Отговор на Аню Ангелов на въпрос на Ангел Найденов относно българския контингент в Международните сили в Афганистан

Pan.bg 10 мар 2012 | 10:24 views (2181) commentaries(1)
img Отговор на министъра на отбраната Аню Ангелов на въпрос на народния представител Ангел Найденов относно участие на военен контингент на Въоръжените сили на Република България в ръководените от НАТО Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан

9 март 2012 г.

Уважаема госпожо председател,
Уважаеми госпожи и господа народни представители,

Уважаеми г-н Найденов,

Надявам, че няма да искате от мен да коментирам думите на моя колега Леон Панети. Само ще кажа, че по време на заседанието на министъра на отбраната, беше уточнен смисъла на това негово изказване и това беше уточнено и от президента на САЩ. Става въпрос за каквато и да е промяна в общата политика на НАТО по отношение на Операцията на НАТО в Афганистан.
Стратегията, която ние сме разработили, е съобразена с решенията, приети на съвещанието на високо равнище на НАТО в Лисабон през 2010 г. Тя отчита намеренията на Главната квартира на НАТО и на по-голямата част от страните-членки на НАТО за бъдещата трансформация на техните сили, които участват в операцията. Съгласувана е с най-високите нива на политическо и военно ръководство на Алианса и на основните страни-членки.
За времето от декември миналата година досега не са настъпили съществени изменения вече посочих, както в общата политика на НАТО по отношение на операцията на силите в Афганистан, така и в прогнозите за развитието на обстановката там. В този смисъл не се налага преоценка на нашите решения за трансформация на участието ни, както и намаляване на числеността на военния ни контингент на по-ранен етап.
Искам да Ви уверя, че в Министерството на отбраната най-внимателно следим ситуацията, както от политическа, така и от военна гледна точка и, ако счетем за наложително ще направим съответните промени в стратегията, която по принцип е отворена, включително и в графика за намаляване на числеността на контингента.
Искам да Ви коригирам, че няма да има пълно изтегляне в края на 2014 година, а ще останат съответно съветници и т.нар. тимове за подпомагане на подготовка на Афганистанската армия.
Освен това Ви е известно, че предстои през м.май ново съвещание на високо равнище на НАТО в Чикаго и не се съмнявате, предполагам, че централен въпрос и на това съвещание ще бъде Афганистан. След това съвещание ще имам възможност да Ви информирам по-подробно за решението.
Използвам този случай още веднъж, след посещението ми неотдавана, да изразя възхищението и благодарността си за изключителния професионализъм, който проявяват българските жени и мъже в униформа при организацията и изпълнението на тяхната високорискова дейност в Афганистан.
Благодаря за вниманието!

Дуплика:

Уважаема г-жо председател,
Уважаеми дами и господа народни представители,
уважаеми г-н Найденов,

Приемам Вашето предложение, нещо повече – аз в своето изказване изтъкнах, че непрекъснато следя обстановката, но преоценка ще бъде необходимо да бъде направена след съвещанието на високо равнище в Чикаго, когато ще се вземе решение за съдбата на тази операция след 2014 г. Използвам това време, за да ви кажа какво всъщност се има предвид в думите на Леон Панета, без да ги коментирам. Става въпрос за следното – от средата на 2013 г. се предвижда силите от операцията ИСАФ, силите на НАТО, да не ръководят бойните действия. Те участват в бойните действия със свои сили и средства, но ръководството на бойните действия ще се извършва от Афганистанската национална армия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Rebel officer 11 мар 2012, 21:37
   
  0
   
  0

  Този гений на военнополитическата мисъл Аню Ньойски беше обещал да прави някакви инженерни съоръжения в нашите бази в Афганистан да пазят нашите рейнджъри от талибанските ракети. Като падали ракетите осколките да не поразяват бойците. Някой знае ли до къде стигна гениалният проект на Ньойски???

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка