Заявили сме интерес към шест от най-приоритетните проекти на НАТО по интелигентната отбрана

Pan.bg 03 апр 2012 | 14:12 views (1946) commentaries(0)
img Заявили сме интерес към шест от най-приоритетните проекти на НАТО по интелигентната отбрана

Спирдон Спирдонов
otbrana.com

Министерствата на отбраната и външните работи разработват националната ни позиция по всички теми и проекти на документи на срещата на върха на НАТО, която ще се проведе през май т.г. Тя ще бъде изразена от президента, каза министърът на отбраната Аню Ангелов. Един от централните въпроси на форума ще бъде концепцията за интелигентната отбрана. На този въпрос и конкретно по очакваното реализиране на многонационални проекти за изграждане на отбранителни способности акцентира провеждащата се вчера и днес в София международна конференция на тема „Интелигентната отбрана – обединяване и споделяне: Източноевропейската визия за многонационални и иновативни подходи за развитие на способностите”. България вече е заявила интерес към шест проекта, които попадат в групата на проектите с най-висок приоритет по линия на „Интелигентната отбрана”


Търсим обединяване на способностите на държавите от Югоизточна Европа

Президентът Росен Плевнелиев: „Тези въпроси ще заемат централно място на Срещата на високо равнище на Алианса в Чикаго през месец май т. г. Очаква се на нея Съюзното командване по трансформация в НАТО да представи списък от 46 проекта във всички области на отбранителните способности. Приоритетно направление в нашата дейност за изпълнение на изискванията за „интелигентна отбрана” е да се постигне обединяване на способностите на държавите от Югоизточна Европа. Моята визия за регионално сътрудничество в областта на отбраната и сигурността е ясна и аз я декларирах както пред българската общественост, така и на моята среща с генералния секретар на НАТО. На срещата ми с г-н Расмусен на 26 февруари аз заявих нашата категорична воля и ясна позиция, че искаме да имаме водеща роля по определени инициативи в областта на отбраната и сигурността в нашия регион. България е водеща страна по проектите за Център за усъвършенстване на управлението на кризи и оказване на помощ при бедствия и за ролята на жените на ръководни длъжности в областта на сигурността и отбраната.”

Имаме амбицията да участваме в проектите от първа група на НАТО

Министърът на отбраната Аню Ангелов: „По линия на „Интелигентната отбрана” на НАТО общият брой на проектите от първа, втора и трета група с възможно българско участие достига седемнадесет, шест от които са проекти от т.нар. първа група (Т1). Проектите от първа група са проекти с най-висока степен на приоритет и общият им брой в НАТО вече е деветнадесет. Това са проекти, които имат определена водеща нация или структура от НАТО. Има основание да считаме, че на срещата на върха в Чикаго по проектите от тази група ще има решение и след одобрението ще започне тяхното практическо изпълнение. Ние имаме формулирани приоритети за участие на страната ни в проектите от първа група. Това са проектът за ролята на жените на ръководни длъжности в сигурността и отбраната („Female Leaders in Security and Defense?). От 9 до 11 юли т.г. в София организираме първата конференция по практическата му реализация. Друг проект, по който България има амбицията да бъде с водеща роля, е изграждането на Центъра за изследване, изграждане и развитие на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия.”

У нас жените военнослужещи са 14 процента, докато в НАТО те са 12 на сто.

Валентин Радев, заместник-министър на отбраната: „Република България вече е заявила интерес към шест проекта, които попадат в групата на проектите с най-висок приоритет по линия на „Интелигентната отбрана”. Водеща нация сме по един от тях, а именно за ролята на жените на ръководни длъжности в сигурността и отбраната (“Female Leadership in Security and Defense”). Този проект стартира по инициатива на България през октомври 2011 г. в рамките на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM). Израз е на активната ни политика за развитие на регионалното сътрудничество. Проектът цели подобряване на оперативните способности, подкрепа на интегрирането на политиките на НАТО за разнообразието и равнопоставеността на човешкия фактор в националните въоръжени сили и сектора за сигурност и отбрана. В периода от 09 до 11 юли т.г. България ще организира Конференция, посветена на тези въпроси, на която ще се анализира цялостната концепция и конкретните параметри на проекта.

Бих искал да подчертая, че този проект е продължение на политиката, която провеждаме в рамките на срещите на министрите на отбраната от Югоизточна Европа. Смятам, че първите резултати от тази политика вече са налице. Така, например, че в БА жените са 14%, а за НАТО този процент е 12%.

Когато говорим за съвместни проекти, следва да отбележим, че в рамките на НАТО вече съществуват редица успешни многонационални инициативи, в които ние участваме: Програмата за осигуряване на способности за стратегически въздушни превози (Strategic Airlift Capability C-17). Участваме и в Програмата за Съюзно земно наблюдение (Allied Ground Surveillance), която считаме че следва да бъде в основата на съюзническата архитектура на системата за съвместно разузнаване и наблюдение. България е и сред страните, работещи за създаването на Група на държавите, използващи самолети С-27J „Спартан” (C-27J Spartan User Group).

Ние виждаме сериозен потенциал в регионалното измерение на многонационалните подходи за развитие на способностите. Изграденото сътрудничество и доверие между държавите от Югоизточна Европа е добра основа, върху която да се надгражда и по линията на интелигентната отбрана. Ще припомня вече сключените от нас споразумения с Гърция и с Румъния по „Air Policing” в рамките на Интегрираната система за ПВО на НАТО. Водим разговори и с Турция за сключване на такова споразумение. В областта на логистиката, финализирахме споразумение с Румъния за осигуряване на поддръжка от страната домакин (Host Nation Support Memorandum of Understanding). Активно работим с Румъния и за поддържане на пълни оперативни способности на Многонационалното интегрирано логистично формирование за обща инженерна поддръжка на логистиката (IEL MILU). В контекста на „Интелигентната отбрана” се вписва и идеята за общо ползване на съвместните съоръжения, които България и Румъния изградиха със САЩ.

Друг проект с важно национално и регионално измерение е свързан с амбицията на България да създаде Център за изследване, изграждане и развитие на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (NATO Centre of Excellence Crisis Management & Disaster Relief). Тази българска инициатива е изцяло в духа на идеята за свързаност на силите, представена от Генералния секретар на НАТО на Мюнхенската конференция за сигурността тази година.”

Концепцията на НАТО за интелигентната отбрана се свързва пряко и с инициативата на ЕС за обединяването на способности и споделянето на разходи („Pooling&Sharing”). Според министъра на отбраната Аню Ангелов инициативата на ЕС е много важна, но е налице важна пречка. Това е липсата в системата на общите структурни и кохезионни фондове на съюза на такъв общ фонд в областта на отбраната. Той няколкократно е поставял на срещите на министрите на отбраната този въпрос. Сега, смята мчинисткърът, при планирането на следващия период, е необходимо остро да се постави на вниманието на ръководните органи на ЕС този належащ за решаване въпрос, като се има предвид и преместването на фокуса на новата стратегия за национална сигурност на САЩ от Европа към Азия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка