Войнишки паметници в село Гумощник

Pan.bg 15 сеп 2019 | 18:34 views (8337) commentaries(0)
img Livejournal.com
Сп. „Клуб КРИЛЕ“, Н.Димов

По странно стечение на обстоятелствата, на път за Троян попаднах в едно китно селце със странното име Гумощник. В двора на красивата църква „Св. Николай Летни“ (построена 1839 г.) има два скромни паметника на загиналите жители от селото във войните за национално обединение на България 1912-1918 г.

Малко по-встрани е единственият паметник у нас (а може би и в Европа) на загиналите на кораба "Титаник" , известен със сблъсъка си с айсберг и трагичното си потъване на 15 април през 1912 година. Той е изсечен от голям гранитен къс, откъснал се от скала край селото. Върху него се чете надписа: "В паметъ на загиналите въ Атлантическия окиянъ съ парахода Титаникъ въ 1912 г." От всички 38 българи, загинали на Титаник, осем са от село Гумощник. Това са Пейо Колчев, Пенко Найденов, Илия Стойчев, Лалю Йонков, Марин Марков, Лазар Минков, Стойчо Михов и Недялко Петров.
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Ако Вие имате снимки на войнишки или други паметници, издигнати в памет на падналите за България, то екипът на ПАН.БГ ще Ви бъде благодарен да ги изпратите (придружени с коментар за местоположението и други факти) на panBG@mail.bg, след което ще бъдат качени в сайта ни.
Очакваме ви!
Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Войнишки паметници в село Гумощник

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/8 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка