Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/ST%7E0.JPG" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Стара Загора иска да бъде център на честванията за 100-годишнината от Балканската война

Pan.bg 15 мар 2012 | 10:25 views (2359) commentaries(0)
image" alt="img" /> Повишен интерес към честванията на 100-годишнината от Балканската война

Спирдон Спирдонов
otbrana.com

Стара Загора иска да бъде център на честванията за 100-годишнината от Балканската война тази година, съобщиха от Общината. По този повод кметът Живко Тодоров е изпратил писмо до министъра на транспорта Ивайло Московски с искането вагон, част от композицията на царския влак на Фердинанд, да бъде прехвърлен на Регионалния исторически музей в Стара Загора.


Амбицията на общинското ръководство е да превърне Стара Загора в център на националните чествания. Живко Тодоров мотивира искането си не само с благоприятното географско разположение на града, но и с важните исторически събития, случили се преди 100 години в него.

„На 5 октомври 1912 година (ст.ст.) в църквата „Свето Успение Богородично" в Стара Загора цар Фердинанд прочита манифеста за обявяване на война на Османската империя, която цели освобождение на всички българските земи. В Стара Загора от 30 септември до началото на ноември 1912 г. е разположен Генералният щаб на Българската армия. Важна роля в планирането и реализацията на военните действия играе Старозагорската Осма пехотна тунджанска дивизия", пише в писмото до министъра.

Кметът съобщава още, че Община Стара Загора разработва мащабна програма (конференции, изложби, почистване на паметници и паметни места, лекции, прожекции на филми и др.) за отбелязване на 100-годишния юбилей, чиято кулминация ще бъде на 5 октомври 2012 г. Като част от изброените събития е и искането да бъде експониран и отворен за посещения вагон от композицията на цар Фердинанд, който се намира на гара Стара Загора от доста години, но е добре запазен.

Общинското ръководство на Стара Загора се надява на положително отношение от страна на министъра, както и разпореждането му, вагонът от композицията на царския влак на Фердинанд да бъде предоставен на Регионалния исторически музей в Стара Загора, за да се превърне в туристическа атракция.

Сформираният от правителството Национален инициативен комитет за отбелязване на 100-годишнината от Балканските войни (1912-1913 г.) вече работи. Под ръководството на неговия председател вицепремиера Цветан Цветанов и заместник-председател Августина Цветкова – заместник-министър на отбраната, вече се проведе първото заседание за обсъждане на програмата. В комитета са включени и областни управители, включително и Недялко Недялков на Стара Загора. Следващото заседание на комитета ще бъде в понеделник в Министерството на отбраната. Ще бъдат обсъдени предложенията от участниците в комитета. Очаква се да бъде приет националният план за честванията, които ще бъдат под патронажа на премиера Бойко Борисов.

На снимката: Живко Тодоров, кмет на Община Стара Загора
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка