Предстоящо: Учение "SEESIM 12" през октомври в България

Pan.bg 04 апр 2012 | 09:10 views (2891) commentaries(0)
img Предстоящо: Учение "SEESIM 12" през октомври в България

Основна планираща конференция за компютърно подпомаганото учение на страните от Югоизточна Европа "SEESIM 12" започна вчера, 3 април, в резиденция „Бояна”. Учението ще се проведе през октомври 2012 г. в България.

Компютърно подпомаганите учения „SEESIM“ (South Eastern Europe Simulation) са част от инициативата на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа (SEDM Initiative). Те са с двугодишен цикъл на подготовка и се организират от страната-домакин и САЩ. В ученията участват представители на страните-членки на инициативата SEDM, Швеция и Евроатлантическия координационен център в отговор на бедствия (EADRCC), както и на страните-наблюдателки Грузия и Молдова.

Досега са проведени пет учения от този тип като България е била домакин през 2008 г. и отново ще бъде домакин през октомври тази година.

В планиращия форум, който беше открит от заместник-министъра на отбраната Августина Цветкова, участват над 100 български и чуждестранни военнослужещи и цивилни експерти в областта на отбраната и управлението на кризи.

„Националната сигурност на всяка страна в региона зависи от общата европейска и регионална сигурност. Целта на нашите усилия в областта на регионалната политика е да се установи дълготраен мир и стабилност в Югоизточна Европа, както и да се поддържат европейските стандарти в отношенията между страните от региона”, каза в приветствието си към участниците заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова. „Тясното сътрудничество в областта на управлението на кризи изисква формиране на подходящи способности за обмен на информация, за ранно предупреждение и познаване на обстановката, както и планиране на управлението на кризи”, отбеляза още тя и допълни, че поредицата от учения „SEESIM”, по време на които съвместно се обучават цивилни и военни експерти, спомагат за изграждането на доверие и увереност.

В ученията „SEESIM” ще участват и представители на структури от НАТО - Съюзното командване по трансформацията, Съвместният център за военни игри (JWC - Ставангер, Норвегия), Съвместният център за подготовка на силите (JFTC - Бидгошч, Полша) и Центърът на НАТО за моделиране и симулации (COE M&S - Рим, Италия).

За първи път по време на учението ще бъдат експериментирани софтуерни продукти на НАТО от Агенцията за консултации, командване и контрол (NC3A) в учения по управление на кризи, както и ще бъдат тествани компютърни инструменти и модели за планиране и провеждане на учения от подобен характер. Ще се експериментират възможностите за подготовка чрез симулационни системи, както и за внедряване на нови информационни технологии за повишаване на ефективността при подготовката на граждански и военни структури от региона по ликвидирането на последствията от кризи и помощ при бедствия.

По време на учението ще се експериментира и инициативата на България за изграждане на мрежа за подготовка и учения в региона.

Ръководител на групата за подготовка и провеждане на учението в България е бригаден генерал Марин Начев, директор на дирекция „Операции и подготовка“. От американска страна в ръководството на учението ще участват представители на Командването на въоръжените сили на САЩ в Европа (US EUCOM) и Съвместния център за бойни действия (JCW).
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка