Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/PER.JPG" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Кощунство с ветерани от войните, военни инвалиди и военнопострадали

Pan.bg 10 мар 2012 | 07:43 views (2395) commentaries(0)
image" alt="img" /> Кощунство с ветерани от войните, военни инвалиди и военнопострадали

otbrana.com

Над 1 милион лева неправомерно е изразходвала Община Петрич за лекарства на ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали. Нарушенията открила проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) в общината.

Фактурите са издавани от дружеството „Фарма Петра”, което е със 100 процента общинско участие, съобщи БНТ.

Няма и сключени договори за обществените поръчки през последните три години. В момента от инспекцията проверяват и общинската фирма за лекарства.

Проверката е установила, че общината не е подписала фактури за лекарства. В част от рецептите липсва име на лекар и номер на рецептурна книжка. Общинската фирма „Фарма Петра” е фактурирала доставките на лекарства без рецепти, а общината е превела парите за тях. На някои от рецептите е имало подправяне на сумите за лекарства, други са били изписвани на починали лица.

"Това е една учудваща схема за източване на централния бюджет - ясно е това, че през общината не е осъществен необходимият контрол", коментира Димитър Танев, общински съветник от ГЕРБ.

"Единственото, което е налице, е договор "на четири очи" между кмета на общината и фирмата, която е изпълнител на въпросните лекарства за военноинвалидите, но това ще струва доста скъпо на петричките данъкоплатци", заяви Христо Малчев, общински съветник от БСП.

За констатираните нарушения кметът вече е санкциониран с над 1 млн. лева, като Министерството на финансите е спряло субсидията за безплатните лекарства на военноинвалидите.

Кметът Вельо Илиев отказа да коментира случая и го прехвърли на заместник-кмета по финансите.

"Ние ще търсим правни аргументи за защита на нашите интереси и възстановяването на тези средства", каза Христо Батев, зам. - кмет на община Петрич.

От фирма „Фарма Петра" пък казаха, че са изрядни, а дали има измами, щяло да стане ясно след като приключи ревизията им. Според управителя фантоми военноинвалиди, за каквито се твърди, нямало.

"Военноинвалидите по списък, без семействата, са около 150 човека, който списък лично от военно-отчетно бюро Благоевград сме го изискали и всеки едни военноинвалид пристига с определен документ", заяви Силвия Тренева, управител на „Фарма Петра” ЕАД.

По спорния казус общинските съветници ще искат извънредна сесия и виновните да бъдат наказани. Ще сезират и прокуратурата.

"Докладът от проверката в Петрич е даден на прокуратурата", каза за БНТ директорът на АДФИ Теменужка Петкова. Агенцията подготвя указания до кмета на Петрич за възстановяване на сумите, които трябва да се потърсят от общинската фирма “Фарма Петра”, обясни още Петкова.

АДФИ е започнала инспекции в 39 общини. Практиката на агенцията показва, че 30% от целевите средства на общините са изразходвани незаконно, каза още шефката й и допълни, че не е възможно общините да укрият документи за незаконните си харчове.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка