Възпоменателно тържество пред паметника на загиналите във войните в района на с. Луково

Pan.bg 31 юли 2021 | 17:47 views (1402) commentaries(0)
img
пан.бг
Източник: otbrana.com


Пред новооткрития паметник на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война от селата Луково, Реброво, Батулия и Владо Тричков малко под старопланинските върхове Кривус и Гола глава се проведе днес възпоменателно тържество. На мемориала, чийто автор е Венцислав Василев, почетен член на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ),, където са изписани имената на 26 български офицери, подофицери и войници, заупокойно молитва отслужи отец Константин. На близо хиляда метра надморска височина в труднодостъпната местност бяха дошли десетки жители и гости на Луково и околните селища. Кметът на селото Румен Колев се беше погрижил за всичко, за да стане празникът истински. На 50 м. от новооткрития паметник се намира старият, построен през 1936 г. Според местния жител Божил Драганов камъкът на стария паметник е пренесен от каруца с чифт волове за една седмица от с. Шумла, Годечко.
Участниците бяха приветствани от заместник-кмета на Община Своге Валентин Михайлов. Заедно с него на тържеството беше и другият заместник-кмет Илия Богданов. Тясното сътрудничесто между Министерството на отбраната и Община Своге е пример във военно-патриотичната дейност, поддържането и изграждането на паметници на загиналите във войните за България, подчерта г-н Михайлов.
Със заповед на министъра на отбраната Георги Панайотов за активна военно- патриотична дейност кметът на Община Своге Емил Иванов бе награден със 7,66 мм карабина образец 1944 г. Директорът на дирекция „Социаална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО Иво Антонов връчи на зааместник-кмета Валентин Михайлов почетна значка на МО втора степен и юбилейни медали „100 години от Първата световна война“ на участниците в Инициативния комитет от селото за изграждане на паметника Мария Блабанова, Милена Добрева, Татяна Тодорова и Иван Грозев. От името на министъра на отбраната и от своя страна г-н Антонов изрази увереност, че добрата работа с Общината ще продължи и занапред. Заедно с него беше и старшина Валери Савов от МО, който е родоначалник на не една военно-родолюбива инициатива в този район. Кметът на с. Луково Румен Колев бе награден с историческа книга на академик Георги Марков.

Със заповед на председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов кметът на Община Своге Емил Иванов и неговият заместник Валетин Михайлов бяха удостоени с юбилейния медал „75 години от победата над фашизма“. Ветеранът от Втората световна война Любен Ризов връчи медала на г-н Михайлов, който, след като благодари за признанието, сподели, че пази спомените на неговия дядо, който е участвал в боевете в Унгария преди 76 години.
Председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев дари икони на Община Своге. В проявата, която се водеше от председателя на СОСЗР-Своге, капитан от запаса Цветан Ангелов, участваха още полковник от запаса Любен Миланов, заместник-председател на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, Ели Кощрова, председател на ЦКК на СВВБ, полковник от запаса Цанко Цанков, председател на СОР „Клуб 199“, подполковник Стефан Стефанов от ЦВО и др. На паметника бяха поднесени венци и цветя от Общината, МО, Военно-патриотичните съюзи, Инициативния комитет, ЦВО и много граждани. (Б.р. – Благодаря на кмета на Община Своге Емил Иванов, който ме изненада с грамота, на която е написано: „ За принос в медийното отразяване на мероприятията на Община Своге във връзка с патриотичното възпитание на младото поколение.“ )

image
Снимка: Мичман от запаса Димитър Бебенов
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка