Президентът - патрон на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите

Pan.bg 13 мар 2012 | 07:12 views (2146) commentaries(2)
img Президентът - патрон на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите

otbrana.com

Президентът на Република България Росен Плевнелиев се е отзовал на отправената му покана да поеме патронажа над Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите (СВВП). В качеството си на Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили, президентът Плевнелиев е приел със задоволство да стане патрон на родолюбивата организация, като по този начин продължава почти вековната традиция, съобщиха от съюза.
Патронажът на Върховния главнокомандващ датира от момента на създаването на СВВП на 28-29 март 1915 година в гр. София. През същата година започва и издаването на печатния орган на съюза в. „Български инвалид”. Две години по-рано, след кръвопролитната Междусъюзническа война, е учредено и първото дружество „Военноинвалид” в гр. София, чийто устав е утвърден от министъра на вътрешните работи и народното здраве на 15 март 1914 г. СУказ № 45 от 13.04.1915 г наЦарФердинанд І е приетпървияЗакон заполаганенагрижи и подпомаганенавоенноинвалидите и военнопострадалите (обн. ДВ, бр. 38от 15.04.1915 г.). Втори Патрон на СВВП се явява цар Борис ІІІ. По негово настояване е предложен и приет новия закон за военноинвалидите и военнопострадалите (обн. ДВ, бр. 31 от 12.05.1925 г.). С него се учредява „Отделение за подпомагане на военноинвалидите и военнопострадалите” към Министерството на войната. То е натоварено с функции по материалното и морално покровителстване на военноинвалидите и военнопострадалите. Назначен е началник и необходимия за извършване на дейността персонал по специален щат на министерството. С този акт за първи път се учредява представителството на СВВП в Министерството на отбраната. През 1936 г., с активното съдействие на Патрона на Съюза цар Борис ІІІ се създава един перфектен закон за военноинвалидите и военнопострадалите (ДВ, бр. 79 от 09.04.1936 г.) и много добре работещ Правилник за приложението му.

С Разпорежданена МС № 1302 от 1951 г., Съюза е закрит, а държавата му отнемаимоти и средствав размер на над 500 000 000 златнилева.По това време в страната пълноценно функционират 300 дружества „Военноинвалид”. На 26 юни 1990 г. Инициативен комитет провежда 25-я възстановителен Конгрес на закрития Общ съюз на пострадалите от войните в България. След тази дата последователни патрони на организацията са президентите Желев, Стоянов и Първанов. Няма специален държавен документ, който учредява, урежда или узаконява патронажа над СВВП от страна на Върховния главнокомандващ. Това е свободно волеизявление и морален акт на една държавна институция и една организация, явяваща се стожер на държавността. В този смисъл патронажът е институционален, а не личностен.
Според данни на НОИ към 30.VІ.2011 г., в Република България живеят 7 112 военноинвалиди и военнопострадали, от които 3 340 са военноинвалидите а 3 772 са военнопострадали. СВВП е уникална организация с двойна национална представителност съгласно Закона за интеграция на хората с увреждания и по Закона за военноинвалидите и военнопостралите.
Патронажът на президента и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили олицетворява съпричастността на държавата към нейните граждани, пострадали при изграждането на Българската армия, към получилите увреждания при или по повод на отбраната на страната в мирно и военно време.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  запасняк 13 мар 2012, 09:22
   
  0
   
  0

  Браво на президента Росен Плевнелиев! Откакто е Върховен главнокомандващ на ВС това е първата му осмислена и правилна стъпка. Военноинвалидите и военнопострадалите се нуждаят от закрила. Това са хората, загубили членове на семействата си в армията или дали здравето си за Българската армия и националната отбрана. Днес повечето от тях живеят мизерно с нищожните си пенсии, но продължават да бъдат патриоти и съпричастни към всичко, което се случва в МО и БА. Крайно време е държавата да се погрижи реално за тях, така както това се прави от съюзниците ни в НАТО и в целия цивилизован свят!

 2. #2
  Rebel officer 15 мар 2012, 08:12
   
  0
   
  0

  Всички министри на отбраната са подкрепяли този съюз и са му давали каквото могат. Само Аню Ньойски им отне имот в Кюстендил и побърза да го продаде. Нека Господ съди Ньойски за делата му...

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка