Аню Ангелов разпореди дарение на стрелково и артилерийско въоръжение за Исторически музей – Поморие

Pan.bg 16 мар 2012 | 08:01 views (9097) commentaries(0)
img Аню Ангелов разпореди дарение на стрелково и артилерийско въоръжение за Исторически музей – Поморие

http://pomorie.org/web/?p=2405

Исторически музей – Поморие получи дарение от Министерството на отбраната – стрелково и артилерийско въоръжение. По разпореждане на министъра на отбраната Аню Ангелов шефовете на логистични военни складове в Карлово, Казанлък и Велико Търново предадоха безвъзмездно за културната институция военните експонати.

Оръжията, предварително обезопасени, постъпиха в сградата на музея. Сред тях най – атрактивните са легендарната тежка картечница „ Шварц лозе” от времето на Първата Световна война, револвер „Сент етиен” от 1873 г., ракетен немски пистолет, картечница „ДШК” от 1945г., пушки и карабини „Манлихер” и „Маузер”.

От Карлово и Казанлък пристигнаха две артилерийски оръдия – Пушка – гаубица 152 мм., Д – 20 и гаубица М – 30, 122 мм. от времето на Втората световна война.

С даренията от Министерството на отбраната се обогатява фондът на музея за бъдеща изложба, посветена на героизма на българската армия.

От Поморие и неговия район има сведения за участници в Балканските войни, Първата Световна война, както и в заключителния етап на Втората Световна война в Европа. Това предоставя възможност за обогатяване на музея с много и разнообразни свидетелства за събитията от това време.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка