Събрани са средствата за възстановяването на уникалния водосамолет АРАДО-196 А-3 „Акула”

Pan.bg 16 мар 2012 | 20:49 views (2669) commentaries(2)
img Otbrana.com

Средствата за възстановяването на уникалния водосамолет АРАДО-196 А-3 „Акула” вече са събрани, съобщиха от НВИМ. Само преди три дни президентът Росен Плевнелиев обяви дарителска акция за спасяването на единствения запазен в света хидроплан АРАДО-196 А-3 „Акула”. Тогава той посочи, че като начало е необходима сумата от 10 000 лева и изрази надежда, че ще се намерят родолюбиви българи, които да помогнат.
Целта на инициативата е до 16 октомври тази година за 100-годишнината от първия боен полет да бъде възстановен единственият запазен в света АРАДО -196 от тази модификация.
Събраните средства от дарители ще бъдат използвани за смяна на платнената обшивка върху металната конструкция, почистване на металните части от корозията, полагане на лаково покритие и защитна боя и поставяне на опознавателните знаци на водосамолета.
В случай, че бъдат събрани повече дарения, те ще бъдат използвани за реставрация и на други експонати в Музея на авиацията. На първо време това ще бъдат самолетите АНТОНОВ АН-2 (едномоторен биплан) и ЛИСУНОВ ЛИ-2 (двумоторен нископлощен моноплан), създаден по лиценз на корпорация „Дъглас” и по проект на българския авиоконструктор Асен Йорданов.


За контакт: Мариета Станева, връзки с обществеността - 0886 604 229
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  General Jackson 19 мар 2012, 09:49
   
  0
   
  0

  А! Значи можело? А защо чак след намесата на президента Плевнелиев? Впрочем с какво се занимава досега шефката на НВИМ, уважаемата госпожа Соня Димитрова Пенкова? Авно за нея дамските тоалети и аксесоари от началото на миналия век са по-ценни от външните експозиции в София и Крумово.

 2. #2
  Зенитчик 23 мар 2012, 08:08
   
  0
   
  0

  Не пишете глупости, за да не се излагате.
  Средствата бяха осигурени преди 6 месеца и материалите за реставрацията на Арадото бяха закупени в края на 2011-та (те не се купуват от магазините, а от производител след поръчка) и се чакаше пролетта, за да запоне реставрацията. Не репортажите с президента се вижда скелето, което беше поставено в началото на март. След като президентът прояви желание за фондонабиране изрично на Арадото, то беше уважено, а закупените материали се прехвърлиха към други експонати. До края на 2012-та в МА ще бъдат реставрирани минимум 5 самолета, от които 3- платнени. С материали на МА и с труд на служители и доброволци.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка