Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/TZZ.jpg" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Ще има ново звено по сигурността в Министерския съвет

Pan.bg 12 мар 2012 | 06:55 views (2204) commentaries(0)
image" alt="img" /> Ще има ново звено по сигурността в Министерския съвет

Otbrana.com

До 2-3 месеца ще има яснота за промените, които ще се направят в работата и координацията на специалните служби, а освен устройствените закони за Националната разузнавателна служба (НРС) и Националната служба за охрана (НСО) се подготвя и закон за националната сигурност, който ще регламентира създаването на ново звено към Министерския съвет за сигурността. Това стана ясно от думите на бившия шеф на ДАНС и сегашен началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев – Цветлин Йовчев

"Има работна група в момента, която работи по създаване на Закон за национална сигурност, който ще предвиди звено, подпомагащо Министерски съвет по важни въпроси. Ще бъде един консултативен орган, подпомагащ МС. В момента не се предвижда създаване на нова служба. До два-три месеца ще има конкретни отговори на тези въпроси", заяви Йовчев пред Дарик радио.

Плевнелиев съобщи по-рано, че в края на март на заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) ще бъдат коментирани основните моменти в проектите на устройствени закони на службите на подчинение на президента. Към момента има постигнато съгласие цивилното разузнаване да премине към изпълнителната власт, а НСО да си остане под шапката на президента.

”Обединяването на службите е въпрос, който трябва да се разгледа на следващо ниво. Трябва да решим на концептуално ниво въпроса, за това какви са заплахите за нашата национална сигурност. На второ ниво е функционалният модел, наистина да кажем как ще подредим нашата система, функциите на отделните звена. На следващото ниво се решава въпросът за самата система”, коментира още Йовчев.

Дейността на НСО и НРС в момента е регламентирана в няколко члена на закона за отбраната, а"временното положение" на липса на закони за двете служби се превърна в удобно статукво, оправдаващо техния непрозрачен начин на управление. Обсъждаше се идея в рамките на реформирането на службите да се обединят военното и цивилното разузнаване, но в крайна сметка този вариант отпадна.

Йовчев посочи, че трябва да има цялостен интегриран подход по отношение на системата за националната сигурност.
"Дали ще има обединение, този въпрос трябва сега да се дискутира. Трябва да разглеждаме всички структури, които имат отношение по защита на националната сигурност като елементи от една система. Задължително трябва да имаме много по-добра ефективност и ефикасност, синергичен ефект. "
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка