Отговор на Аню Ангелов на въпрос на Ангел Найденов за званията в служба „Военна информация”

Pan.bg 12 мар 2012 | 11:02 views (2362) commentaries(1)
img Отговор на министъра на отбраната Аню Ангелов на въпрос на народния представител Ангел Найденов относно званията за длъжностите директор и заместник-директор на служба „Военна информация”

9 март 2012 г.

Уважаема госпожо председател,
Уважаеми госпожи и господа народни представители,

Уважаеми г-н Найденов,

Указът днес е публикуван в Държавен вестник и вече е в сила. При подготовката на предложението за нов указ се ръководех от следните мотиви:
Първо: През последните десет години, в резултат на реорганизацията на Въоръжените сили в пъти се намали техният числен състав. В същото време броят на длъжностите за висшия команден състав остана практически непроменен, което доведе до значително несъответствие в съотношението: брой на офицери с висше военно звание към числен състав на Въоръжените сили.
Второ: Смея да направя една забележка - няма подготвен проект на Закон за Служба „Военна информация”, има проект на Закон за военното разузнаване. Служба „Военна информация”, както и Инспекторатът, за който Вие не ме питате, но при него също няма длъжности за висши офицерски звания, са пряко подчинени на министъра на отбраната и на никой друг и изпълняват функции по осигуряване на разузнавателна информация и по контрол на изпълнението на нормативните актове в системата на отбраната. Ръководителите на тези две структури не изпълняват функции по командване и не са включени в командната верига на Въоръжените сили. Затова не е необходимо техните длъжности да бъдат включени в указа за длъжностите, определяни като висш команден състав.
Поставихте въпроса за директорите на дирекции в Щаба на отбраната, но искам да Ви напомня, че Щабът на отбраната е най-висшето стратегическо звено за командване на въоръжените сили.
Тези длъжности, съгласно и сега действащия закон за отбраната и въоръжените сили, могат да бъдат заемани както от военнослужещи, в случая без висше офицерско звание, така и от цивилни служители.

Благодаря Ви за вниманието!

Дуплика:

Уважаема г-жо председател,
Уважаеми дами и господа народни представители,
Уважаеми г-н Найденов,

Няма личен момент, категорично оборвам третия Ви аргумент. Какъв личен момент може да има - към служителите в служба „Военна информация” може би имате предвид? В Българската армия непрекъснато има ротация на длъжности, така че тези офицери, които работят в служба „Военна информация” могат да заемат други длъжности, за да станат генерали, както всички останали във видовете въоръжени сили и родове войски. На първия ви аргумент, надявам се не се съмнявате, че след като президентът е издал указ и съответно Министерски съвет е взел решение, този подход е утвърден от всички, които трябва да го утвърдят. Дали това има някаква връзка с мой спор с г-н президента Първанов, аз не виждам смисъл след 2 години да се връщам на този въпрос, но спорът беше принципен и само за тази длъжност. Да, аз съм съгласувал дори и лицето, което ще назнача на тази длъжност след понеделник.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  запасняк 12 мар 2012, 15:00
   
  0
   
  0

  "Няма личен момент, категорично оборвам...Какъв личен момент може да има..." Поредните лъжи на г-н Аню Ньойски, свързани с девоенизирането на Българската армия и превръщането й в пансион за пенсионери по пределна възраст...

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка