Годишната издръжка на един безпилотен RQ-4 Global Hawk надвишава $16 милиона

Pan.bg 15 мар 2012 | 17:47 views (2636) commentaries(0)
img blitz.bg

Блогът Battleland на американското списание Time успя да узнае стойността на експлоатацията на стратегическите разузнавателни безпилотни летателни апарати (БЛА) RQ-4 Global Hawk.

Изданието се добрало до 45-страничен доклад на Пентагона от 30 декември 2010 година за закупуването на Global Hawk. (Виж на линка http://timemilitary.files.wordpress.com/2012/03/dod-gh-2010-sar.pdf) Според него стойността на експлоатацията на един БЛА RQ-4 достига 29 милиона долара. В същото време един час полет на апарат съставлява 31 хиляди долара. По такъв начин ежегодните разходи за полети могат да превишат 16 милиона долара.

Според доклада пълната стойност на един RQ-4 Global Hawk е 211 милиона долара. Като се извадят разходите по разработката, то стойността на апарата се снижава до 140 милиона долара.

Преди това журналистът от Time Марк Томпсън беше съобщил, че ВВС на САЩ са оценили стойността на разбилия се в Афганистан Global Hawk на 72,8 милиона долара.

Според бюджетната сметка на ВВС на САЩ от 2010 година разходите по производството на един БЛА RQ-4 Global Hawk съставляват 100 милиона долара. (Виж линка http://www.saffm.hq.af.mil/shared/media/document/AFD-100128-072.pdf)

През януари 2012 година бе съобщено, че ВВС на САЩ са решили да прекратят програмата по разработката и приемане на въоръжение на RQ-4 Global Hawk във варианта Block 30. Приетите преди това на въоръжение апарати е решено да бъдат консервирани и преведени в резерв. Причината за това решение е високата цена на безпилотните машини и тяхното скъпо обслужване.

В същото време НАТО през февруари обяви намерението си да задели 3 милиарда евро за закупуване и експлоатация на пет RQ-4 Global Hawk, произведени от компанията Northrop Grumman. От Алианса са оценили 20-годишната експлоатация и обслужване на машините на два милиарда евро (2,6 милиарда долара). – Още за RQ-4 Global Hawk
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка