Отговор на Аню Ангелов на въпрос от Павел Шопов относно язовир Иваново

Pan.bg 10 мар 2012 | 10:29 views (2554) commentaries(1)
img Отговор на министъра на отбраната Аню Ангелов на въпрос от народния представител Павел Шопов относно действията на Министерството на отбраната за стопанисване на язовир Иваново

9 март 2012 г.

Уважаема госпожо председател,
Уважаеми госпожи и господа народни представители,

Уважаеми г-н Шопов,

Благодаря за въпроса. Но след като сте юрист не би трябвало да правите окончателни изказвания за каквото и да било, след като не знаете същността на нещата. Как е станало, на Вас е ясно. Чия собственост е, ще чуете от моя отговор.
Министерството на отбраната няма собственост. С решения на държавни органи през годините на Министерството на отбраната са предадени за стопанисване и ползване държавни имоти, движимо и недвижимо имущество.
С постановление, секретно, на Министерския съвет (МС), на Министерството на отбраната (МО) през 1961 година са предоставени одържавени обработваема земя, мери на пасищния фонд и държавен горски фонд за нуждите на учебен център на тогавашната 2-ра армия, придобил по-късно известност като военен полигон „Корен”. В този акт на МС не се предоставя на МО за стопанисване и ползване държавна собственост – хидротехническо съоръжение язовир.
Във връзка с разделянето на държавната собственост на публична и частна, през 2003 г. на основата на цитирания по-горе акт е съставен акт за публична държавна собственост номер 0567/23.04.2003 г., с който се препотвърждава предоставянето на държавен незастроен поземлен имот с площ от 2610 декара. Както е видно, и с този акт не се предоставя на МО за стопанисване и ползване държавна собственост - хидротехническо съоръжение язовир. В държавния архив и във ведомствения архив на МО не са открити документи, с които на МО да е предоставена държавна собственост – язовир Иваново.
Във връзка с такива необосновани с нищо твърдения, че язовир ‘Иваново” е собственост на МО, беше извършена проверка в Държавен архив, в архива на „Напоителни системи” ЕАД- клон Горна Тунджа и в Хасковския окръжен съд.
Проверката потвърди с документи следното:
1. В документи на „Напоителни системи” от 1970 и 1971 г. е описан язовир „Иваново”, още известен и като „Азмака” с вместимост 1 740 0000 куб.м. като собственост на ТКЗС с. Иваново”.
2. В две справки, също на Напоителни системи от периода 1976 – 1979 г., същият язовир по име и местонахождение е посочен като стопанисван последователно от АПК „Тракия Харманли” и АПК „Харманли юг”. От 1989 г. АПК „Харманли юг” престава да съществува, като за негов правоприемник е посочена „Агрофирма” гр.Харманли.
3. През 1991 г. от Агрофирма Харманли се отделя ТКЗС „3 март” с. Иваново. Към него преминава собствеността на сгради и съоръжения, намиращи се в землището на това село.
4. С решение на ликвидационния съвет на ТКЗС „3 март” от 1.9.1994 г. язовир „Иваново” заедно с напоително поле, главен канал, изравнител с тръбопровод и две помпени станции се обединяват в единен комплекс „Язовира”. С протокол номер 2 от 4.9.1994 г. същият ликвидационен съвет е провел търг за продажба на единния комплекс „Язовира” и е обявил за спечелил търга физическото лице Димо Стоев Стоев от с. Иваново за сумата от 1 885 338 лева (неденоминирани). От подписания на 3.10.1994 г. договор за покупко-продажба става ясно, че посоченото лице е действал като пълномощник на т.н. правоимащи от с. Иваново и собствеността на язовира е разделена на дялове между две земеделски кооперации „Земя” и „Тракия прима”.
Уважаеми госпожи и господа народни представители,
С тези документи несъмнено се доказва, че от момента на неговото построяване до днес язовир „Иваново” е бил собственост или се е стопанисвал от аграропромишлени комплекси, земеделски кооперации, упълномощени частни лица и други, но никога не е бил държавна собственост, дадена за стопанисване и ползване на Министерството на отбраната.
Очевидно е, също така, че МО не би могло да извършва каквито и да е действия с публични средства по поддръжката на хидротехническото съоръжение – язовир Иваново, след като на Министерството на отбраната, на него не е бил предоставен за стопанисване и ползване този язовир.
Благодаря за вниманието!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Rebel officer 11 мар 2012, 18:55
   
  0
   
  0

  Би трябвало жертвите от с. Бисер да тежат на съвестта на Аню Ньойски, но този човек няма съвест. Затова нека проклятието се стовари върху него!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка