващите неоправдано и необяснимо негли
  жират и грубо грешат.Днес към тях трябва да се присъе-
  динят,всички достойни българи,обичащиБългария.Да
  Дадем ясен знак ,за решенията на Парламента ни.

 9. #9
  к- н Маринов 15 мар 2014, 15:26
   
  0
   
  0

  В покрепа на Декларацията на Конфедерацията на . . .
  И легия "Раковски" очаквам в бъдеще да я покрепят
  ВМРО- БНД,НФСБ,АТАКА,България без цензура,НИЕ,
  Реформаторки блок,СДС,СИЛА,за да докажат ,че са
  истински родолюбци,а нне само на думи! Като внук на
  Двама славни деди,паднали за свободата на България,
  при Одрин и Чаталджа призовавам и БСП и ГЕРБ да спрат войната помежду си и всички заедно да преоценят
  Действията си в името на доброто на Отечеството, а
  г- н Вигенин,да не избързва с действията си !

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка