Warning: getimagesize(http://www.otbrana.com/uploads/news/thumbs3/g_8161.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Край Дойран почетохме паметта на полковник Каварналиев

Pan.bg 22 дек 2015 | 01:07 views (4817) commentaries(0)
img Спирдон Спирдонов

На втория ден от посещението си в съседна Македония групата от представители на МО и на военно-патриотичните съюзи посети гроба на полковник Константин Каварналиев, който се намира недалеч от Дойран. Видяхме руините на някогашния надгробен паметник. Дори пътека няма да там.

(На снимката: Българската група пред паметното място, където е погребан полковник Константин Каварналиев. Снимка Димитър Бебенов.)

За пореден път, каза и.д. директор на дирекция „Социална политика” Иво Антонов, се събираме на това свято за всеки българин място, за да почетем паметта на загиналите герои за обединението на България. Той припомни, че през юни 1913 г. полковник Каварналиев загива при отбраната на Дойран от нахлуващите гръцки войски. Подвигът му, подчерта г-н Антонов, е безпримерен, защото със своите два полка в продлъжение на три дни задържа четири гръцки дивизии, което дава възможност на останалата част от българската армия да се изтегли към нашата граница. Първоначално е погребан в близкото село, но през нощта неговите офицери го препогребват на друго, както се казва, по-значимо място. Намира се на малък хълм, непосредствено до пътя за Валандово, на 3-4 км от Дойран.

Паметникът с на полковник Каварналиев, който днес е разрушен и камъните са разхвърлени по хребета, е построен и открит през 1917 г. от Девета плевенска дивизия. В този район през Първата световна война се развива Дойранската епопея, благодарение на която България получава по-благоприятни условия по време на Солунското примирие, каза още г-н Антонов.

Събарянето на паметника започва след 60-те години на миналия век. Първо е свалена горната му част, а после е взривен на парчета. Когато дошъл за първи път тук през 2002 г. Иво Антонов видял един разкопан гроб и костите на полковника били разпръснати. Ние ги събрахме, посочи той, извикахме свещенник да ги опее и от тогава всяка година по различни поводи идваме тук да се поклоним, защото на Дойранската позиция няма друг запазен, макар и по такъв начин, гроб, на който да отдадем заслуженото на нашиет герои.

Офанзивата за възстановяване на паметника започва, когато посланик в Скопия след 2005 г. става генерал от резерва Михо Михов, бивш началник на ГЩ на БА. Направени са няколко поредни опита, но без резултат. Усилията продължават, има разговори да се реши въпросът, конкретните резултати се очакват. Много е тъжно обаче да видиш такъв гроб.

Поднесени бяха венци и цветя. От МО на отбраната това сториха Николай Василев, съветник на министъра на отбраната и началникът на ЦВО полковник Георги Петков, от посолството ни в Скопия полковник Илиян Кръстев, аташе по отбраната и Антония Велева и от военно-патриотичните организации д-р Тодор Анастасов, почетен председател на Съюза на ветераинет от войните и к.д.п. Атанас Илев, председател на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ. Във възпоменателната церемония участваха още народният представител Милен Михов, председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов и членове на военно-патриотичните съюзи, изследователи историци от БАН и Македонския научен институт.

(По инициатива на Сдружение „Плиска” паметникът е възстановен, но не получава разрешение от македонските власти за поставянето му През 2000 г. гробът на полковник Каварналиев е осквернен от вандали. В негова чест през 2009г., със съдействието на директора на Националния исторически музей, професор Божидар Димитров, в Шумен бе издигнато копие на паметника му в Македония.)

По време на срещите в Дойран д-р Тодор Анастасов, почетен председател на Съюза на ветераните от войните и капитан I ранг от запаса Марин Петков, заместник-председател и главен секретар на съюза връчиха юбилейни медали „70 години от победата над фашизма” на македонските генерали от резерва Илия Николовски и Филип Котели и на Лазар Младенов – председател на Българския културен клуб в Скопие. otbrana
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка