Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/sliven.JPG" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Запасни и резервисти търсят от президента подкрепа за военната болница в Сливен

Pan.bg 08 мар 2012 | 11:25 views (3034) commentaries(0)
image" alt="img" /> Запасни и резервисти търсят от президента подкрепа за военната болница в Сливен

Спирдон Спирдонов
otbrana.com

Четири неправителствени организации са изпратили писмо до президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев, в което го молят за „подкрепа за съхранението и в бъдеще на медицинския потенциал на Военна болница – Сливен, независимо от провежданите трудни реформи в системата на Министерството но отбраната”. Социалната стойност на това лечебно заведение, се посочва по-нататък в писмото, е изключително висока, особено по отношение на кадровите военнослужещи, на воините от запаса и резерва и техните семейства, които в настоящия труден период, могат да разчитат и да намерят качествена и достъпна медицинска помощ именно във Воената болница.


На подкрепа от държавния глава се надяват Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Тракийското дружество „Лазар Маджаров”, съюзите на ветераните от войните и на военноинвалидите и военнопострадалите в Сливен. Копие от писмото е изпратено до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министър-председателя Бойко Борисов, министъра на отбраната Аню Ангелов, началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и началника на ВМА генерал-майор Стоян Тонев.

Писмото

Уважаеми господин Президент на Република България,

Повече от 100 години на територията на гр.Сливен работи Военната болница, създадена през далечната 1892 г. под името “3-та Балканска дивизионна болница”. През годините тя е съществувала като “3-та Полкова болница” към 11-ти Пехотен полк от 1923 г. и като “3-та Дивизионна болница”, за която през 1939 г. тогавашния държавен глава цар Борис III, с Указ № 24 / 13.12.1939 г. отчуждава сегашният й район и го предава за ползване с оглед нуждите на войската от добро, постоянно и качествено медицинско обслужване. В по-ново време болницата беше Армейска военна болница на 3-та българска армия, а от 2001 г., с ПМС № 45 / 21.02.2001 г. е част от структурата на Военномедицинска академия – София под името “Многопрофилна болница за активно лечение – Сливен”.

Независимо от името, за населението на гр.Сливен и другите гарнизони в югоизточна България, тя си остана Военната болница, която през цялото си едновековно съществуване с много търпение, старание и любов към ближния полагаше и полага медицински грижи за военнослужещите и техните семейства, за войните от запаса и резерва, за ветераните от войните, за военноинвалидите и военнопострадалите, а понастоящем и за много цивилни граждани, които са нейни пациенти.

Поводът за настоящото обръщение към Вас, Господин Президент, е желанието ни да помолим за Вашата подкрепа за съхранението и в бъдеще на медицинският потенциал на Военна болница – Сливен, независимо от провежданите трудни реформи в системата на Министерството но отбраната. Социалната стойност на това лечебно заведение е изключително висока, особено по отношение на кадровите военнослужещи, на войните от запаса и резерва и техните семейства, които в настоящият труден период, могат да разчитат и да намерят качествена и достъпна медицинска помощ именно във Воената болница. Не на последно место искаме да отбележим и факта, че в непосредствена близост до гр.Сливен се намира и полигон “Ново село”, който по плановете на Министерството на отбраната е полигон за подготовка за съвместни действия с части и подразделения на страните-членки на НАТО. Освен това на този полигон вземат дейно участие различни поделения и от Българската армия, които при необходимост също ползват медицинското обслужване на посочената болница.

Същата осигурява с медицински екипи и провежданите лагери на полигона. Военна болница – Сливен обслужва също така и частите и подразделенията от гарнизоните Стара Загора, Ямбол и част от Бургаският гарнизон.

Предстои също така в гр.Сливен да бъде разкрит “Колеж за подготовка на медицински кадри” за което ще е необходима база за тяхното обучение. И в този аспект Сливенската Военна болница може да бъде изключително полезна.

Като изразяваме своята благодарност към военните медици в Сливен се обръщаме към Вас с молба, като Върховен главнокомандващ, с Вашият авторитет да се застъпите за запазването на Военна болница-Сливен, като институция, доказала своята съпричастност към болките на хората под пагон и своята ефективност в лечението, грижата и човечното отношение към всеки, прекрачил прага на лечебното заведение.

Господин Президент, разрешете ни от името на всички институции в града, които подкрепят това обръщение към Вас, да Ви благодарим предварително и искренно се надяваме, че този казус, с Ваше съдействие, ще има положителен изход.

(Адрес за контакт: гр.Сливен, Бул.”Цар Освободител” 5, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва-о.з.полковник Н.Тодоров, тел.: 044 / 68 02 74, 0898 / 666 785.)

С уважение :

Председател на Общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Сливен о.з. полковник Тодоров

Председател на тракийско дружество “Лазар Маджаров”-Сливен о.з. полковник Киряков

Председател на Съюза на ветераните от войните на България – Сливен Дечев

Председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите – Сливен о.з.подполковник Паскалев
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка