Виетнамска връзка или новите наследници на Доктор Зорге

Pan.bg 11 мар 2012 | 10:27 views (2580) commentaries(0)
img aeronews.alle.bg
По време на Виетнамската война(1 ноември 1955 – 30 април 1975/19 години и 180 дни/) сред съветските съветници има една особена група. Това са специално обучени разузнавачи за промишлен шпионаж и са натоварени с задача да събират оцелели образци американско оръжие. Самолетите внимателно се разглобяват, опаковат се в сандъци и се изпращат в СССР. В началото на войната групата няма особен успех, но във нейния край в ръцете на съветските специалисти попадат много, почти нови самолети и много резервни части за тях. На специален секретен полигон започват изпитания на американските самолети. Съветските специалисти достигат до извода, че съветският самолет „МиГ-21“ превъзхожда всички американски самолети.
Любопитно е, че и американците достигат до същия извод в своя център, където изучават съветските самолети. Само непознаването на възможностите на самолетите на противника от виетнамските и съветските пилоти е спасило американците от жестоки загуби по време на войната във Виетнам.
От тогава в този център за чужда техника на СССР, редовно се доставят чужди самолети за изследване и изпитания. Доставките продължават и след разпадането на СССР. Сега в центъра има по няколко от най-новите американски самолети.
Повод да се върнем към тези години е кризата около Иран. След Ислямската революция се правят опити да бъдат доставени американски самолети „F-14 Tomcat“ в СССР. Около 1990/91 година са разменени няколко „F-14“ за „F-5”, както и резервни части за тях, а също резервни части за съветски самолети, които Иран има. Още тогава в Русия на един „F-14 Tomcat“ се прави опит да се поставят двигатели „АЛ-31Ф“. През 1991 година руснаците излизат с демонстрация на самолета и с предложение да съдействат за подмяна на американските двигатели с руски. Не е известно, до къде са стигнали преговорите с Иран и няма информация, че иранските „F-14 Tomcat“ летят с руски двигатели.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка