В Босилеград почетоха паметта на петима български офицери

Pan.bg 29 юни 2021 | 09:24 views (1483) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: Otbrana.com

Днес на паметните плочи на убитите от сърбите през 1913 г български офицери делегация на МО водена от директора на дирекция „Сооциалан политика и полоока по военно-патриотично възпитание“ Иво Антонов поднесе венци и цветя в градското гробище на Босилеград, съвместно с КИЦ – Босилеград, с председател Иван Николов и генералният ни консул в Ниш Димитър Цанев. Плочите са възстановени от Димитър Димитров, активист на българското малцинство в Западните покрайнини, за което беше репресиран от сръбската полиция.

Венци и цветя бяха поднесени и на гроба на подпоручик Генчо Неделков в Бокилеградското село Божица, където в последните 10 години КИЦ - Босилеград организира честване в негова памет по повод саможертвата му в Междусъюзническата война.


***

По време на Междусъюзническата война, в центъра на Босилеград изненадващо се сблъскват сръбският 10 пехотен полк от Шумадийската дивизия и българският Шести конен полк от Четвърта пехотна дивизия, предвождан от полковник Иларион Танев.

След жестоки улични боеве в града падат убити и ранени десетки български и сръбски войници и офицери. Петима български офицери - полк. Иларион Танев, поручиците Стефан Стефанов, Стефан Котев, Христо Владев и Асен Костадинов са пленени от сръбската армия и разстреляни в Босилеград на 28 юни 1913 г. в нарушение на международните военни конвенции.

На 4 юли 1913 г. специална Военна комисия от Кюстендил, есхумира труповете, установява самоличността им, прави щателен оглед за начина и причините на смъртта. Същият ден останките на убитите офицери са пренесени и погребани в Босилеградското гробище. Три надгробни паметника са просъществували до 1980 година, когато са били счупени. Сегашните паметни плочи на офицерите са възстановени по идея на КИЦ "Босилеград", Демократичния съюз на българите и с усилията на родолюбивия българин от Босилеград Димитър Димитров.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка