Августина Цветкова проведе работна среща в Европейското командване на силите на САЩ в Европа

Pan.bg 15 мар 2012 | 08:12 views (1840) commentaries(0)
img Августина Цветкова проведе работна среща в Европейското командване на силите на САЩ в Европа

Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова се срещна вчера, 14 март, със заместник-командващия на Европейското командване на силите на САЩ в Европа генерал-лейтенант Джон Гарднър и с цивилния заместник и политически съветник на командващия посланик Лорънс Бътлър.

„От името на ръководството на Министерството на отбраната искам да благодаря за възможността българските военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Военна полиция да се подготвят в Тренировъчния център на Силите на САЩ – Хохенфелс, Германия”, каза заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова и отбеляза, че тази среща ще допринесе за задълбочаването на стратегическото сътрудничество.

„Искам да подчертая, че натрупаният до сега съвместен опит от дейностите, които бяха проведени на полеви учебен полигон „Ново село”, са една добра основа за разширяването на обхвата на бъдещите подготовки и на участниците в тях. Включването на страните от региона в обучението и тренировките може да се превърне в сериозен принос на САЩ и България към инициативата на НАТО за интелигентна отбрана”, посочи заместник-министър Цветкова. Тя допълни, че съоръженията могат да бъдат използвани за подготовка на контингенти за участие в международни операции, на военни формирования на страни от региона, както и на участници в ММСЮИЕ.

Заместник-министър Цветкова запозна генерал-лейтенант Джон Гарднър и посланик Лорънс Бътлър с взетото решение от Правителството на Република България да осигури средства за изграждане на довеждащ водопровод за шест населени места в областите Сливен и Бургас, както и за съвместното българо-американско съоръжение край Ново село.

По време на разговорите бяха обсъдени още въпроси, свързани с използването и развитието на българо-американските съвместни съоръжения, както и с възможностите за разширяване на съвместната подготовка в страната и чужбина. Бяха дискутирани и инициативите за сигурност в региона и в рамките на НАТО.

В срещата участваха заместник-началникът на отбраната и съпредседател на Съвместната комисия по изпълнение на Споразумението между Правителството на Република България и Правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев от българска страна и генерал-майор Марк Шислер, директор на дирекция „Планиране и политика” в Европейското командване на Въоръжените сили на САЩ, съпредседател на Съвместната комисия от американска страна.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка