Ген. Симеонов ще участва в отбелязването на празника на Ракетни войски и артилерия в Асеновград

Pan.bg 09 мар 2012 | 07:38 views (2234) commentaries(0)
img Ген. Симеонов ще участва в отбелязването на празника на Ракетни войски и артилерия в Асеновград

mod.bg

Асеновград

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участва днес, 9 март, в отбелязването на празника на Ракетни войски и артилерия на Българската армия и празника на военно формирование 22 490 – Асеновград. На тържеството ще присъства и командирът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев. Двамата висши офицери ще наградят военнослужещи от военното формирование, отличили се с висок професионализъм при изпълнение на задачите. Военнослужещите ще положат венци пред паметника на загиналите в Балканската и Междусъюзническата война. В читалище „Родолюбие” в града ще бъде открита изложба, организирана съвместно с историческия музей в Панагюрище и териториалния държавен архив в Пловдив, посветена на панагюрския въстаник Стоил Финджеков - първия артилерист, и на генерала от артилерията Йеротей Сирманов - командир на 11-ти артилерийски полк при обсадата на Одринската крепост.

Шумен
otbrana.com

По утвърдена традиция Факултет „Артилерия, ПВО и КИС” на НВУ „Васил Левски” (наследник на Висшето военно артилерийско училище) заедно с артилеристите на Пета механизирана бригада, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните и други военно-родолюбиви организации е подготвил богата програма за отбелязване на празника. Утре, след панихидата и полагането на венци и цветя пред паметника на загиналите артилеристи от 5 и 15 артилерийски полкове, на редута в район на факултета ще има впечатляваща възстановка от местния клон на НД „Традиция”. Ще оживеят етапите на развитие на българската артилерия. По - късно пред Военния клуб Родолюбивият комитет „Крум Страшний” ще направи възстановка под наименованието „Черешова артилерия”. Също във Военния клуб ще бъде и тържественото събрание. Там ще бъде обявен и награден с почетен плакет старши сержант курсант Георги Темелков, който е отличен с престижното звание „Лидер на специалността „Полева артилерия”.

Самоков
otbrana.com

На 14 март Клуб „Ракетни войски и артилерия” към СОСЗР, който носи името на капитан Олимпий Панов с председател генерал-майор от резерва Вълчо Фотев организира тържество в Самоков. Ще участват и членовете на Клуб „Ракетно-артилерийско въоръжение и радиолокационна техника” с председател генерал-лейтенант от запаса Симеон Петковски. Поканени са изявени артилерийски командири, както и началници на ГЩ на БА.

***

Поздравление на генерал Симеон Симеонов, началник на отбраната
otbrana.com

ДО ЛИЧНИЯ СЪСТАВ

ОТ БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ, ОТБЕЛЯЗВАЩ

СВОЯ ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК В ДЕНЯ

НА РАКЕТНИТЕ ВОЙСКИ И АРТИЛЕРИЯТА

Господа офицери, сержанти и войници,

Дами и господа цивилни служители,

Приемете моите сърдечни поздрави по случай 11 март - Ден на Ракетните войски и артилерията!

В този ден изразявам признателността си към представителите на Вашия род войска от всички поколения за приноса, който имате за победите и прославата на българското оръжие, за огневото осигуряване на бойните действия на Сухопътните войски, за издигане на боеспособността на Българската армия и за гарантиране военната сигурност на страната ни.

Само година ни дели от вековния юбилей на Одринската епопея. Превземането на Одринската крепост е в учебниците по история на бойното изкуство и е повод за изконна гордост за всички българи. Ежегодно на 11 март с респект и безкрайно уважение към славните български артилеристи, отбелязваме ролята на артилерията ни, за да може Българската армия да има този голям актив в аналите си. Без да жалят живот и здраве Вашите предци демонстрираха пред света непознати до момента способи и форми на използване на артилерията и с умелите си действия допринесоха за победния изход на войната. Затова с право празнувате именно на този ден.

Повече от сто и тридесет годишната история на рода войска се свързва обаче не само с битката при Одрин от март 1913 г. Получили бойното си кръщение в Сръбско-българската война през 1885 г., артилеристите покриха името си със слава по бойните полета във войните за национално обединение и в двете световни войни през ХХ век.

Модернизиращи се и автоматизиращи се, с разширяващи се функции и променено название, Ракетните войски и артилерията продължиха и в мирните десетилетия да изпълняват с чест своите задачи, да доказват професионализма си по време на учения и бойни стрелби, да демонстрират способностите си на равностойни съюзници.

Приемете моята войнска благодарност, уважаеми военнослужещи и цивилни служители от военните формирования на Българската армия, които сте свързали професионалния си път с ракетните войски и артилерията. Бъдете все така отдадени на това, с което изкарвате прехраната си, но и на това, което – сигурен съм, ви носи морални устои и удовлетворение, защото сте част от нещо голямо, с история!

Нека е хубав празникът Ви! И нека са успешни делничните Ви дни натам. Само така ще можете да отбележите стогодишнината от Одрин с гордо вдигнати глави, че сте заслужили предците си!

ГЕНЕРАЛ СИМЕОН СИМЕОНОВ

НАЧАЛНИК НА ОТБРАНАТА
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка