Издигат паметник на загиналите във войните от с. Драгойново, Първомайско

Pan.bg 17 сеп 2019 | 18:23 views (2229) commentaries(0)
img Otbrana.com

На среща при кмета на Община Първомай Ангел Папазов е обсъдено изграждането на паметник на загиналите от войните в с. Драгойново. То е част от изпълнението на правителственото постановление за одобряване на допълнителни трансфери в размер 300 000 лв. за ремонт, възстановяване, изграждане и довършване на военни паметници, разпределени по общини.

До края на годината мемориалът трябва да бъде готов. На срещата са участвали заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов, главният архитект на Общината Добромир Спасов, председателят на Инициативния комитет полковник от запаса Никола Калинов, кметът на с. Драгойново Димитър Петров и директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патиротично възпитание” в МО Иво Антонов.

Министерството на отбраната осигурява 7 хил. лв. и две противотанкови оръдия МТ-12. Със средства в родолюбивото начинание се включват Инициативният комитет и Община Първомай.

Извършен е и оглед на мястото, където ще бъде паметникът. Ангелина Димова, чрез упълномощения от нея полк. Никола Калинов, е дарила имот на Общината за изграждане на кът за отдих на жителите и гостите на селото и на мемориал на загиналите поборници и воини във войните за национално освобождение и обединение. Тя е родена през 1934 г. в с. Драгойново. Живее във Франция и е крупен дарител, готова е да помогне за всяка кауза, утвърждаваща българските и християнските ценности.

В с. Драгойново има голяма общност на запасни офицери и сержанти. Десетки от тях са изписани като ктитори на иконaта „Св. Георги Победоносец” в местната църква, до която ще бъде и паметникът.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка