Плевнелиев: Държавите от региона трябва заедно да купуват отбранителна техника!

Pan.bg 02 апр 2012 | 15:57 views (2714) commentaries(1)
img Плевнелиев е готов да събере колегите си от региона заради военното сътрудничество

Досега купувахме техника на парче, казва президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили.

Спирдон Спирдонов
otbrana.com


Дошло е времето държавните глави от Югоизточна Европа да седнат на масата и да се разберат как ще си сътрудничат в рамките на интелигентната отбрана, смята президентът Росен Плевнелиев. Той изрази готовност да инициира подобен форум. Според него България може да бъде водеща в производството на отпика, електроника, леко оръжие, корабостроене и ремонт на самолети.

Президентът участва в започналата днес двудневна международна конференция на тема „Интелигентната отбрана – обединяване и споделяне: Източноевропейската визия за многонационални и иновативни подходи за развитие на способностите”, която се провежда в хотел „Шератон” в София. Научната проява е под негов патронаж.
Тя се организира от УНСС в партньорство с Министерството на отбраната, Института по металознание, съоръжения и технологии с Център по хидро- и аеродинамика при БАН и Сдружение „Джордж Маршал”, България.

Росен Плевнелиев е категоричен, че държавите от региона трябва да работят заедно за модернизиране на своите армии. Във връзка с това той смята, че малко използваме научния потенциал за развитие на военните си технологии, за което е необходимо да се разработи стратегия. Според него трите ключови думи на интелигентната отбрана са приоритизиране, специализация и сътрудничество. Той очаква на срещата на върха на НАТО следващия месец в Чикаго да бъдат предложени 46 съвместни проекта за ризвитие на отбранителните способности.

България е първата страна от региона, която поставя тази тема, каза президентът. Става дума, уточни той, за липсата на коопериране от една страна, от друга – за огромните възможности, които можем да имаме, ако заедно купуваме отбранителна техника. Много по-добре е, продължи Росен Плевнелиев, няколко държави заедно да купуват самолети, хеликоптери и фрегати. Така според него „освен, че ще постигаме много по-ниски цени, но можем да договаряме и фабрики да се случват в региона.” В това направление, каза президентът, България е водеща. Отправени са били вече покани към лидерите от региона. На експертно ниво вече се работело.

Не искам да пазаруваме военна техника на парче, както е било в миналото, заяви президентът. Искам, посочи той, следващите покупки да бъдат направени по един много по-умен и професионален начин. С подкрепата на ЕС и НАТО можем да търсим обединение на няколко държави, смята Росен Плевнелиев. И даде пример: „Следващите порции от отбранителни съоръжения биха могли да бъдат хеликоптери, биха могли да бъдат и прословутите самолети, а биха могли да бъдат, бих казал, и някои форми на леко въоръжение. Да не забравяме и по-голямата тема с киберотбраната, както и с кибератаката. България има достатъчно много хакери и интелигентни млади хора на разположение, които биха могли да бъдат пренастроени и да работят за една толкова перспективна идея, каквато е идеята за киберотбрана и кибератака, за комуникациите на XXI век.”

Според министъра на отбраната Аню Ангелов трябва да привлечем съюзници партньори за реализирането на съвместни проекти. Интеграцията обаче, отбеляза той, е възможна само при наличието на доверие, за което е необходима ясна политическа воля и подкрепа на тези усилия. Министърът прогнозира трудности и при вземането на решения за в бъдеще. Например при съвместното придобиване на нов тип многоцелеви изтребител, където една страна иска да има нов самолет, но няма ресурси за това, друга се отказва поради неналичие на средства, а трета – предпочита „втора ръка”, за да направи подобно приключение постижимо. Скоро ще стане ясно къде е България.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  transformer7 02 апр 2012, 19:15
   
  0
   
  0

  Освен C-17 и Global hawk , може би радарни системи с голям обсег. За изтребители , хеликоптери и танкове е абсурдно. За нашите нови изтребители задължително конкурс за нови такива. Към днешна дата ,може би и моя любимец "Рафал" ще се завърне с оферта. Иначе , по-добре да модернизират МиГ-29 , двадесетте мига , без оня в завода.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка